ТЕМА

Українські політики-рейдери "кинули" один з найбільших європейських банків

29 сентября 2016 | 13:50

Рейдерське захоплення Житомирської кондитерської фабрики завдало шкоди Rabobank, одному з 30-ти найбільших банків світу.


Незаконне захоплення Житомирської кондитерської фабрики "ЖЛ" завдало значної фінансової шкоди нідерландському банку Rabobank. Цей міжнародний банк входить до тридцятки найбільших фінансових установ світу. В грудні 2011 року Житомирська кондитерська фабрика уклала з Rabobank угоду щодо експортно-кредитного фінансування. Сума угоди склала 1,3 млн євро. Фабрика поступово виплачувала кредит. Авторитетне британське економічне видання Trade&Forfaiting Review висунуло цю угоду в номінації "Угода року" премії FTR Awards. Це була справді унікальна угода, адже до цього українські компанії майже не мали можливості залучати експортне кредитування напряму в європейських банках. Успішна реалізація цього кредиту могла б відкрити великі можливості для українського бізнесу в плані залучення дешевих європейських кредитів для розвитку бізнесу. Під час рейдерського захоплення кондфабрики в кінці 2015 - на початку 2016 Мін`юст незаконно видалив підприємство з реєстру юридичних осіб. Таким чином кредит перед Rabobank залишився несплаченим, і банк фактично втратив свої гроші. Фіктивний директор, якого призначили рейдери, відмовився погашати кредит перед нідерландським банком. Наразі територія фабрики захоплена й утримується тітушками та поліцією. Підприємство практично не працює, а його обладнання вивозиться у невідомому напрямку. Втрата великим європейським банком своїх грошей певною мірою стала причиною різкої заяви Єврокомісії стосовно ситуації із захопленням фабрики "ЖЛ" та небезпекою інвестування в Україні. Нагадаємо, в серпні цього року в своєму листі президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер підкреслив небезпеку для іноземних компаній вкладати гроші в українську економіку та закликав владу розпочати реальну боротьбу з корупцією. Як повідомлялося раніше, у незаконному захопленні Житомирської кондитерської фабрики звинувачують нардепа від "Народного фронту" Сергія Пашинського та його бізнес-партнера Сергія Тищенка. Також причетними до захоплення називають міністра МВС Арсена Авакова та міністра юстиції Павла Петренка.

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

В Бразилии после игры клуба «Коритиба» вничью с «Флуминенсе», первая команда вылетела во вторую лигу. Фанаты устроили побоище.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: