ТЕМА

2008-9: підсумки та прогнози. Опитування експертів

30 декабря 2008 | 16:13

Фонд Демократичні ініціативи 23­28 грудня провів опитування експертів стосовно політичних підсумків 2008 року та прогнозів на 2009 рік. Усього було отримано 32 відповіді.


 

·                  На думку більшості експертів, коаліція більшості у Верховній Раді формально існує, а реально – ні. Так само оцінювали експерти й попередню коаліцію більшості у парламенті.

·                  Щодо якісної оцінки нинішньої коаліції більшості, то тут думки експертів поділилися: Дещо переважає точка зору, що ця коаліція є оптимальною за умов, що склалися (14 голосів), проте майже стільки ж  експертів (12) вважає, що кращим був би інший склад більшості.

·                  Лише один з опитаних експертів вірить, що цей склад більшості протримається до кінця повноважень нинішньої Верховної Ради. Більшість експертів певні, що коаліція розпадеться вже в першій половині 2009 року.

·                  Поділилися думки експертів стосовно перебування Юлії Тимошенко на посаді прем’єр-міністра: половина експертів (14 голосів) вважають, що на цій посаді кращою була б інша кандидатура, половина (12 голосів) – що це оптимальний варіант за обставин, що склалися.

·                  Більшість експертів прогнозують, що відбудеться дострокова відставка Юлії Тимошенко з її посади. Зазначимо, що такий прогноз стосовно відставки Юлії Тимошенко експерти давали й на цей, 2008 рік.

·                  Абсолютна більшість експертів певні, що нинішній владі не вдасться подолати економічну кризу.

·                  Експерти не очікують серйозних масових протестних виступів населення; більшість переконана, що виступи будуть локальними – там, де зупинятимуться підприємства.

·                  Майже усі експерти вважають, що Президента України мають обирати громадяни на загальнонаціональних виборах.

·                  Найвдалішими політиками року експерти визначили Володимира Литвина та Юлію Тимошенко.

·                  Найневдалішим політиком року був визнаний Віктор Ющенко. Окрім того, значна частина експертів вказала на Віктора Януковича.

·                  Найбільш вагомі успіхи України у 2008 році, що їх називали  експерти, були у царині спортивних досягнень:  рекордна кількість медалей на Олімпійських та Параолімпійських іграх; збереження права на проведення Євро-2012; перемога Віталія Кличка; перемога „Динамо” над „Спартаком”; початок реконструкції Республіканського стадіону у Києві.

          Зазначалися і певні успіхи України на зовнішньополітичні арені: вступ у СОТ,     підписання угоди про асоціацію з ЄС, чітке геополітичне позиціонування у російсько-грузинському конфлікті.

         Як успіх експерти відзначили збереження соціального миру і відсутність у країні соціальних бунтів та агресивних протестів (як у Греції). Водночас позитивним для країни експерти вважають розвінчання колишніх політичних кумирі” та повну дискредитацію антиправової політики правлячої верхівки”, збереження демократичного вектору розвитку держави”. 

           Були зазначені також вшанування річниці Голодомору, створення, завдяки Ющенку, безбар’єрного доступу інвалідам до пішохідних переходів та державних установ.

·                  Загалом експерти оцінили 2008 рік як рік „втрачених можливостей”,  „відсутності системних реформ внаслідок перманентної політичної кризи”.

Основні поразки України переважна більшість експертів віднесла у політичну площину. Насамперед це – „нездатність політиків відмовитися від шкурних інтересів заради подолання наслідків світової кризи”, „війна між собою вищого  керівництва держави”

руйнування влади,  „дії  та бездіяльність гілок влади, а також характер стосунків між ними”, абсолютна втрата довіри до влади,  „нездатність політикуму діяти за елементарними правилами”, „демонстрація світовій спільноті власної безсилості Президента та його боротьба з прем’єром на самознищення”.

 Залежно від політичних симпатій, одні експерти зазначали як невдачу розвал „помаранчевої коаліції”, інші – „зрив переговорів між БЮТ та Партією регіонів”, „не проведення дострокових виборів в грудні 2008 року”, „не завершення конституційної реформи”.

Економічна криза, руйнація гривні  зазначалися експертами значно менше.

Частина експертів зазначила головну невдачу у зовнішній політиці – відмову у наданні Україні Плану дій щодо членства в НАТО.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Архитектурный ребус

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: