ТЕМА

Посадити недоторканих

13 февраля 2015 | 08:58

Війна з корупцією по-румунські.


Європейська комісія вперше з часів вступу Румунії до ЄС в 2007 році схвалила прогрес, досягнутий в країні за останній рік в боротьбі з корупцією. Навряд чи це слід розцінювати як "аванс" у відповідь на слова президента Румунії про те, що пріоритетом його п'ятирічного правління стане повне викорінення корупції в країні. Оцінка Брюсселя прозвучала не на "пустому місці".

Де-факто, в Румунії досягнута "точка неповернення", коли недоторканних в країні більше не існує. Не настільки важливо: вкрадете ви курку в сусіда чи "крастимете вагонами" в держави, рано чи пізно небо для тих і інших опиниться "в клітинку". Румунія йшла до цього цілих 25 років після падіння комунізму. Поступово в країні починає "вставати на ноги", і не на глиняні, а на дуже міцні "ноги", система незалежного правосуддя, коли перед законом рівні всі - від простого трудівника до президента країни. Каральний меч румунського національного управління по боротьбі з корупцією стає нещадним до всіх, незалежно від посади і суспільного стану.

"Шеф, все пропало! Сядемо всі..."

Ці крилаті фрази з культового радянського фільму "Бриллиантовая рука" як ніколи доречні до нинішніх настроїв румунських корупціонерів. Красномовний доказ цьому - резонансні кримінальні справи, що потрясають країну останнім часом.

Вже відсидів "своє" екс-прем’єр Адріан Нестасе. До різних термінів тюремного ув'язнення засуджені відомі в Румунії, і навіть далеко поза її межами, політики і бізнесмени. Серед них - медіамагнат і колишній власник кількох телеканалів Сорін Овідіу Винту, власник футбольного клубу "Стяуа" Георге Бекалі (більш відомий як Джиджи Бекалі). Поповнили список "зірок" засновник і керівник Консервативної партії Дан Войкулеску, колишній міністр економіки Кодруц Сереш і екс-міністр зв'язку Жолт Нагі.

В процесі розгляду кримінальні справи, відкриті стосовно колишнього керівника національного управління по боротьбі з організованою злочинністю і тероризмом Аліни Біка, екс-міністрів економіки Адріана Відяну і Варужана Возганяна. "Під ковпаком" управління опинилися генеральний директор одного з крупних інформаційних агентств країни Адріан Сирбу і колишній голова румунської Федерації боксу Рудел Обрежа. З останніх новин - затримана за звинуваченням в корупції і зловживанні службовим становищем колишній міністр регіонального розвитку і туризму Румунії Олена Удря.

Здавалося б, здивувати румун фактами корупції, що впали на їх голови, і сумами, що фігурують в справах, просто неможливо! Та не так сталося, як гадалося. За звинуваченням у зв'язках з міжнародним криміналітетом на допит був доставлений суддя Конституційного суду Румунії Тоні Гребле. Йому інкримінується ще й просування інтересів Росії. За визнанням слідчих, він всіляко намагався досягнути зняття Москвою в однобічному порядку ембарго на постачання в Російську Федерацію продуктів з Європейського Союзу.

У цьому "корупційному складі" дивом вдалося уникнути лави підсудних медіамагнатові, засновникові Народної партії Дану Діаконеску. Свого часу він виграв аукціон на покупку найбільшого в Європі підприємства металургійної промисловості - комбінату Oltchim. Але, як виявилося згодом, завдяки пильності посадовців, у нього були відсутні сорок з гаком мільйонів євро, які він зобов'язаний був заплатити за покупку заводу за аукціонним контрактом. Його "вагончик" в останню мить "відірвався" від поїзда, що йде в зрозумілому напрямі, лише завдяки добровільній відмові від вищезазначеної угоди. Як то кажуть, телебачення купив (власник телеканалу OTV), дорогезний Роллс-ройс купив, а завод виявився не по зубах...

"Грошима жадібність не вгамувати..."

Оприлюднені антикорупційним управлінням Румунії суми хабарів і збитку, нанесеного державному бюджету, не просто вражають. Ці цифри шокують.

Під час нещодавніх обшуків, які пройшли в кількох повітах країни, слідчі виявили, що деяким "діловим людям" за активного сприяння місцевих органів публічного управління, вдалося "провести повз касу", тобто "сховати" від сплати податків, більше 100 мільйонів євро.

Заарештований днями бізнесмен Дорін Кокош обвинувачується в отриманні хабара в 16 мільйонів євро. В обмін на цю "скромну винагороду", він обіцяв впливати на генерального директора управління по боротьбі з оргзлочинністю (!) для вирішення питання повернення конфіскованого майна одному з бізнесменів. Ось вже направду, "грошима жадність не вгамувати", як каже народна мудрість.

Але корупціонерів більше не рятують ані давні заслуги, ані "круті зв'язки", ані високооплачувані адвокати, ані навіть "депутатська недоторканість", яку в таких випадках дуже швидко знімають. З низки народних обранців, які підозрюються в корупційних схемах, депутатський імунітет знятий. А деякі з них вже чекають  на рішення судової інстанції. Буквально днями попрощалися з імунітетом депутати Варужан Возганян і Іон Арітон, які в різний час очолювали міністерство економіки, а сьогодні стали фігурантами в одній з корупційних справ.

На якомусь етапі в Румунії був популярним жарт: "Якщо не можна викорінити корупцію, то її треба очолити". Наразі ж румунські ЗМІ, що активно реагують на розслідування, очевидно, шоковані сумами оприлюднених хабарів. Замість обурення і засудження оприлюднених фактів, більшість журналістів просто визнали, що місцеві "барони" (так в Румунії називають корупціонерів - авт.) перетворили повіти на власні автономні республіки, де була добре налагоджена робота мафіозної мережі в інститутах влади.

Крім того, румунські журналісти "візуалізували" розміри хабарів. За їхніми підрахунками, якби державі вдалося повернути вкрадені корупціонерами гроші (а суми обчислюються сотнями мільйонів євро), то на ці кошти можна було б побудувати 100 будинків культури, близько 60 житлових будинків для молоді і найбільший медичний комплекс, оснащений найсучаснішим обладнанням. При цьому, лише на гроші, вкрадені у платників податків бізнесменом Іоаном Бекалі, братом футбольного магната Георге Бекалі, держава могла б збудувати 10 шкіл і 15 сучасних дитячих садків.

Важко прогнозувати, чи вдасться борцям зі світовою епідемією - корупцією, хабарництвом і розкраданням державних коштів - повністю викорінити це зло в окремо взятій маленькій країні. Але процес набирає обертів. А дорогу, як відомо, здолає той, хто йде.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Укрінформ



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Константин Черничкин 02.08.2010, Украина, Житомирская область, село Великие Кошарища\ Есть такая прекрасная народная традиция ряженые на свадьбе.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: