ТЕМА

ЄДАПС: приватизація України. Частина 2

18 ноября 2008 | 12:41 , Іван Стєпанов

Черговою перемогою корпорації ЄДАПС слідом за «приватизацією» виготовлення паспортів та виконання інших замовлень від МВС стала монополізація друку акцизних марок й навіть авторських прав на самі марки. Про це та інші монопольні бізнеси ЄДАПСу у продовженні нашої голографічної саги.


Акцизна монополія

Для досягнення ЄДАПСом монопольного становища на ринку марок акцизного збору для алкогольних напоїв і тютюнових виробів, урядові чиновники зробили кілька влучних кроків. Начебто з метою посилення рівню захисту акцизних марок 21 травня 2008 року Уряд своєю постановою №486 затвердив нові зразки таких марок, при цьому всі інтелектуальні права на такі елементи були визнані за ЄДАПСом. Операція була проведена блискавично: жоден інший виробник голографічних захисних елементів навіть не отримав можливості не лише представити власні пропозиції, а й навіть взяти участь в обговоренні проекту цієї постанови. Результат: ціни на акцизні марки нового зразку зросли майже втричі. Якщо раніше марка для алкоголю коштувала 3,7 копійок, для 2,2 – для тютюну, то відтепер – 10,3 та 5,5 відповідно. З урахуванням того, що вимоги до поліграфічної частини суттєво не змінилися, подорожчання відбулося виключно за рахунок голограми.

Нескладний прорахунок говорить, що лише за рахунок однієї цієї оборудки прибуток ЄДАПСу зріс на 300 млн.грн. й сягнув понад 500.млн.грн. – лише на акцизних марках.

Що цікаво: попри демонстрацію намагання підвищити рівень захисту акцизних марок від підробок, це аж ніяк не вплинуло на рівель акцизної контрабанди.

У вересні цього року спільними зусиллями Служби зовнішньої розвідки України та стамбульської поліції в турецькому місті Терція біло викрито підпільну типографію. Вона виготовляла фальшиві акцизні марки України. Було вилучено 16 млн. марок. Вони виявилися абсолютно ідентичними тим, що випускає СП «Голографія», яке входить до консорціуму ЄДАПС.

Під час допитів, підпільні турецькі поліграфісти заявили, що отримали захисні голографічні елементи, які встановлювались на марки, з підприємства у Бортничах, що під Києвом, яке належить СП «Голографія».

Таким чином держава абсолютно втратила контроль над виготовленням акцизних марок й можливість протидіяти виготовленню та завезенню фальсифікату. Передусім це стало можливим через монопольне становище приватних структур, що входять до ЄДАПСу, та унеможливлення конкурувати із ними іншим виробникам, передусім – з державного сектору.

Виборчий процес – у приватні руки ЄДАПСу  та лапи ФСБ

Експерти констатують загрозу встановлення непрямого контролю за створенням та функціонуванням Державного реєстру виборців України з боку ЄДАПСу. А це – прямий шлях до фальсифікацій виборів.

2008 року між ЦВК та ЄДАПСом було укладено низку угод щодо створення автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи АІТС «Державний реєстр виборців України». Зокрема, планується використовувати певні технічні рішення, просто вкрадені з аналогічних проектів в Росії. Існує єдина відмінність: у росіян подібні програми перебувають під контролем ФСБ. В нас вони залишаться під контролем ЄДАПСу. Є підстави для припущення, що подібний проект здійснюється з метою встановлення контролю над виборчим процесом з боку ФСБ. У такий спосіб існує пряма загроза того, що через приватну структуру іноземна спецслужба отримає контроль над виборчим процесом в Україні.

… І трохи новітніх технологій

Один з головних лобістів ЄДАПСу нардеп Грицак не втомлюється заявляти, що цей концерн просуває на українському ринку нові ідеї та високі технології. Зміст його слів найнаочніше проглядає у діяльності консорціуму щодо «захисту» українського ринку стосовно товарів, виготовлених за кордоном за новітніми технологіями.  

Йдеться про мобільні термінали, які мають містити голографічний захист. Кабмін, своїм давнім розпорядженням від 23 серпня 2005 року №367-р вніс термінали до переліку товарів, які повинні мати такий захист. Проте імпортери довго опиралися й блокували виконання такого розпорядження. В результаті правила за цим розпорядженням КМУ набрали чинності лише у червні цього року. В результаті кількість мобільних телефонів, ввезених «по-білому» зросла втричі. У такий спосіб різко скоротилися втрати бюджету від нелегального ввезення мобільних телефонів, які минулого року склали близько 1,4 млрд. грн.

Найдивніше те, що невдовзі після запровадження «голографічного контролю», 27 травня цього Держкомпідприємництво ухвалило рішення №46 та 47, за яким скасовуються вимоги щодо голографічного маркування мобільних терміналів, що ввозяться в Україну.

Грицак та інші

За ЄДАПСом стоять впливові чиновники та політики. Гловний лобіст інтересів консорціуму – Василь Грицак, народний депутат, генерал-лейтенант міліції, у 2001-2005 роках – начальник Главку матеріально-технічного забезпечення МВС.

Грицак не гребує спаплюженням ділової репутації фірм-конкурентів ЄДАПСу. Через свої зв»язки та з використанням депутатського статусу, Грицак залучає до цієї ганебної справи високо посадовців з МВС, СБУ, ДПА, Головку, Генпрокуратури.

Ледве влітку 2006 року ДП «Укрелекон» отримав всі необхідні ліцензії, що дозволяло б йому конкурувати з ЄДАПСом, Грицак розіслав свої звернення до найвищих посадовців та контролюючих структур, намагаючись припинити діяльність цієї фірми. Й він практично досяг мети. Після його інформаційної атаки засновники «Укрелекону» - Мінфін, Мінекономіки та ДПА, які є співзасновниками ДП, вимушені були розглядати питання щодо доцільності існування підприємства. За активного лобіювання Грицака парламентом було затверджено Положення про закордонний паспорт, за яким ЄДАПСу було делеговано одноосібне право на виготовлення паспортів нового зразку.

Не маючи власного виробництва ЄДАПС звернувся до посередників з друкування бланків суворої звітності, що автоматично призвело до їх невиправданого подорожчання. Аби ніхто не зміг порушити монопольне становище ЄДАПСу, Грицак фактично провів рейдерське захоплення ДП Мінфіну «Поліграф комбінат Україна», пролобіювавши призначення на керівні посади в комбінаті співробітників «СП Голографія», а на посаду директора – також підконтрольну собі людину.

Завдяки діям лобістів ЄДАПСу, було скасовано маркування мобільних апаратів голографічними наклейками, за що так боровся ЄДАПС. Це сталося зусиллями колишнього голови Нацкомісії з питань регулювання зв»язку Звєрєва та Голови Держкомпідприємництва Ващенка. Й навіть всупереч запереченням Мін’юсту Кабмін не заперечив такому рішенню.

Високі технології та брудний кримінал

Хазяї ЄДАПСу давно зрозуміли, що вони можуть робити у цій країні що заманеться й їм за це нічого не буде.

  • Власник консорціуму Юрій Сидоренко та його спільники засуджений швейцарським судом до 18 місяців ув»язнення за розкрадання 1994 року 19.925.469 доларів концерну «Украгротехсервіс». ·        Лягла під сукно кримінальна справа за фактом зловживання службовим становищем службовими особами МВС при реалізації Держпрограми зі створення Єдиної державної автоматизованої паспортної системи.
  • Досі не завершена справа, порушена 2005 року проти президента ЄДАПС Обиденка – щодо перевищення службових повноважень, що завдало істотнох шкоди державним інтересам.
  • Загальмовано справу, порушену того ж 2005 року за фактом зловживання службовим становищем на користь ЄДАПС службовими особами Мінпраці, Фонду соцстраху та Міністерства охорони здоров»я.
  • Заглохла ще одна справа трирічної давнини стосовно перевищення службових повноважень колишніми керівниками ДП «Поліграфічний комбінат «Україна». Вони спромоглися випусками продукцію для МВС, не провівши замовлення через тендерну процедуру. Це спричинило державі шкоди у 232 млн. грн. через завищені ціни на поставлену продукцію.
  • Нарешті, вмерла справа, порушена у цьому ж контексті за фактом незаконного збирання, зберігання та використання конфіденційної інформації.

З незрозумілих причин, справи, ініційовані Генпрокуратурою, надалі були закриті прокуратурою Києва.

Щоправда, деякі кримінальні справи не закриті. Зокрема, стосовно вбивства на замовлення. За цією справою власник ЄДАПс Сидоренко оголошений у міжнародний розшук. Через загрозу арешту він змушений перебратися з улюбленої Швейцарії до Об»єднаних арабських еміратів. Але й звідти він вправно керує підприємствами Консорціуму та розподіляє хабарі поміж наділеними владою лобістами інтересів свого бізнесу.

Все вищенаведене не становить великої таємниці. Зокрема, про те, що ЄДАПС тотально контрольований людиною, що перебуває в міжнародному розшуку за підозрою у вбивстві, відає й міністр внутрішніх справ Луценко. Він особисто інформував щодо прем»єра Тимошенко – у відповідь на запит нардепа Олексеюка. Однак, нині МВС під головуванням Луценка активно розвиває обсяги співробітництва з підприємствами ЄДАПСу. А це означає одне: що пани Сидоренко, Грицак та їхня команда можуть й надалі спати спокійно й безкарно викачувати з бюджету України мільйони та мільярди гривень.

 

ЄДАПС: приватизація України. Частина 1



комментарии [5]

04.12.2008 12:01     Віктор А чи не здається Вам, панове, що якщо з діжки, перепрошую, гімна, достають одну какашку і звинувачують її в тому, що саме із-за неї все довкола воняє - то це комусть банально вигідно?
19.11.2008 13:25     Правдолюб Та вони всі одне тирло. Якукович з Ющенком дограються з такими "штиками".
19.11.2008 13:22     Генерал А Єхануров ще не в БЮТі з Луцом. Він же теж в єдапсі свою морду маже.
19.11.2008 13:17     Виборець Списки виборців, що в цій системі, в "надійних" руках Луценка. Вася і Юра чітко орієнтуються, що з такими можливостями у БЮТі "за милу душу" пройдуть до парламенту і Юлю президентом зроблять.
19.11.2008 13:14     Правдолюб Да-а, за такі кошти не тільки Льовочкіна обгадити можна. Грицак Луценку цілу партію регіонів в унітаз спустив за ЄДАПС.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Квентин. photos by Richard Schroeder

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: