ТЕМА

Студенти невдоволені любов'ю Порошенка з попами

22 июня 2015 | 09:57

У понеділок, 22 червня, о 15:00 активісти незалежної студентської профспілки «Пряма дія» проведуть акцію «Проти клерикалізації освіти». Мета акції – не допустити підписання Президентом України законопроекту № 1447 та привернути увагу громадськості до проблеми клерикалізації суспільного і культурного життя (а головне – освіти) в Україні: держава робить значні поступки церкві (зокрема, фінансово-податкові), і надає їй можливість втручатися у всі сфери суспільного життя, зокрема й у ті, які конституційно захищені від її впливу.


2 червня Верховна Рада України прийняла законопроект № 1644, який дозволяє церквам та релігійним організаціям засновувати свої дошкільні, середні, позашкільні та вищі навчальні заклади. Ми звертаємо увагу на те, що, що даний законопроект, по-перше, порушує конституційне розділення церкви і школи в Україні, по-друге, позбавляє молоде покоління права на свободу віросповідання, адже за ініціативи батьків, їх дитина буде вивчати релігійні дисципліни ще у дитячому садку. По-третє, цей законопроект означатиме визнання державою повноцінності освіти, яку надаватимуть ці навчальні заклади, а це загрожує деградацією науки та загального рівня критичного мислення у громадян. Окрім того, церкви та релігійні організації зможуть засновувати свої навчальні заклади тільки тому, що раніше держава позбавила їх від податків на їх нерухоме майно (закон № 2226, прийнятий ВРУ 15 травня 2015 року). На нашу думку, податкові пільги для церкви є дискримінаційними по відношенню до інших інституцій та соціальних груп, а також недоречним в контексті сучасної бюджетної кризи.

17 червня відбулися парламентські слухання на тему «Сімейна політика в Україні: цілі та завдання». Під час обговорення народні депутати знову виступили з пропозицією про викладання християнської етики у школах. Таким чином на сьогоднішній день ми маємо подвійний фактор загрози.

Організатори акції – незалежна студентська профспілка «Пряма дія». На акцію запрошені також члени дружніх організацій та незалежні позаорганізаційні активісти.

Незалежна студентська профспілка «Пряма дія» була заснована у 2008 році з метою створити низовий студентський рух, що ґрунтуватиметься на принципах горизонтальної координації, замістить бюрократичну адміністрацію, та створить якісно нові відносини у сфері освіти на засадах рівності, прямої демократії та кооперації. За період свого існування профспілка реалізувала багато успішних кампаній, спрямованих на боротьбу за соціальні права студентів, за впровадження лібертарної педагогіки, проти комерціалізації та секуляризації освіти, а також солідаризувалася з визвольними та емансипаційними рухами України та зарубіжжя. Детальнішу інформацію про нас можна знайти на нашому сайті та у статтях про нас на популярних ресурсах, зокрема і на Wikipedia.

Акція відбудеться о 15:00, 22 червня, біля Адміністрації Президента України.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Жара-а-а-а!

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: