ТЕМА

Новини столичного рейдерства: ресторану-нужніку на Русанівці бути!

26 декабря 2011 | 10:19 , Олекса Фаїнко, для ТЕМИ

На Русанівці київському мікрорайоні забудови 1960-80-х років, оточеному з усіх боків водою, каналом і Дніпровською протокою зявився ще один обєкт незаконного будівництва ресторан СМОРОДИНА ресторан в парке на місці колишньої громадської вбиральні по вул. Русанівська набережна,7. Мешканці мікрорайону чудово памятають колишній громадський туалет, який потім став ... кафе зі зменшеним за площею туалетом, а потім перетворився у руїну. Тому будівельні роботи викликали не лише обурення, а й певне здивування: навряд чи бодай один русанівець відвідає цей харчовий заклад на місці нужника. Та й для інших киян цей ресторан не з найзручнішим розташуванням. Тим не менш, ресторан не збирається знов перетворюватися на туалет Що характерно: заклад розташований у парку, колись "освяченому" самим Віктором Януковичем. Все логічно, адже цей будівельний "бєспрєдєл" освятила та влада, яку уособлює Янукович.


 

За інформацією органу самоорганізації населення “Комітет мікрорайону “Русанівка”, цей об’єкт має власну історію, яку варто згадати.

Розпорядженням Дарницької РДА міста Києва № 121 від 09.03.1999 «Про надання дозволу на передачу в оренду громадської вбиральні», її надали в оренду ТОВ «Ісіда» для використання за призначенням та торгівельної діяльності. У 1999 році “Ісіда” уклало договір оренди з КП по утриманню зелених насаджень Дарницького району до 2009 року, тобто на 10 років.

Комісія склала акт про те, що проведено капітальний ремонт громадської вбиральні з переплануванням відповідно до розпорядження Дарницької РДА. Акт введення в експлуатацію після капремонту громадської вбиральні та клубу гральних автоматів з баром затверджений ТОВ “Ісіда” та директором ДКП по утриманню зелених насаджень Дарницького району 1 березня 2000 р.

За результатами адміністративно-територіальної реформи 1 січня 2002 року товариство уклало новий договір оренди із відповідною структурою Дніпровського району.

Згідно договору орендар прийняв в користування приміщення громадської вбиральні, переобладнане для торгівельної діяльності та послуг населенню в якості вбиральні. Відповідно до пункту 2.1 договору він вступів в силу з моменту його підписання і діяв до 18.03.2009. Площа орендованого приміщення становила 96,4 кв. м. , яка пізніше зменшилася.

Пізніше комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Дарницького району позивалося до «Ісіди» через занедбаний стан будівлі. Ані в першій, а ні в другій судовій інстанції відповідач ані разу не з’явився й… вийшов з битви переможцем.

Висновок Колегії суддів апеляційної інстанції вражає: Феміда визнала, що товариство використовувало орендоване приміщення у відповідності з Договором оренди.  Але реальність дещо інша: руйнація будівлі, яка була весь час зачинена й перетворилася на смітник.

Пізніше, за рішенням Київради будівлю включили до Програми приватизації - із збереженням профілю. ТОВ “Ісіда” її приватизувала, проте інформації про це в інтернеті ми не знайшли.

2009 року об’єкт був проданий громадянину невідомої нам держави  Абдуллаєву Вагіфу Гамза Огли.

Того ж року був підписаний технічний звіт про встановлення зовнішніх меж землекористування, завдяки якомутериторія використання земельної ділянки збільшилася з 95,5 кв. м. до 217,89 кв. м., тобто більше чим у 2,2 рази. А це вже зловживання службовим становищем з боку землевпорядників, або ж корупційне діяння. Як таке могло статися і залишитися непоміченим?

Й одразу після цього новий власник розгорнув будівництво ресторану.

“Комітет мікрорайону “Русанівка” направив безліч листів та запитів щодо цього. Згідно з ними будівництво Абдуллаєв розпочав в кінці 2010 року. Спочатку Головне управління контролю за благоустроєм м. Києва видало дозвіл на тимчасові порушення благоустрою та його відновлення у зв’язку з ремонтом покрівлі нежитлової будівлі без зміни конструктивних рішень з влаштуванням тимчасової огорожі. Виїзна перевірка Головного управління засвідчила, що роботи не відповідали змісту дозволу. Було внесено припис з вимогою зупинити роботи до отримання проектно-дозвільної документації. Але вимоги припису забудовник так і не виконав, через що в лютому цього року дозвіл було скасовано.

Відповідальним за державний контроль щодо дотримання будівельних норм є Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві. Вона з’ясувала, що Абдуллаєв надбудовує другий поверх без затвердженого проекту та дозволу на виконання робіт. Його притягнули до адміністративної відповідальності.

На звернення мешканців Русанівки Інспекція провела повторну перевірку й засвідчила продовження будівельних робіт. Абдуллаєву залишили повідомлення про необхідність прибуття до Інспекції, яке він проігнорував. Й тоді Інспекція звернулася до Київської транспортної прокуратури і до Дніпровського райсуду Києва. Сам факт звернення Інспекції до транспортної прокуратури виглядає дивним, адже незаконне будівництво у парку відпочинку – не її компетенція.

Паралельно громадськість спільно з Головним управлінням Держкомзему    Києва з’ясували ще один факт правопорушення Абдулаєвим - вже у сфері земельного законодавства. Адже в нього були відсутні документи на право власності або користування земельною ділянкою. Управління Держземінспеції видало припис про усунення цього правопорушення у 30-дений термін, тобто до 27.06.2011. Чи був він виконаний - невідомо, бо після відкриття судового впровадження жодна інстанція не надавала громадському Комітету інформацію про хід судового розгляду.

Через цеКомітет мікрорайону “Русанівка” двічі звертався до Дніпровського районного суду м. Києва – із заявою про залучення Комітету як третьої сторони на боці позивача йщодо участі у судовому процесі.

Нарешті, Комітет отримав лист з Дніпровського райсуду:

“… ухвалою суду від 15.06.2011 року цивільну справу № 2-2200/11 за позовом Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві до Абдуллаєва Вагіфа Гамза Огли про зобов’язання привести об’єкт будівництва до попереднього стану шляхом перебудови залишено без розгляду”.

Не зрозуміло, як кричущі правопорушення не розглянуті у суді і чому влада стільки місяців це приховувала від громадськості?

Прокуратура району також варта уваги. Згідно з листом заступника прокурора району, радника юстиції Д. Перепелиці від 11.02.2011 № 157-11 наше звернення було направлено до начальника Державної екологічної інспекції в м. Києві Федоренка С.М. для ретельної перевірки та вжиття відповідних заходів реагування. Зараз грудень, а відповіді від цієї інспекції так і не отримано.

Відповідь прокурора Дніпровського району Мельничука на повторне звернення Комітету до прокуратури Києва шокує: «Підстав для вжиття інших заходів прокурорського реагування прокуратурою району на даний час не вбачається». 

З огляду на все вищевикладене, не виникає жодних сумнівів: влада, ховаючись за гаслами про боротьбу з самовільною забудовою, рейдерством й корупцією, вмиває руки, кидає населення на призволяще, зухвало нехтує законом.



комментарии [10]

13.07.2017 13:36     Антон Коллеге на днях принесли мохито со стеклом, он думал льдинка и попытался разжевать её
21.06.2012 20:23     Ирина Прогуливались с мужем по набережной, мы зашли в Смородину. Заказали пиццу. Ингридиенты самые простые - тесто, 2 вида помидор, сыр и руккола. Казалось бы пицца, которую ничем не испортишь. Оказывается пицеёла тот ещё умелец! Внешний вид пиццы уже вызывал недоверие. Неровная форма, края засушенные, в пузырях и подгорелые. Лопатки во всём ресторане при посадке два столика не нашлось, и официант любезно попытался двумя вилками положить мне кусочек в тарелку. Начинка представляла собой сопли, которые сползли по краям. Отвратительное зрелище. На вкус пицца соответствовала своему внешнему виду. Вообще тесто напоминало полуфабрикат. Края не смазаны. Больше чем кусочек съесть было не реально. Настроение как-то упало. Не ногой больше туда. И никому не советую!
08.05.2012 21:07     Максим Разместить нижеизложенный отзыв не поленился, хоть и пришлось разбить его на много частей. ПОЗОР, А НЕ РЕСТОРАН....
08.05.2012 21:07     Максим Но счет на 50$ я оплачил с чувством глубокой досады и сожаления за испорченное настроение, вызванное посещением ресторана в парке "Смородина".
Вы хотите удивить иностранцев, едущих на Евро? Вы их удивите, еще как! Отсутствием элементарной подготовки у персонала, правил поведения, духотой и несоответствием цен. А посетителям могу порекомендовать не наступать на те же "грабли", и за те же деньги поужинать в другом уютном ресторане с хорошей кухней, которые в Киеве есть.
08.05.2012 21:05     Максим "Нет, парень, я сейчас набросаю сюда тончайшие ломтики телятины с рукколой, и буду уплетать из глубокой тарелки из-под пасты!" Отсутсвие желания отведать карпаччо не исправило даже появление на столе моего ожидаемого прибора. А жена, улыбнувшисть вспомнила фрагмент из любимого фильма "Вокзал для двоих", когда герой Олега Басилашвили пригласил героиню Людмилы Гурченко в ресторан, где она же и работала. И Гурченко, знаю всю "кухню" буквально и образно, изнутри, смела напомнить, чтобы в жаркое ничего лишнего не добавляли. А Басилашвили,- чтобы в мороженое тоже ничего не добавляли. В салат с рукколой, мацареллой и томатами тоже ничего не добавляли, кроме оливкового масла. Пресно получилось, без соуса. Не стану расписывать, как нас расчитывали. Но счет на 50$ я оплачил с чувством глубокой
08.05.2012 21:04     Максим он так и оставил мое требование невыполненным. Было огромное желание пригласить к столику администратора, весь штат официантов, для того, чтобы продемонстрировать прямо на месте, что преподносит Google в качестве энциклопедической информации о правилах сервировки блюд с длинной пастой с соусом. На столе отсутствовали салфетки, причем официант, наблюдая это, оплошность сам не исправил. Пришлось ему об этом напомнить. Далее, заказав карпаччо из телятины - одно блюдо на двоих,- мы так и не дождались приборов к нему. Если жена, заказав салат с рукколой, мацареллой и беби- томатами, получила салатные нож и вилку, то я так и остался с вилкой в соусе "болоньез" и пустой тарелкой. Официант деловито задал вопрос, видя пустую тарелку - "уже убирать?"- "Нет, парень, я сейчас набросаю сюда тончай
08.05.2012 21:02     Максим остановили свой выбор на итальянских Valpolicella и Carmenere- под пасту и карпаччо соответственно, разливаемых в бокалы. На предложение официанта заказать графин вина из железного бочонка мы категорически ответили "нет". Вино подали теплым, когда температура подачи данных сортов составляет 15-20 градусов!!! Но кульминацией стало получение заказа. Всю свою сознательную жизнь мы с женой мы были уверены, и неоднократно убедились, что в европейских ресторанах и заведениях, где ценят клиентов, длинную пасту с мясным соусом, презентуюмую "гнездами" на глубоких тарелках,подают с ножом и вилкой! На мой вопрос,где нож, молодой парень-официант вздернул брови к небу, искренне удивившись моему требованию. Дав понять, что я профан и невежда, не знающий правил поедания пасты, он так и оставил мое т
08.05.2012 21:01     Максим печеных лепешек и жареной рыбы.Было душно - кондиционер явно не справлялся. Пожелав сесть у окна, ввиду резерва всех столиков на террасе, мы долго ждали, чтобы оное наконец-то открыли. Также неприятным сюрпризом стало отсутствиена столах ресторанной сервировки - скатерти, салфеток, набора специй, зубочисток. Зато была лампа и пара подстилок с символикой "Евро-2012". Снова повеяло фаст-фудом. Для того, чтобы ознакомится с меню, мы ждали минут пятнадцать, причем принес их не наш официант. Еще 20 мы ждали, когда можно сделать заказ. Винная карта оказалась скудной, а для нас как для ценителей, выбор был невелик. Принципиально не желая заказывать "Кот-дю-Рон" 2010 года, за 500,когда максимальная цена представленной бутылки была не более 300 грн. даже с наценкой, мы остановили свой выбор на
08.05.2012 20:34     Максим Посетить данное заведение с женой мы решили еще задолго до открытия, посему как живем рядом и грандиозная метаморфоза из общественного туалета в ресторан заинтриговала. На Русановке дефицит ресторанов с хорошей кухней, особенно для гурманов, коими мы и являемся,- поэтому "Смородина" был очередной надеждой на исправление ситуации. Не сложилось. Первое, что разочаровало - отсутствие квалификации у персонала, как таковой. Нас просто встретили, но даже не удосужились проводить за столик. Был вечер субботы, посетителей было много, но это не оправдывает поведение официантов и хостесс. Второе - решение поставить посреди зала печь и сделать "остров" было неудачным, потому как атмосфера в зале - в прямом и переносном смыслах напоминал фаст-фуд, где смешались запахи каре на гриле, печеных лепеше
26.12.2011 12:37     a решают
и никто их не уберет
раньше там было кафе Исида
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: