ТЕМА

Маєток для генерала

22 февраля 2012 | 10:09 , Олег Василевський

Колишній керівник Західного оперативного командування покращив свої житлові умови за рахунок службового будинку для прийому делегацій


 

Ні черги безквартирних військовослужбовців, ні розмови про збідовану українську армію не заважають вищим армійським чинам – теперішнім і колишнім – забезпечувати себе житлом. У хід ідуть навіть військова нерухомість і землі. Так, бравий генерал-лейтенант Михайло Куцин розжився майном на території профілакторію Міністерства оборони України, хоча вже отримав від держави дві трикімнатні квартири.

Військова «бейжа»

Селище міського типу Брюховичі, що за сім кілометрів від Львова, ще з часів Австро-Угорщини мало славу курорту. Нині ж посеред рекреаційної зони замість санаторіїв і таборів «виросли» елітні будинки.

На краю селища військові мають свою територію – це колишня база зберігання боєприпасів і профілакторій, який «у народі» отримав колоритну назву «бейжа». Там відпочивало керівництво Західного оперативного командування і поважні гості з інших військових відомств.

Тепер в одному з особняків за високим парканом оселився генерал-лейтенант, командувач військами Західного оперативного командування Юрій Думанський. Житло службове, тож після виходу на пенсію чи зміни місця праці будинок доведеться звільнити.

Утім, схоже, це правило дійсне не для всіх. Поряд із домом теперішнього командувача далі на території є ще один, офіційно – «Будинок для прийому делегацій». Живе в ньому Михайло Куцин, який уже понад рік не є керівником Західного оперативного командування, однак залишати це житло відставний генерал-лейтенант не поспішає.

Виявляється, приміщення віднедавна втратило статус службового. Як повідомили у Міністерстві оборони України, чотирикімнатна квартира (а фактично цілий будинок, бо в ньому є тільки одне помешкання) вже не має такого статусу. За словами мешканців сусідніх будинків, відставник живе тут із дружиною та дорослою донькою.

Біля будинку генеральської сім’ї припарковані «ToyotaCamry» (середня ціна – 40 тисяч доларів), «HondaCR-V» (40 тисяч доларів) та «HondaPilot» (50 тисяч доларів).

Рай для генерала коштом держави

Михайло Куцин розпочинав на посаді командира танкового взводу. Шість років поспіль (2004-2010 рр.) був командувачем Західного оперативного командування. 2010-го досяг піку кар’єри – став заступником міністра оборони України. З посади його звільнили навесні 2011-го.

Проживав у службовому будинку профілакторію разом із сім’єю з 2006 року. А за п’ять днів (!) до призначення його на посаду заступника міністра, тобто 26 березня 2010 року, міністр оборони України Михайло Єжель дозволив Михайлові Куцину викреслити з числа службових квартиру №1 в одноквартирному будинку №1 на вул. Смолистій-Незалежності України (тепер Запашна) в смт Брюховичі.

Показувати документ, згідно з яким житло передали генерал-лейтенантові, у Міністерстві оборони України не надто воліли. Копію надіслали із запізненням і після того, як дозвіл на це дав сам міністр.

За інформацією військової прокуратури Західного регіону стало відомо, що житло на Смолистій – Незалежності Українинадали генералові Куцину для постійного проживання як військовослужбовцю, який прослужив у Збройних Силах України більш ніж 25 років. Вказане майно було розташоване на землях Міністерства оборони, однак із відчуженням будинку змінили і правовий статус земельної ділянки – її також передали у приватну власність. І це всупереч ч. 4 ст. 84 Земельного кодексу України, де чітко вказано заборону приватизовувати такі землі.

Дві квартири у придачу

Дивним є факт проживання відставного генерал-лейтенанта Куцина у профілакторії, зважаючи на те, що шість років тому йому безкоштовно виділили квартиру в Рівному. Як пише газета «Рівне вечірнє», Михайло Куцин отримав помешкання площею 86 м2.

В офіційній відповіді від Рівненської міської ради за підписом міського голови цей факт підтвердили. Виконавчий комітет повідомляє, що 2005 року (тоді Куцин керував ЗахОК) погоджено протокол засідання житлової комісії управління військової частини А-0796 щодо надання трикімнатної квартири №7 у будинку №5-а на вулиці Лермонтова військовослужбовцеві Куцину Михайлові Миколайовичу (у складі сім’ї – чотири особи).

Цю квартиру, за даними військової прокуратури, генерал приватизував на ім’я своєї тещі, яка потім подарувала її онуці Євгенії – доньці Куцина.

А через рік після отримання квартири у Рівному військовий знову став на квартирний облік – вже у Львівському гарнізоні. Як писав генерал-лейтенант у зверненні до міністра, він перебував у списках на першочергове отримання житла з 2006 року.

Та це ще не вся нерухомість військовослужбовця. За даними військової прокуратури, коли протягом двох років (1994-1996 рр.) він служив у Рава-Руській на Львівщині, то отримав трикімнатне помешкання по вулиці Грушевського – і також приватизував його.

Тож отримання цих двох трикімнатних квартир не завадило генералові-«безхатченку» отримати ще й будинок. І це при тім, що тільки у Львівському гарнізоні більш ніж дві тисячі військових багато років очікують покращення житлових умов!

Стосовно передачі генерал-лейтенантові Куцину будинку в Брюховичах триває прокурорська перевірка. Таку інформацію у відповідь на запит ми отримали від заступника військового прокурора Західного регіону України Юрія Зимомрі. Також «пред’явлено до суду адміністративний позов про визнання нечинним рішення-розпорядження міністра оборони України про виключення із числа службових квартири №1 на вулиці Запашна, 14 в смт Брюховичі». Однак розгляд справи ще триває.

Інформатор



комментарии [4]

16.01.2015 16:17     його підлеглий в Раве у нього була 4-х кімнатна квартира і продана була за 15 тис. дол. архітектору Рави
02.05.2014 11:58     прапорщик запасу А я в Рівному 15 років чекаю на квартиру,із них 10 р.як на пенсії.
20.08.2012 12:43     військовий злодюги, нема на них ніякої управи.
Як же так, одним можна все, а іншим нема де жити
23.02.2012 18:01     vvv генералам можно)
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Недавно жители Судана провели свои первые выборы за последние 20 лет. Суданская женщина с типичной для представителей племени нуэр скарификацией. В племени нуэр делают подобные отметины на лице во время ритуала вступления во взрослую жизнь. фото Finbarr O'Reilly

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: