ТЕМА

Кум-2. Ці руки не крали!

12 ноября 2008 | 09:01 , Олександр Корж, для ТЕМИ

6 листопада заарештували свіжоспеченого лейтенанта в УДАІ Київської області. Лейтенант цей не простий. Сума претензій СБУ й прокуратури до нього 700 тисяч гривень. Чому таке стало можливим роздуми дописувача «ТЕМИ», який дещо відає про закони, за якими діє нинішня система ДАІ.


Дивна річ: заробітна платня працівників ДАІ, у Київській області зокрема, дійсно низька, проте фонд заробітної плати, який витрачає УДАІ Київської області значно більший за фактичні нарахування працівникам Державтоінспекції. Ми розкриємо цей феномен.

Розпочнемо розповідь з маленької людини, яка на сьогодні призначена цапом-відбувайлом і практично виконувала завдання посадових осіб, які наділені розпорядчими функціями в частині фінансово-господарської діяльності УДАІ Київської області.

Ця історія розпочинається з призначенням начальником ДАІ Київщини нині діючого першого заступника начальника Департаменту ДАІ МВС України Сіренка А.П., який в свою чергу взяв заступником Горбоноса М.М., про якого ми вже писали.

З призначенням Сіренка на посаду розпочалася повальна ротація працівників УДАІ м. Києва до УДАІ Київської області. Тобто, нові керівники «почали «підтягувати потрібних людей. Тоді до УДАІ Київської області було прийнято на роботу (переведено, хоча до вільнонайманих працівників цей термін застосовувати не коректно) така собі Зубець. Її призначили до фінансово-розрахункової частини. Втім, жінка прагнула більшого: стати офіцером доблесного ДАІ. Її особисті контакти та зв’язки батька сприяли швидкому просуванню по службових щаблях та отриманню омріяного звання. При цьому, не брали до уваги її освітній рівень, морально-ділові якості, а також ту обставину, що її батько був двічі засуджений. І за канонами МВС цей факт мав би поставити хрест на міліцейській біографії Зубець. Зауважимо, що одна судимість була - за розкрадання державного майна (запам’ятайте цю деталь).

2007 року начальник УДАІ Київської області Сіренко дав команду призначити  Зубець на офіцерську посаду. План зіравася, бо деякі працівники кадрового аппарату, маючи на руках довідку про судимість її батька, відмовились проводити призначення та поцікавились, як взагалі вона може працювати в ОВС. За ці дії незговірливі працівники «отримали по руках». А через деякий час з’явилась  довідка щодо відсутності судимостей батька нашої героїні.

Коли в УДАІ Київщини прийшов Горбонос, він підхопив той самий вірус, пов’язаний із гострим бажанням призначити Зубець на офіцерську посаду. Дивна боротьба за долю маленького українця, чи не так?

Опинившись у керма УДАІ та маючи кума всія МВС тодішнього заступника міністра Олександра Савченка, Горбонос просто вирішив питання надання Зубець звання: маю бажання надіти на її плечі лейтенантські погони – надіну, хто заперечить куму самого…

Так і сталось: призначили на посаду, присвоїли звання й відправили проходити службу. Вгадайте куди: на передовий край боротьби зі злочинністю? Ні. У відділ, на посаді, на яку призначили? Ні. Зубець залишили на попередньому місці роботи - у фінансовій частині. Цікавий сюжет чи не так: отримати офіцерські погони й продовжити роботу на місці вільнонайманих працівників. Зауважимо також: у цьому відділі працює єдиний офіцер, отже перспективи просування по службі дуже обнадійливі. Підсумуємо: єдиний атестований працівник в званні лейтенанта працює у відділі, де атестовані працівники не передбачені штатним розкладом як такі. Хтось пішов на таке відверте порушення, комусь це було потрібно?

Ось ми і підійшли до піку сюжетної лінії. Цей кар’єрний злет Зубець мав великий вплив на розвиток подальших подій. Шостого листопада працівники прокуратури та СБУ затримали лейтенанта міліції Зубець за підозрою у розкраданні бюджетних коштів в особливо великих розмірах. Нині проти неї порушено кримінальну справу за декількома статтями КК України, а з самої героїні взяли підписку про невиїзд.

В чому звинувачують новоявленого офіцера Державтоінспекції? Насамперед у розкраданні коштів в особливо великих розмірах, а це тяжкий злочин і санкція статті «тягне» на десяток років. Що ж скоїла лейтенант Зубець? Маніпулюючи коштами при нарахуванні грошового утримання працівникам УДАІ Київщини та здійснивши службовий підлог, вона викрала 700 тис. грн. І це лише на сьогодні встановлена сума, розслідування кримінальної справи покаже реальні масштаби розкрадання.

Яка реакція керівництва УДАІ Київської області? Восьмого листопада на оперативній нараді до особового складу УДАІ довели інформацію щодо розкрадання грошових коштів деякими працівниками Управління, при цьому не називали Сум скараденого, ані слова – щодо причетності до цього посадових осіб. А виступ начальника УДАІ Горбоноса звівся до того, що він та головний бухгалтер Онищенко не мають до цього жодного відношення і таке сталося поза їхніми спинами. Тоді постає питання: хто керує підрозділом, і хто ставить підписи під фінансовими документами?

Зрозуміло, що фігуранти нинішньої кримінальної справи на чолі із Зубець сподівались, що «кум» прикриє. І якби перевірку проводило МВС, Горбонос «вирішив» би всі «питання». Але перевірку проводили працівники СБУ та прокуратури, яким міліцейські куми не є перепоною для проведення слідчо-оперативних дій.

Не дивно, що виступ Горбоноса на ДАІ-шній нараді дуже нагадував виправдовування. Хоча «промовець» слабенько юридично освічений, але ж він розуміє, що головне для нього - залишитись свідком по цій справі. Адже логічно йому світить як мінімум співучасть у злочині в складі організованої злочинної групи (особисто начальник, начальник фінансової частини та новоявлений офіцер), а як максимум - її організатором.

Для всіх зрозуміло, що без підписів Горбоноса і Онищенко казначейство та банк не прийме жодного документа й приведені на нараді доводи не витримують жодної критики. А щодо Зубець, для отримання якою офіцерського звання Горбонос доклав максимум зусиль, залишивши на попередньому місці роботи в фінансовій частині, тому тепер є пояснення.

Мабуть «уміння» маніпулювання з бюджетними грошима коштує не лише присвоєння звання – без урахування відсутності належного рівня освіти та судимості батька. Очевидно, талант з розкрадання державного майна перейшов від батька до доньки, і не використати цей досвід Горбонос просто не міг.

До речі, він одного разу вже був фігурантом подібної справи, а саме під час керування центром діагностики УДАІ міста Києва. Того разу Горбоноса пронесло. Може «пронесе» й нині… 

Зрозуміло, що ним вжито всіх заходів, аби Зубець дала свідчення, за якими вона крала міліцейські гроші наодинці. Залишається одна надія: на професіоналізм і непідкупність членів слідчо-оперативної групи.



комментарии [17]

08.07.2009 00:00     ккк Да вы дыбили ВСЕ кто сдесь пишет!!!! Какойто ЛОХ пургу написал а остальные подакуют!!! Дыбили самые настоящие вот и все!!
21.11.2008 11:45     кукареку (для финансиста) Если Горбонос только через ГОД пребывания на должности разобрался с финансовыми злоупотреблениями, то с таким "умишкой" пусть ищет себе должность такую где его мозгов хватит (начальником диагностики в Хацапетовке), а не отвечает за 1000 человек личного состава. Причем здесь статья, тут пример налицо как назначают на должностя с подачи высоких КУМов, а потом вокруг народ страдает от туполобости, хамства и необразованности. По своему развитию Горбонос как был нач диагностики так им и остался.
21.11.2008 10:27     финансист Факты изложены не очень корректно. Никто не отрицает сам факт хищения денег, а его механизм не уточняется. А ведь возможно было такое, что похищались деньги без участия и ведома начальника УГАИ и главного бухгалтера. НО ГЛАВНОЕ - кто вскрыл эти факты, не скрыл их и предал огласке!!! Об этом не говориться!!! А ведь это сами работники финансовой службы УГАИ Киевской обл. Не хочется что бы тень падала на действительно ЧЕСТНЫХ работников ГАИ!
20.11.2008 20:27     dfksr Горбоноса вимушує таке робити система. На сьогоднішній день по виявлених порушенняхПДРКоломієць-нач.ДДАІ дав план додвору, хоча нечим працівників ДАІ не забезпечив та дана вказівка купувати всі прилади та інше спорядження за свої кошти. То чому в ДАІ н6е буде корупції
16.11.2008 17:31     тук тук скоро и СБУ и прокуратура постучатся к начальству. На работе не появляется, видно проблемы решает.
14.11.2008 17:53     Бывалый Горбонос - это "чудо в перьях". Такого неуча поискать надо. Все в нашем областном апарате смеются над ним. А что сделаешь!? Руководителей не выбирают. Стыдно за своик коллег когда происходит такое.
14.11.2008 16:10     АТАТОЛЬ Воровали сотнями тысяч,а с понедельника(17.10.08)-будут миллионами якобы для регулирования отношений в обеспечении безопастности движения,сволота!
13.11.2008 21:58     мессинг может не в тему будет сказано... но таких как Горбонос: тупых и аморальных типов в нашей стране хватает и почему то все они занимают самые что ни есть высокие чины! начиная от всеми любимого и почетаемого ГАРАНТА КОНСТИТУЦИИ и заканчивая веселым человечиком Л. Черновецким
13.11.2008 13:07     о-па о-па, опять Горбонос засветился, этот неуч даже украсть не может что б не попался. Не профессионализма, не мозгов, не порядочности у этого челевечика нету, ворует же скряга у своих подчиненных - негодяй. И поделом. \"Мусор\" - самое подходящее слово!!!!!
13.11.2008 09:24     командир а мы Горбоносу на нараде не поверили что он не причем, да его жаба задавит : "что крали, а он в этом не учавствовал". Сомнительно очень.
13.11.2008 08:49     ух, ты! надо что б кто то глянул где ездит автотранспорт закрепленный за ГАИ, там тоже бардак и самоуправство, а еще кто и как заправляется за счет инспекторов ГАИ и куда уходят сотни тонн бензина предназначенных для патрулей, который не доходит до подразделений!!!!! Проверьте хорошенько, а если нада информация то звоните 80674061881 (Коля)
12.11.2008 22:18     саныч продолжу свою мысль: и Яловенка, и Горбоноса и остальных жополизов и бездельников
12.11.2008 17:32     тормоз да уж с кадрами у нас напряг, но таких как сейчас поназначали, лучше б не трогали тех кто был, а то перепуганные идиоты у руля, которые норовят только обагатиться, а не то что бы что то для людей сделать.
12.11.2008 16:41     пенис А Вы подумали кем их заменят! кадры будут не лучше
12.11.2008 16:09     саныч недолго таким осталось на службу ходить, вот и спикера уже нет, а там глядишь и Луценка не будет, и Савченка......
12.11.2008 13:23     Федя с наганом Все равно выкрутиться и будет безнаказан. В худшем случае уволят
12.11.2008 10:01     ух, ты! надо бы полностью проверить финансовую часть, там еще найдутся злоупотребления
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: