ТЕМА

Податок на майно: чому це погано?

29 декабря 2014 | 09:21 , Тетяна Монтян

Наче, цілком цивілізовану річ намагається запровадити ВР під злиденний бюджет-2015. Начебто заможніші у такий спосіб підтримають злиденних. Дзуськи! Все вийде, як завжди - навпаки. Про це, власне, й розповідає у своєму досілдженні Тетяна Монтян.


Кожна країна — унікальна, і механічне перенесення "реформ" з "організму" країни-"донора" в "організм" країни-"реципієнта" — є утопією. Реципієнт має бути готовий до пересадки... бо інакше операція закінчиться моргом.

Наші некомпетентні керманичі постійно намагаються встановити мотор від Бентлі у "вухастий" Запорожець, а потім дивуються, "чого ж воно не їде — мабуть, мотор поганий". Ні, панове обскуранти, — мотор у Бентлі чудовий, просто він не підходить для нашої колимаги без її попередньої модифікації!!! (Це про іноземців в українському уряді, хоча вони у нас "мотор" зовсім не від Бентлі.)

Як пояснити людям, що таке property tax і чому це нормально і навіть корисно, якщо уряд пришелепкуватих недоумків пропонує стягувати його не з вартості майна, як увесь цивілізований світ, а з квадратних метрів?! Всі вже порівняли вартість квадратного метра палацу на Печерських пагорбах — та напів-сараю у віддаленому селі? На думку нашої Нової Чесної Влади, плата має бути однаковою...

Ось визначення об’єктів нерухомості із урядового проекту змін до Податкового Кодексу:

- 14.1.129. об’єкти житлової нерухомості - будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки;

- 14.1.129.1. будівлі, віднесені до житлового фонду поділяються на такі типи:

  •  а) житловий будинок - будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання. Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості. Житловий будинок садибного типу - житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень;
  •  б) прибудова до житлового будинку - частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін, і яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну;
  •  в) квартира - ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання;
  •  г) котедж - одно-, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою;
  •  ґ) кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах - ізольовані помешкання в квартирі, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів;

- 14.1.129.2. садовий будинок - будинок для літнього (сезонного) використання, який в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків;

- 14.1.129.3. дачний будинок - житловий будинок для використання протягом року з метою позаміського відпочинку;

- 14.1.1291. об’єкти нежитлової нерухомості – будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду. У нежитловій нерухомості виділяють:

  •  а) будівлі готельні – готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку;
  •  б) будівлі офісні – будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей;
  •  в) будівлі торговельні – торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування;
  •  г) гаражі – гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки;
  •  ґ) будівлі промислові та склади;
  •  д) будівлі для публічних виступів (казино, ігорні будинки);
  •  е) інші будівлі.;

- 266.3.1. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

- 266.5.1. Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

От скажіть — НАВІЩО все це розшифровувати, а потім закінчити перелік пунктом "е) інші будівлі"?!

Невеличке пояснення, що ж таке податок на нерухомість, припустимо, в США.

Всі власники нерухомості США щорічно платять податок на нерухомість. Його величина визначається з розрахунку ринкової вартості і коефіцієнта, визначеного місцевою владою. Середній розмір річної виплати може коливатися приблизно в межах $ 8- $ 13 за кожну $ 1000 оціночної вартості.

Наприклад, у дуже контроверсійному штаті Флорида податок на нерухомість становить 1% - 5% (залежить від "крутизни" та привабливості для життя конкретної місцевості) і встановлюється місцевими органами влади щорічно.

Наприклад, в якомусь зачуханому Палм Коаст він становить 1,58% від оціночної вартості, тоді як в крутому та пафосному Майамі — аж 5%.

Оціночна вартість не завжди збігається з ціною придбання будинку — вона може бути як вище, так і нижче. На сьогоднішньому ринку можна купити будинок, оціночна вартість якого буде вище ринкової ціни.

Оціночна вартість розраховується за спеціальними методиками і в основному базується на собівартості будівництва придбаного будинку, якби він був побудований в день покупки.

Що ж робить наша Нова Чесна Влада?

- 1) Хоче оподатковувати квадратні метри, а не оціночну вартість. Тобто, власники палаців в Каньйоні Жебраків на Печерську платитимуть (якщо взагалі хоч щось платитимуть) за кв.м. рівно стільки ж, що і власники напіврозвалених хібар у віддалених селах на краю географії. Справедливо, чого ж там.

Прописана в п. 266.5.1. "зональність" мало на що впливає, бо на Печерську поруч співіснують халупи та палаци, як і в багатьох селах зараз — так що суть маразму не міняється.

- 2) Збирається запровадити податок, стягнення якого є практично неможливим через майже торрічєлєву пустоту реєстра майнових прав та кадастра — адже відомості про "старі" реєстрації тонким шаром "розмазані" по місцевих БТІ та управлінням земельних ресурсів. А нема реєстрації — нема податку.

Тому країна з подивом з’ясує, що неймовірна кількість палаців у нас не введено в експлуатацію, формально вони є "недобудами", а тому оподаткуванню не підлягають. В Єгипті, наприклад, купа людей не накриває свої будинки дахом саме з цією метою — бо лише будинки з дахом є закінченою будівлею та, відповідно, об’єктом оподаткування.

- 3) Не забезпечує прозорість збору цього податку, загальнодоступність інформації про його сплату кожним власником та не гарантує використання зібраних коштів виключно для благоустрою тих територіальних громад, де цей податок було зібрано.

ВИСНОВОК: МАЛОЙМОВІРНО, ЩО ВДАСТЬСЯ ХОЧ ЩОСЬ ЗІБРАТИ, ЗАТЕ СОЦІАЛЬНИЙ ВИБУХ ГАРАНТОВАНО.

— 
В далекому 2006 році Василь Цушко подав законопроект "Про податок на нерухоме майно громадян" . У мене був час та натхнення, і я рознесла його в хлам, обізвавши Цушка різними ніхарошими словами - http://mentbuster.livejournal.com/20441.html

Ви можете побачити в каментах його реакцію:

(Anonymous) wrote:
Sep. 24th, 2006 01:35 am (UTC)
Спасибо за конструктивную критику. А главное, за предложения. Закон 4 года пролежал на сайте ВР — никому дела не было. Так уж сложилось, что у депутатов прошлого созыва не дошли руки до этого закона, он автоматически был вынесен повторно. Вот и высказывайте свои замечания и предложения. Только с учетом того, что в 2002-м 70 тыс. за квартиру — это сейчас 200-500. И нечего браниться некоторым. Заочно все смелые, только по делу ничего сказать не могут.
С уважением, В. Цушко.

Законопроект він негайно відкликав, до речі. Ось так ми з ним і познайомились.

Він ТРИ РОКИ !!! вчив все, чому я вчу в Школі Кальмара та багато чого іншого, і корона з нього не впала. Наразі він єдина, крім мене, людина в Україні, яка володіє необхідним об’ємом знань.

Сайт "Спільна дія"



комментарии [1]

13.01.2015 08:42     Коля Налог на соц майно . снятия всех льгот на проезд. повышения квартплат. и комуналку на газ на продукти бензин и всё остальное .лекарство. ЭТО ЗАСЛУГА МАЙДАНА, МАЙДАН СТОЯЛ ЗА ТАКИЕ ИЗМИНЕНИЯ,В НАШЕЙ УКРАИНЕ, СПАСИБО ВАМ.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Чили. Лед Патагонии.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: