ТЕМА

В Україні розлилося «сміттєве море»

07 августа 2012 | 08:25 , Марія Цатурян

фото Сергея Долженко

За останні десять років обсяг побутових відходів - продуктів життєдіяльності кожного мешканця в Україні збільшився на 40%.


 

 

Протягом останніх двох десятиліть населення України зменшилося майже на п'ять мільйонів чоловік (або 10%) від чисельності в 51 млн чоловік в 1990 році, проте кількість побутового сміття не тільки не зменшується, але, навпаки, продовжує накопичуватися і збільшуватися. Наприклад, за останні десять років обсяг побутових відходів - продуктів життєдіяльності кожного жителя в Україні збільшився на 40%. Департамент екологічної безпеки Міністерства екології та охорони навколишнього середовища оцінює концентрацію в Україні всіх видів відходів в обсязі близько 35 млрд т, причому 2,6 млрд т є високотоксичними. Щорічно, за даними міністерства, загальний обсяг побутових відходів збільшується на 50 млн куб. м. або 14 млн т (300-400 кг в рік на 1 особу), а промислових відходів - на 175 млн куб. м. Зокрема, наприклад, тільки автомобільних покришок щорічно накопичується близько 12,5 млн штук.

Читайте також: Сміття загальнодержавного значення

Слід зазначити, що в статистичній звітності, в нормативних документах щодо програм поводження з твердими побутовими відходами, цінової і тарифної політики в Україні оперують як ваговими категоріями, так і об'ємними - сміття і відходи вимірюють кубометрами. При цьому для визначення плати за вивезення сміття розробляються нормативи в розрахунку на 1 жителя диференційовано по містах. Наприклад, по Києву такий норматив становить 2,45 м. куб. на рік. В середньому вважається, що 1 кубометр твердих побутових відходів (ТПВ) важить 200-250 кг, залежить від рівня щільності та інших факторів (таких як, наприклад, зволоження або підмерзання ТПВ в контейнерах), тому похибка в оцінці ваги кубометра відходів може досягати 20-50%. В цілому в перерахунку на вагу щорічно кількість ТПВ збільшується не менш ніж на 12 млн т. Система утворення тарифів буде змінюватися при установці вагових на полігонах. Перші проекти з установкою вагових реалізуються в Донецькій області на відкритих полігонах, зокрема, на полігонах, які обслуговують північну і південну групу міст.

За даними екологів, кожен українець щороку створює близько 220-250 кг твердих побутових відходів, а жителі великих міст - 330-380 кг, і ці обсяги зростають в останні роки на 20% в рік. Більше 90% ТПВ в Україну вивозиться на звалища та полігони. Поховання відходів на звалищах вимагає відчуження великих територій та їх дорогого облаштування. За даними Національного екологічного центру України, на полігонах та звалищах Україні накопичилося більше мільярда кубометрів відходів життєдіяльності людини, з яких, згідно з офіційними даними Держстату, повторну переробку проходить 3,5%. Всі ці відходи займають понад 7 тис. га землі, це фільтрат, що забруднює грунт, що отруює грунтові води, приносять непоправну шкоду здоров'ю людей.

Читайте також: Стихійне лихо Львівщини

Крім того, це звалищний газ, що утворюється при похованні органічних речовин, макрокомпонентами якого є метан (СН4) - 40-60% і діоксид вуглецю (СО2) - 30-45%. Згідно стандартів Кіотського Протоколу, тонна метану в 21 раз шкідливіший, ніж тонна вуглекислого газу. Якщо метан, відводячи за спеціальною технологією з полігонів, можна направити для обігріву і генерації електроенергії, то фільтрат є продуктом, який практично неможливо нейтралізувати. Масштаби утворення звалищного газу в Україні також можна вважати геологічними, так як за розрахунками фахівців, в Україні щорічно утворюється понад 120 млн т органічних відходів по сухій масі, кожна тонна яких може дати від 300 до 800 куб.м. біогазу.

Переробка усієї кількості відходів може дати тільки біогазу від 36 до 75 млрд куб.м біогазу або в перерахунку на метан від 20 до 45 млрд куб. м. в рік. Відзначимо, що в даний час в Україні видобувається менше 20 млрд куб. м. природного газу при потребі близько 70 млрд куб. м газу.

Переважна більшість звалищ (від 80 до 90%) працюють в режимі перевантаження, з давно порушеними проектними показниками щодо обсягів надходження відходів, без дотримання запобіжних заходів щодо забруднення підземних вод (в тому числі рівня колодязної води) і повітряного басейну. Термін придатності більшості звалищ для захоронення відходів «прострочений». Чисельність передмість й сіл, які ведуть «сміттєві війни» за закриття полігонів і звалищ, зростає з кожним роком і загрожує придбати національні масштаби. При цьому спроби влади знайти нові площі під полігони викликають стійкий опір населення - їх лякає перспектива близького сусідства з новою звалищем.

В даний час муніципальним обслуговуванням охоплено лише 52% населення країни і близько 60% приватних будинків не мають договорів на вивіз сміття. Внаслідок відсутності належної системи збору твердих побутових відходів у приватному секторі щорічно з'являються тисячі стихійних, несанкціонованих звалищ в безпосередній близькості від населених пунктів. В більшості невеликих міст і в абсолютній більшості сіл сміття вивозять нерегулярно. У переважній більшості сіл сміття просто вивозять за околиці і скидають у природні заглиблення (ярки, рови тощо). Дуже поширена практика вивезення сміття на лісові галявини, поля та інші об'єкти, не передбачені до використання як сміттєзвалища. Тільки великих стихійних нагромаджень сміття нараховується близько 2000, що становить до 66% всіх сміттєзвалищ в Україну. На нелегальних звалищах відсутній мінімальний контроль складу відходів, що не виключає можливості захоронення медичних, токсичних та радіаційних відходів, а також освіти скотомогильників.

Львів

В якості показового прикладу можна привести апокаліптичну картину гігантського сміттєвого айсберга Грибовицького сміттєзвалища, на яку вивозять сміття, що є продуктом життєдіяльності мешканців Львова та промислові відходи. Звалище давно вичерпала свій ресурс і повинна була бути закрита ще 30 років тому. За оцінками дослідників тіло смітника важить 8,4 млн тонн, його висота складає 60 метрів. Постійний процес гниття призводить до того, що температура на дні становить 60-80 градусів тепла. Там постійно утворюється метан з великою кількістю сірководню. Чорними плямами на карті полігону позначено гудронових озер зі смолоподобную відходами нафтової промисловості. Вода, яка проходить через гудрони та інші речовини, перетворюється в бруд, збагачену кислотами, солями та шкідливими металами, Набралося їх стільки, що вони стали бити джерелами за кількасот метрів від сміттєзвалища неподалік від вулиці Щурата. Ці дані були опубліковані в 2007 році. Однак проблема рекультивації звалища почала вирішуватися тільки в 2010 році і за оцінками фахівців на рекультивацію та закриття Грибовицького сміттєзвалища, в першу чергу, для виведення біогазу, буде потрібно не менше 15 років.

Київ та Київська область

У столиці також не вирішена проблема утилізації побутових відходів - всі полігони і звалища переповнені. За оцінками компанії «ГрінКо», в 2011 році Київ згенерував трохи більше 7 млн куб. м ТПВ, що на 15-20% більше, ніж у 2010 році (столиця виробляє 12% усіх побутових відходів в країні). Якщо виходити з вагових категорій, то за офіційними даними в Києві накопичується близько 1,5 млн т сміття, а за неофіційними - 1,5 - 2 млн т.

Читайте також: Сміттєва криза: чим далі, тим страшніше

Загальновідомі офіційні дані про зареєстрованою чисельності населення Києва - близько 3 млн осіб. За неофіційними даними, чисельність населення проживає в Києві і (або) приїжджає на роботу до Києва, включаючи передмістя, перевищує офіційні дані не менш, ніж на 50% і оцінюється за різними джерелами в 4-5 млн чоловік. Близько 50% обсягів утворених у м. Києві ТПВ звозиться на полігон № 5 в с. Б.Дмитровичі Обухівського району. Проблеми полігону № 5, в тому числі пов'язані і з накопиченням і витіканням насиченого небезпечними речовинами фільтрату, внаслідок старіння захисного екрану і наявності агресивного середовища, високих температур і великого гідравлічного тиску. Жителі Обухівського району Київської області вже кілька років поспіль щорічно блокують головну звалище столиці.

Крим

Надзвичайно гостро стоїть проблема забруднення в Криму. За даними МінЖКГ Автономної Республіки Крим ситуація є критичною, на території Криму накопичено катастрофічне кількість відходів - понад 72 млн куб.м. (За іншими даними загальна кількість відходів перевищила 80 млн куб. м), при тому, що щороку кількість відходів збільшується на 2 млн тонн. Концентрація ТПВ в розрахунку на одного жителя в Криму вище, ніж в інших регіонах України, так як обсяг створення ТПВ в курортний сезон зростає не менше, ніж в 1,5 рази (це т.зв. коефіцієнт сезонної нерівномірності, який повинен враховуватися при розрахунку рекомендованих норм надання послуг з вивезення побутових відходів). Влітку 2010 році в Криму було виявлено 42 нелегальних сміттєзвалища, частина з них вдалося ліквідувати. Практично всі полігони, які обслуговують населення, вичерпали свій ресурс, експлуатуються з порушенням санітарних правил, не мають планів реконструкції та рекультивації. З цієї причини сміттєвий полігон Ялти був закритий влітку 2010 року.

Донецька область

На одну людину в Донецькій області припадає 385 кг викидів шкідливих речовин (в середньому по Україні - 140 кг на людину). В даний час в Донецькій області накопичилося 4 млрд тонн промислових відходів, які займають близько 2% території області. Обсяги побутових відходів підрахувати досить складно, оскільки в регіоні діє безліч нелегальних звалищ. Наприклад, навіть у самому Донецьку влітку 2011 року налічувалося близько 400 звалищ ТПВ, частина з яких знаходиться в житлових масивах. Жоден з відкритих до 2010 року полігонів не відповідає санітарним нормам. За оцінками фахівців, область виробляє на рік не менше 1,3 млн т ТПВ, для переробки та захоронення яких потрібні нові полігони, які повинні бути побудовані відповідно до прийнятих в 2005 року новими державними будівельними нормами.

Миколаїв

У Миколаєві проблема накопичення промислових та побутових відходів є однією з найгостріших проблем. Обсяг накопичених відходів в Миколаївській області досяг 33 млн т. Щороку область додає до загального обсягу по 2 млн т промислового та побутового сміття. Якщо розділити 33 млн т відходів на 1,2 млн жителів регіону, то на душу населення припадає по 27,5 т відходів, які представляють серйозну загрозу здоров'ю населення.

Дніпропетровськ

Дніпропетровський регіон був проголошений зоною надзвичайного екологічного лиха ще в 2007 році. Але ситуація не тільки не покращилася за 3 роки, але і продовжує погіршуватися. У місті щорічно утворюється 300-350 тис. тонн ТПВ і до 400 тис. тонн будівельного сміття. Для його поховання використовуються два полігони: невелику частину вивозять на полігон під Новомосковськом, близько 140-150 тис. т направляється на завод зі спалювання побутових і будівельних відходів, а всі інші відходи, тобто половина всього обсягу залишається на несанкціонованих звалищах в межах міста.

http://jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/v-ukrajin-rozlilosja-smtteve-more-28587



комментарии [1]

23.06.2016 17:40     axabnrg Як живеться Гуменецькій громаді в режимі "Сам собі господар":
http://decentralization.gov.ua/su ccess/item/id/10
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Фестиваль "Сигет", Будапешт

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: