ТЕМА

Сморід Ірпеня

26 октября 2015 | 08:36 , Світлана Злагода, для ТЕМИ

Мер Ірпеня Володимир Карплюк – людина непересічна. Здавалося б: в нашій країні важко здивувати статками чиновників, які не звикли жити на одну зарплату. Але масштаби «накопичень» Карплюка вражають. Він абсолютний чемпіон серед українського чиновництва за кількістю лише задекларованої нерухомості: 67 квартир! Але ж то лише верхівка айсберга! Карплюк починав як протеже скандального ректора податкової академії Мельника, але з часом нагуляв ваги й пішов у вільне плавання. Він безумовно далеко запливе, якщо його не зупинити. Мешканці Ірпеня стверджують: якщо черговий Майдан розпочнеться, то саме в їхньому місті. Нижче – задокументовані факти карплюківського бізнесу...


Картинка майже з мультика. Подорожні проїжджають через задимлене торфовищами, «ароматне» місто Ірпінь. Гукають:

- Егей люди! Чиї ліси?

- Маркіза Карабаса!  

- А  чиї оце новобудови?

- Маркіза Карабаса!

У ролі Маркіза Карабаса - міський голова Ірпеня Карплюк, людина з видатними хапальними рефлексами. Його апетити не мають меж. Оскільки саме місто Ірпінь також не має визначених законом меж, виникає багато можливостей прихопити щось  поза містом. Як відомо, маркіз сам собі хазяїн, сам собі закон і сам  встановлює правила і межі. Законодавство, на думку «міцних господарників» пишеться для лохів. Тому Земельний, Лісовий, Водний кодекси,  закони про містобудування були очевидно, спалені на садибі маркіза Карплюка, для порядку і щоб димова завіса не прорідилась. На кострище відправились і звернення громадян з приводу порушення їх прав. І Закон про звернення громадян теж. Схема дій маркіза проста, як двері. Подобається шматок лісу чи землі, які належать громаді, або навіть не належать, став кілочки і розпочинай щось будувати. Усе одно,  невідомо чия вона, ця земля. Чий ліс відомо лише втаємниченим. Межі немає і проводити її не слід, щоб не зменшити не дай Бог, обсяг «делегованих повноважень».   Про всяк випадок, щоб якийсь верхній сюзерен не підвісив на гак  маркіза  за свавілля,  існує низка простих прийомів. 1. Завжди ділися із сюзереном. 2. Усі рішення про захоплення землі, про дозвіл будувати і таке інше мають бути колективними, колегіально затвердженими радою. Це такий клуб потрібних і слухняних людей, яким також час від часу мають перепадати шматки панської дичини, щоб усі були  пов'язані і лояльні. 3. Нелояльних, або невдоволених, що активно діють проти системи, треба бити до крові дрючком, палити майно. Це вірний прийом – залякати, щоб не виникала любов до правди у інших. 4. Маркіз сам  встановлює що таке справедливість. 5. Посіпаки маркіза сприймають його стиль поведінки і можуть собі дозволити підучити кулаком жінку з дитиною на руках. Не більше.

          Якось сюзеренам нагорі, в Київській області, набридло складати у стоси скарги жителів Ірпіня. А може ліси вже так облисіли, що сморід від тліючих торфяників досягнув вельможних носів у Києві. Чи обласний голова задумався про те, як далеко простягнеться загребуща лапа Маркіза Карабаса і чи не відкраяв він від обласного земельного пирога аж занадто? Для порядку обласне графство створило  у серпні 2015 р  інквізиційну комісію (робочу групу) і почали перевірку маркізового господарства.

          У ході перевірки   «виявленні системні та грубі порушення законодавства з питань додержання земельного, водного, природоохоронного законодавства, законодавства у сфері містобудівної діяльності, організації роботи із розгляду звернень громадян.

Ірпінською міською радою та її виконавчим комітетом здійснюється розпорядження землями та надання документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, без затвердження Верховною Радою України меж міста, як це визначено статтею 174 Земельного кодексу Україи.

Видача та затвердження виконавчим комітетом Ірпінської ради містобудівних умов та обмежень здійснюється із системними порушенням ст. ст. 5, 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

І так далі (див. повністю текст довідки). Ірпінський сюзерен із васалами прихопили землі області, землі запасу лісогосподарського призначення, зелені насадження  загального користування, за копійки якимось ділкам поза конкурсом передано (наче у суборенду) жирні ділянки земель громади. Виявлено купу порушень містобудування. Зрозуміло, що йде дика забудова. Контролю немає. За лісами, водами й землею контролю немає..

Інквізиційна комісія трохи наївна. Контроль насправді є, цей контроль здійснює Маркіз Карабас і його васалітет за процесом присвоєння  суспільних благ. Місто Ірпінь є його великим пасовиськом, люди – підданими, земельні лісові та інші ресурси  експлуатуються з метою отримання ренти, повноваження, які Маркіз вважає необмеженими – для корупційних доходів його і цілої мережі, верхнє павутиння якої губиться десь на Печерських пагорбах.

Хоча Інквізиційна робоча група накопала фактів на три аутодафе, Карабасу вирішили погрозити пальчиком: «Пропозиції: Рекомендувати  міському голові міста Ірпінь вжити заходів щодо: 1) усунення виявлених в ході перевірки недоліків; 2)покращення якості виконання доручень голови Київської обласної державної адміністрації».

Це як? Повернути землі? Вкопати назад спиляні сосни? Знести побудовані без належних дозволів будинки? Взяти себе в руки і перестати простягати руки до чужого? А щодо покращення якості виконання доручень   Графа - більше заносити, активніше ділитись? Можливо, проявляти більше ініціативи у рентопошуковій поведінці.

 Питання ці зависли у смердючій атмосфері тліючих торфяників. Поки дим їсть очі жителям Ірпеня, Маркіз готується до нових виборів: ставить лавочки, лагодить парканчики. Люди ж темні – їм начхати, чим будуть дихати їхні діти та внуки, аби було де присісти, коли вчадієш чи захекаєшся. Парканчиком не можна відгородитися від чаду. А ліси, що його стримують підуть під ніж, аби файному й доброму пану Маркізу було на що утримувати замки і карети. Бо у людей,  що звикли відгороджуватися від держави ( а це було нормально) все що не обмежено парканом – нічиє.

Інквізиторам, різним там перевіряючим, Маркіз пригрозив, про всяк випадок, розправою (собаками цькувати чи зразу на кіл?). І повернувся до своїх справ – дерибанити ліс, ось прихопив якраз 2000 га, роботи непочатий край.

Висновок такий. За  табличкою «м.Ірпінь» держави Україна немає. Є суверенні угіддя Карабаса-Карплюка. Це така зона, ще не позначена межами, де закони діють лише там, де це потрібно Карплюку. Де не потрібно – закони не діють. І такий порядок не придуманий особисто маркізом. Він продовжує традицію колишнього хазяїна міста й удільного князя, податкового ректора Мельника.  Маркіз  є його учнем, послідовником і спадкоємцем.

На карті України ще багато місць де держави Україна немає. Є угіддя окремих баронів, є місця, де не діють закони. Є герцогство Козин, є князівство Жуків острів. Це тому, що не вся країна ще поділена й розграбована, не вся ще розтягнута по коморам. Але процес упевнено йде. Країна фрагментується.  Шмат Донбасу, який належав Ахметову і васалам перетворився спочатку у королівство Ріната, а потім був чесно віджатий якимось слюсарем Захарченком, повсталими люмпенами і співчуваючими сусідами. Тому що феодальне роздроблення  послаблює  державу  (див підручник історії за 4 клас).

Сама держава Україна – неповоротка, пострадянська теж відмирає, але що прийде їй на зміну? Чи встоїть роздерта на клапті Русь перед Ордою зі Сходу? Де в державному організмі  отой імунітет, який повинен чинити спротив хворобам, хто повинен потруїти паразитів, вивести вошей? Доки Маркіз Карабас вирубуватиме тисячами гектарів ліси під Києвом, торфяний дим їстиме очі киянам і мешканцям області. Цей дим – сигнал хвороби і  державної безпомічності, безпорадності і безвідповідальності.

 

Для особливо допитливих читачів наводимо довжелезну довідку за результатами перевірки діяльності міськради Ірпеня: тут тексту на 60 сторінок й років на десять з конфіскацією...

 

  АКТ

проведення перевірки діяльності виконавчого комітету Ірпінської

міської ради Київської області щодо здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, з питань додержання  земельного, водного, природоохоронного законодавства, законодавства у сфері містобудівної діяльності, організації роботи із розгляду звернень громадян

 

01.10.2015р.                                                                                                  м. Київ

 

Відповідно до розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації від 12.08.2015 №301 «Про утворення обласної робочої групи з проведення перевірок діяльності райдержадміністрацій, сільських, селищних, міських рад Київської області» членами обласної робочої групи було здійснено перевірку діяльності виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області щодо здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, з питань додержання  земельного, водного, природоохоронного законодавства, законодавства у сфері містобудівної діяльності, організації роботи із розгляду звернень громадян.

Склад обласної робочої групи:

 

Кавулич

Богдан Іванович

Начальник управління з питань оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції Київської обласної державної адміністрації, керівник обласної робочої групи

Іванів

Наталія-Стефанія Іванівна

начальник відділу

роботи із зверненнями громадян апарату облдержадміністрації, заступник керівника робочої групи

Гладка

Валентина Дмитрівна

головний спеціаліст відділу  взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції управління з питань оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції Київської обласної державної адміністрації, секретар робочої групи

Герасименко Олег Олександрович

голова комітету по протидії корупції Громадської ради при Київській обласній державній адміністрації   (за згодою)

Грінченко

Руслан Михайлович

голова Громадської ради при Київській обласній державній адміністрації 

(за згодою)

Демченко

Микола Петрович

-

старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції в Київській області (за згодою)

Кунц

Віктор Адольфович  

 

головний спеціаліст відділу забезпечення заходів по боротьбі з корупцією управління запобігання та виявлення корупції Головного Управління Держгеокадастру в Київській області

(за згодою)

Максименко

Андрій Володимирович

заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції управління з питань оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції Київської обласної державної адміністрації

Побережна

Анна Валеріївна

голова комітету з питань екології, екобезпеки, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Громадської ради при Київській обласній державній адміністрації (за згодою)

Радько

Ольга Миколаївна

-

Головний державний ревізор інспектор відділу місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДФС у Київській області

(за згодою)

Сімчишина

Тетяна Миколаївна

-

начальник Управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Київській області

(за згодою)

Стародубець

Олег Миколайович

-

виконуючий обов'язки директора департаменту містобудування та архітектури Київської обласної державної адміністрації

Старущенко

Ярослав Володимирович

-

заступник начальника Інспекційного управління №1- начальника інспекційного відділу №1 Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області (за згодою)

Хільчук

Оксана Олександрівна

головний спеціаліст юридичного

відділу управління юридичного забезпечення та контролю апарату Київської облдержадміністрації

Черникова

Ірина Володимирівна

-

Державний інспектор сільського господарства в Київській області — головний спеціаліст відділу оперативного контролю за дотриманням вимог земельного законодавства управління контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства в Київській області

(за згодою)

Шевченко

Марія Ігорівна

-

відповідальна сектору Громадської ради при Київській облдержадміністрації

(за згодою)

 

Робочою групою, утвореною розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації  від 12.08.2015 №301 «Про утворення обласної робочої групи з проведення перевірок діяльності райдержадміністрацій, сільських, селищних, міських рад Київської області» було проведено перевірку діяльності виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області щодо здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, з питань додержання земельного, водного, природоохоронного законодавства, законодавства у сфері містобудівної діяльності, організації роботи із розгляду звернень громадян. Перевірка розпочата з 20 серпня 2015 року за період діяльності з 01.01.2013  по 20.08.2015 (вибірково). 

 

І. Питання дотримання вимог земельного законодавства.

В ході перевірки проведено аналіз прийнятих рішень Ірпінською міською радою в галузі земельних відносин та вивчено стан дотримання вимог земельного законодавства при наданні Ірпінською міською радою земельних ділянок.

З метою здійснення аналізу прийнятих рішень Ірпінською міською радою представниками Ірпінської міської ради та спеціалістами Управління Держземагентства у м. Ірпінь були вибірково надані не завірені копії рішень, матеріали та документація із землеустрою. В результаті перевірки наданих для вивчення матеріалів встановлено наступне:

Щодо земельних ділянок, розташованих за адресою:

м. Ірпінь, вул. Єсеніна 30 та 31 (кадастрові номери 3210900000:01:170:0047

та 3210900000:01:170:0048 відповідно)

Ірпінською міською радою з метою проведення земельного аукціону з продажу трьох земельних ділянок по 0,5 га кожна під багатоповерхову житлову забудову в м. Ірпені по вул. Гайдара (район Ірпінського лісгоспу – вул. Єсеніна, 30,31,32) було  прийнято рішення від 27.04.2007 № 506-17-V «Про проведення експериментального земельного аукціону з продажу трьох земельних ділянок по 0,5 га кожна для багатоповерхової житлової забудови в м. Ірпінь (район Ірпінського лісгоспу – вул. Єсеніна).

Загальна площа трьох земельних ділянок становить 1,5 га ( по 0,5 га кожна, код цільового призначення 2.1 – землі житлової та громадської забудови під житлову та громадську забудову).

Встановлено, що на підставі вказаного рішення комунальним підприємством «Ірпінське земельно-кадастрове бюро» розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки шляхом проведення земельного аукціону по вул. Єсеніна, 32 Ірпінської міської ради під багатоповерхову житлову забудову.

Відомості про розроблення проекту землеустрою щодо земельних ділянок по  вул. Єсеніна, 30 та 31 відсутні.

Також відсутні відомості про проведення відповідного аукціону та затвердження вказаної документації із землеустрою, а як наслідок відсутні і відомості про оформлення в подальшому права комунальної власності на зазначені сформовані земельні ділянки, шляхом затвердження відповідної документації із землеустрою на сесії міської ради.

Будь-яка документація із землеустрою на земельні ділянки за адресою:       м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 30 та 31  в архіві управління Держземагентства у                                                              м. Ірпені відсутня.

В архіві Управління Держземагентства у м. Ірпінь наявна копія проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки шляхом проведення земельного аукціону, яка містить позитивний висновок державної експертизи Проекту землеустрою щодо передачі земельної ділянки до земель запасу Ірпінської міської ради під житлову та громадську забудову (район Ірпінського лісгоспу – вул. Єсєніна,30,31,32) Київської області (Єсєніна, 32).

Проте встановлено, що розпорядженням Київської обласної державної адміністрації від 17.08.2007 «Про вилучення земельної ділянки» було затверджено проект землеустрою  щодо передачі земельної ділянки до земель запасу Ірпінської міської ради під житлову та громадську забудову (район Ірпінського лісгоспу – вул. Єсеніна, 30, 31, 32),  розроблений комунальним підприємством «Ірпінське земельно-кадастрове бюро».

Цим же розпорядженням вилучено із постійного користування державного підприємства «Київське лісове господарство» (Ірпінське лісництво, квартал 52) земельну ділянку лісогосподарського призначення площею 0,8161 га на території Ірпінської міської ради Київської області та віднесено її до земель запасу лісогосподарського призначення. Тобто, частиною першою розпорядження затверджується проект землеустрою щодо передачі земельної ділянки до земель запасу Ірпінської міської ради під житлову та громадську забудову, при цьому частиною другою розпорядження земельна ділянка лісогосподарського призначення площею 0,8161 га віднесено до земель запасу лісогосподарського призначення. Простежується колізія при прийнятті даного розпорядження, а саме не змінена категорія земель лісогосподарського призначення на землі житлової та громадської забудови, в зв'язку з чим не було нараховано та сплачено втрати лісогосподарського виробництва.

Зазначений в розпорядженні КОДА проект землеустрою як у розробника, так і в Управлінні Держземагентства в м. Ірпінь відсутні.

13.08.2007 Державним кадастровим реєстратором Головного управління Держземагентства у Київській області Шульженко В.В. відкрито Поземельну книгу на земельну ділянку розташовану за адресою: Київська область, м. Ірпінь, вул. Єсеніна 30, площею 0,5000 га, кадастровий номер 3210900000:01:170:0047. Запис у розділи І, ІІ та ІІІ внесено 16.12.2014 за № 001, № 002 та № 003.              У розділі І «Земельна ділянка. Загальні відомості» зазначено «категорія земель – землі житлової та громадської забудови, вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель – під житлову та громадську забудову, код цільового призначення 02.01, форма власності – інформація про зареєстроване право в Державному земельному кадастрі відсутня».

Наступний запис у Поземельній книзі зроблено Державним кадастровим реєстратором Головного управління Держземагентства у Київській області Шатило І.П.  06.03.2015  № 004 на підставі документації із землеустрою та заяви Ірпінської міської ради від 05.03.2015 № 01-06/702, вхідний номер зазначеної заяви від 06.03.2015 № 3В-3204265012015. Розділ І доповнено нормативною грошовою оцінкою, яка склала 1298147,40 гривень.

06.03.2015 , тобто одночасно формується  Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку за зазначеною вище адресою за                             № НВ-3204067952015, в якому у розділі «Відомості про державну реєстрацію земельної ділянки» зазначено, що підставою для здійснення державної реєстрації земельної ділянки був «проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок, 13.08.2007 (який не наданий на вичення); Ірпінське ЗКБ, Дуганець І.І.». Орган, який зареєстрував земельну ділянку – Київська регіональна філія Центру ДЗК, дата державної реєстрації земельної ділянки 13.08.2007. У розділі «Відомості про право власності/право постійного користування» вид права – “право власності”, інформація про власників (користувачів) земельної ділянки найменування – “Ірпінська міська рада”. Проте, у Поземельній книзі на зазначену дату під час внесення змін попередня форма власності залишилась без змін «інформація про зареєстроване право в Державному земельному кадастрі відсутня». Інформація Витягу не відповідає інформації у Поземельній книзі на одну і ту дату.

09.07.2015 кадастровим реєстратором Управління Держземагентства в        м. Ірпінь Шатило І.П.  на лист Ірпінської міської ради  від 09.07.2015 № 9176.2 з порушенням вимог абзацу третього  частини 10 статті 24 Закону України «Про державний земельний кадастр» було сформовано Витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки по вул. Єсеніна, 30 за                      № НВ-3204709572015,  в якому змінено цільове призначення на 02.03 «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку» без розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із зміною цільового призначення. У зазначеному Витягу змінено і форму власності на комунальну, не зважаючи на те, що зазначена земельна ділянка знаходиться за межами м. Ірпінь. Зміни до Поземельної книги не внесені.

13.08.2007 Державним кадастровим реєстратором Головного управління Держземагентства у Київській області Шатило І.П. відкрито Поземельну книгу на земельну ділянку, розташовану за адресою: Київська область, м. Ірпінь,      вул. Єсеніна 31, площею 0,5000 га, кадастровий номер 3210900000:01:170:0048. Запис у розділи І, ІІ та ІІІ внесено 12.06.2014 за № 001,  № 002 та № 003.              У розділі І «Земельна ділянка. Загальні відомості» зазначено «категорія земель – “землі житлової та громадської забудови”, вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель – “під житлову та громадську забудову”, код цільового призначення “02.01 Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)”, форма власності – “комунальна власність”. Того ж дня 12.06.2014 за №  004 та № 005 вносяться зміни у зв’язку із виправленням відомостей про координати поворотних точок меж земельної ділянки за заявою розробника. В експлікації земельних угідь зазначено «під житловою забудовою з трьома і більше поверхами», що не відповідає коду цільового призначення  02.01.

На виконання листа виконавчого комітету Ірпінської міської ради               від 08.07.2015  № 11/44 на ім’я начальника Управління Держземагентства у        м. Ірпінь внесено зміни до Державного земельного кадастру про земельну ділянку та сформовано Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку розташовану у м. Ірпінь, по вул. Єсеніна 31 від 09.07.2015                       № НВ-3204709632015, в якому змінено цільове призначення з 02.01 на 02.03 «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку» також без розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із зміною цільового призначення.

Відповідно до Індексно кадастрової карти м. Ірпінь Київської області КОАТУУ 3210900000, затвердженої Ірпінським міським головою (2009 рік) та проектного плану формування території Ірпінської міської ради Київської області, що є складовою частиною технічної документації по складанню проекту формування території і встановлення меж Ірпінської міської ради Київської області, розробленої Київським відділенням інституту із землеустрою УААН,  земельні ділянки по вул. Єсеніна, 30, 31 та 32 розташовані за межами населеного пункту м. Ірпінь.

Таким чином, Ірпінською міською радою права комунальної власності на земельні ділянки за зазначеними адресами набуто з порушенням вимог земельного законодавства, зміна цільового призначення земельних ділянок по вул. Єсеніна, 30 та 31 відбулася з порушенням статті 20 Земельного кодексу України. 

Згідно з поясненнями керівника КП «Ірпінське земельно-кадастрове бюро» вказаним підприємством було розпочато розробка технічної документації по встановленню меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) по вул. Єсеніна,  31. Не дивлячись на те, що роботи не були завершені, файл обміну XML було передано до Управління Держземагентства в  м. Ірпінь для отримання Витягу з Державного земельного кадастру.

Ірпінською міської радою надано в оренду строком на 25 років  комунальному підприємству «Ірпіньжитлоінвестбуд» земельні ділянки по        вул. Єсеніна, а саме:

- рішенням від 29.01.2015 № 4621-66-VI надано земельну ділянку площею 0,5000 га кадастровий номер 3210900000:01:170:0047 (за рахунок земель запасу міської ради) для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 30.

- рішенням від 25.06.2015 № 5178-74-VI надано земельну ділянку площею 0,5000 га кадастровий номер 3210900000:01:170:0048 (за рахунок земель запасу міської ради) для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 31.

На підставі рішення Ірпінської міської ради від 29.01.2015 № 4621-66-VI між міською радою та КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» укладено договір оренди земельної ділянки від 12.03.2015. Розмір орендної плати становить 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Право оренди земельної ділянки КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (дата реєстрації 18.03.2015), про що свідчить Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (індексний номер витягу 35618257, дата формування 30.03.2015).

Враховуючи, що КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» є комунальним підприємством, то  відповідно до абзацу шостого частини другої статті 134 Земельного кодексу України право оренди земельних ділянок набувалося не на конкурентних засадах.

В подальшому рішенням 71 сесії 6 скликання Ірпінської міської ради          від 29.04.2015 №5025-71-VI дозволено комунальному підприємству «Ірпіньжитлоінвестбуд» передати в суборенду ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» земельну ділянку площею 0,5000 га, кадастровий номер 3210900000:01:070:0047 для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, яка знаходиться за адресою: м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 30 без зміни цільового призначення. Контроль за виконанням рішення покладено на профільного заступника міського голови та постійну комісію земельних відносин, лісових та природоохоронних питань.

На підставі рішення Ірпінської міської ради від 29.04.2015 № 5025-71-VI між КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» та ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» укладено договір суборенди земельної ділянки від 13.05.2015 № 29 строком на 5 років. Право суборенди земельної ділянки ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП»  зареєстровано в Державного реєстрі речових прав на нерухоме майно (дата реєстрації 20.05.2015) про що свідчить Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (індексний номер витягу 38007760, дата формування 25.05.2015).

Зауважуємо, що 19 січня 2015 року товариством з обмеженою відповідальністю «ОРЛАН-ІНВЕСТ ГРУП» з комунальним підприємством «Ірпеньжитлоінвестбуд» укладається попередній договір про будівництво багатоповерхового житлового будинку. Відповідно до пункту 2.1. зазначеного договору КП «Ірпеньжитлоінвестбуд»  бере на себе зобов’язання до 31 травня 2015 року укласти із ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ ГРУП» договір суборенди земельної ділянки площею 0,5000 га, що знаходиться за адресою: Київська область, місто Ірпінь, вулиця Єсеніна, 30 для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку у разі отримання вище зазначеної земельної ділянки в орендне користування.

Наголошуємо, що зазначений попередній договір про будівництво укладено сторонами ще до розгляду на сесії міської ради питання надання земельної ділянки в оренду комунальному підприємству «Ірпінжитлоінвестбуд».

Викладене свідчить про те, що єдиною метою комунального підприємства «Ірпіньжитлоінвестбуд» було отримати земельну ділянку в оренду з подальшою передачею її в суборенду іншому суб’єкту – ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП».

Таким чином, ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» уникло процедуру набуття права оренди земельної ділянки на конкурентних засадах, порушуючи частину 1 статті 134 Земельного кодексу України.

Крім того, сплата збитків та втрат лісогосподарського виробництва всупереч вимог  п. «г» ст. 95, ч. 2 та п. «ґ» ч. 3 ст. 152, ст. 156, ст. 157 та ст. 209 Земельного кодексу України не сплачені. 

Висновок:

    Ірпінською міською радою перевищено службові повноваження, в частині надання земельних ділянок по Єсеніна 30, 31, 32, які відповідно до частини другої розпорядження Київської обласної державної адміністрації від 17.08.2007 № 684 віднесені до земель запасу лісогосподарського призначення та  не входять у межі міста Ірпінь, що в свою чергу суперечить статтям 38, 122 Земельного кодексу України.

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:046:0073

 м. Ірпінь, вул. Матросова, 15-д

На підставі рішення Ірпінської міської ради №2123-36-VІ від 03.06.2012 «Про надання дозволу гр. Григоренку В.А. на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в м. Ірпінь, вул. Матросова, 15-д у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд» за рахунок земель запасу міста Ірпінь був розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність та виготовлення державних актів громадянину Григоренку В.А. Кадастровий номер земельної ділянки 3210900000:01:046:0073, відкриття Поземельної книги 02.10.2012. Довідка із форми 6-зем. рядок 12.3 (шифр рядка 96), в графі 56 видана відділом Держкомзему у м. Ірпінь 09.08.12 р.

Документація із землеустрою наявна в Управлінні Держземагентства у       м. Ірпінь.

Висновок:

- відповідно до планово-картографічного матеріалу формування та встановлення меж Ірпінської міської ради земельна ділянка розташована на території м. Ірпінь (в межах населеного пункту);

- за матеріалами лісовпорядних планшетів ДП «Київське лісове господарство» (планшети не погоджені та не прив’язані в координатах) можливо частково йде перетин з землями лісового господарства.

 

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:065:0012, 3210900000:01:066:0002 м. Ірпінь, вул. Чехова, 27

На підставі рішення Ірпінської міської ради від 02.09.2005 “Про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки ТОВ “Київський науково-клінічний медичний центр” м. Ірпінь в районі санаторію “Ірпінь”, площею 10,0 га розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ “Київський науково-клінічний медичний центр” м. Ірпінь (в районі санаторію “Ірпінь”) під будівництва хірургічного медичного комплексу із спеціалізованою науковою та клінічною базою.

В проекті наявна копія листа МОЗ санаторій «Ірпінь» до ІМР                      від 09.09.2005р. про вилучення із земель санаторію земельної ділянки площею 2,5718 га, відповідне рішення про вилучення даної земельної ділянки в проекті відсутнє, що не давало права Ірпінській міській раді на надання дозволу.

Видана Ірпінським міським відділом земельних ресурсів товариству з обмеженою відповідальністю «КНКМЦ» 2005 р. довідка із форми 6-зем містила дані про наявність земель - рядок 96, графа 56 – зелені насадження загального користування на земельну ділянку загальною площею 10,0 га, але станом на 01.01.2005 р. відповідно до форми 6-зем санаторій «Ірпінь» обліковувався як: - шифр рядка 85 - землі оздоровчого призначення загальною площею 8,3586 га, - графа 21 ліси та інші лісовкриті площі, загальною площею 6,4851 га, у тому числі гр. 22 лісові землі з них: гр. 23 вкриті лісовою (деревною та чагарниковою) рослинністю; - графа 34 забудовані землі 1,8735 га, у тому числі землі громадського призначення. Враховуючи зазначене, частина земельних ділянок відводилась за рахунок лісів.

В проекті землеустрою міститься позитивний висновок державної експертизи від 31.05.2005. по проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ “Київський науково-клінічний медичний центр” м. Ірпінь (в районі санаторію “Ірпінь”) під будівництво хірургічного медичного комплексу із спеціалізованою науковою та клінічною базою в межах Київської області.

Документація із землеустрою наявна в архіві Управління Держземагентства у  м. Ірпінь.

Укладено договір оренди земельної ділянки від 05.11.2005 Реєстраційний    № 3232.

Висновок:

 Враховуючи вищезазначене, постає питання щодо законності вилучення земельної ділянки відповідно до вимог ст.149 Земельного Кодексу України в редакції від 11.01.2005 р.

 

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:177:0004

 м. Ірпінь, вул. Чехова, 27

На підставі рішення Ірпінської міської ради №1622-45- VІ від 01.02.2006 “Про надання дозволу  ТОВ “Київський науково-клінічний медичний центр” на складання проекту  землеустрою щодо відведення земельної ділянки в м. Ірпінь, вул. Чехова, 27,  район санаторію “Ірпінь”) під будівництво хірургічного медичного комплексу із спеціалізованою науковою та клінічною базою розроблено проект землеустрою  щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ “Київський науково-клінічний медичний центр” м.Ірпінь вул. Чехова, 27 (район санаторію “Ірпінь”) для будівництва хірургічного медичного комплексу із спеціалізованою науковою та клінічною базою.

Відповідно до п.1 рішення Ірпінської міської ради земельна ділянка відводиться за рахунок земель ДП «Київське лісове господарство». Із постійного користування  ДП «Київське лісове господарство» (Ірпінське лісництво, квартал 42) вилучено земельну ділянку лісогосподарського призначення площею 8,5 га. ДП «Київське лісове господарство» розраховано збитки у розмірі 581795,25 грн., відомості про сплату відсутні. Рішення про вилучення земельної ділянки лісогосподарського призначення площею 8,5 га ДП «Київське лісове господарство» в проекті відсутнє.

Відповідно до довідки 6-зем наявної у проекті (від 14.03.2006)                    ДП «Київське лісове господарство» обліковувалось в рядку 88 – лісогосподарські підприємства,  гр. 29 ліси  І групи загальною 8,5 га, отже земельна ділянка відводиться за рахунок лісів.

Земельна ділянка по вул. Чехова, 27 кадастровий номер 3210900000:01:177:0004 відповідно до Індексно кадастрової карти м. Ірпінь Київської області КОАТУУ 3210900000, затвердженої Ірпінським міським головою 2009 рік, розташована за межами населеного пункту м. Ірпінь.

В проекті землеустрою міститься позитивний висновок державної експертизи від 31.03.2006 проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ “Київський науково-клінічний медичний центр” для будівництва хірургічного медичного комплексу із спеціалізованою науковою та клінічною базою в м.Ірпінь, вул. Чехова, 27 (район санаторію «Ірпінь») Київської області.

Документація із землеустрою наявна в архіві управління Держземагентства у  м. Ірпінь.

Договір оренди земельної ділянки укладено від 31.03.2006 р.

Висновок:

 Враховуючи вищезазначене, постає питання щодо законності вилучення земельної ділянки відповідно до ст.149 Земельного Кодексу України, відсутність рішення (розпорядження) про вилучення земельної ділянки лісу І групи;

Ірпінською міською радою перевищено службові повноваження, в частині надання земельних ділянок по вул. Чехова, 27,  оскільки зазначена земельна ділянка  не входять у межі міста Ірпінь, що в свою чергу суперечить статтям 38, 122 Земельного кодексу України.

 

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:177:0005

м. Ірпінь, вул. Чехова, 27

На підставі рішення Ірпінської міської ради від 12.12.2007 “Про дозвіл ТОВ КНКМЦ на складання технічної документації із землеустрою щодо передачі до земель запасу частини земельної ділянки в м. Ірпені по вул. Чехова, 27 площею 5,0 га розроблена технічна документація по внесенню змін до договору оренди землі ТОВ “Київський науково-клінічний медичний центр” для будівництва хірургічного медичного комплексу із спеціалізованою науковою та клінічною базою м. Ірпінь вул. Чехова, 27. 2008.

Земельна ділянка по вул. Чехова, 27 кадастровий номер 3210900000:01:177:0005 відповідно до Індексно кадастрової карти м. Ірпінь Київської області КОАТУУ 3210900000, затвердженої Ірпінським міським головою 2009 рік, розташована за межами населеного пункту м. Ірпінь.

Документація із землеустрою наявна в архіві управління Держземагентства у  м. Ірпінь.

Висновок:

Дана ділянка утворилась в результаті поділу земельної ділянки кадастровий номер якої 3210900000:01:177:0004. Отже, в результаті розроблення технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки та на основі рішення Ірпінської міської ради про затвердження даної документації, земель ділянка загальною площею 5,0 га передана до земель запасу Ірпінської міської ради, на 3,5 га укладено договір оренди з ТОВ «КНКМЦ».

Виходячи із форми 6-зем, наявної в даному проекті земельна ділянка 5,0 га передана до земель запасу Ірпінської міської ради з угіддями “землі громадського призначення”  (гр. 43).

На даний час земельні ділянки передані громадянам у приватну власність для будівництва та обслуговування житлового індивідуального будівництва та господарських будівель та споруд.

Відповідно до індексно кадастрової карти дані земельні ділянки знаходяться за межами населеного пункту.

Ірпінською міською радою перевищено службові повноваження, в частині надання земельних ділянок по вул. Чехова, 27,  оскільки зазначена земельна ділянка  не входить у межі міста Ірпінь, що в свою чергу суперечить статтям 38, 122 Земельного кодексу України.

 

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:076:0001

 м. Ірпінь, вул. Чехова, 28

Земельна ділянка з кадастровим номером кадастровий номер 3210900000:01:077:0092, площею 0,0350 га, що розташована  по  вул. Чехова,    буд. 28, вул. Пушкінська, буд. 61в, надана для ведення особистого селянського господарства, земельна ділянка з кадастровим номером 3210900000:01:077:0093, площею 0,0500 га надана також для ведення особистого селянського господарства.

Земельні ділянки з кадастровими номерами 3210900000:01:077:0091 та 3210900000:01:077:0090, площею по 0,1000 га кожна надані для будівництва та обслуговування житлового індивідуального будівництва та господарських будівель та споруд.

Власник вищезазначених земельних ділянок загальною площею 0,2850 га Біленький Вадим Вікторович набув право власності згідно цивільно-правових угод.

Висновок:

Необхідно зазначити, що відведення земельних ділянок попереднім землевласникам здійснено за рахунок земель постійного користування Київського обласного державного ветеринарно-санітарного підприємства. Інформація щодо вилучення земель у Київського обласного державного ветеринарно-санітарного підприємства в Управлінні Держземагентства у           м. Ірпінь відсутня.

Не надані документи  щодо містобудівних умов на будівництво 70 квартирного будинку з висотою будівлі 20 м на земельних ділянках відведених для особистого селянського господарства та не змінено цільове призначення земельної ділянки.

 

Щодо земельної ділянки, розташованої за адресою:

 м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 78

На підставі рішення Ірпінської міської ради №340/31 від 25.12.2001 “Про надання в постійне користування земельної ділянки ВАТ “Київське спеціалізоване ремонтно-будівельне товариство” для обслуговування бази відпочинку м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 78 розроблена технічна документація по складанню державного акту на право постійного користування земельною ділянкою ВАТ “Київське спеціалізоване ремонтно-будівельне товариство”(для обслуговування бази відпочинку) м. Ірпінь,  вул. Пушкінська, 78.

Документація із землеустрою, згідно інформації, наданої Управлінням Держземагентства у  м. Ірпінь,  наявна в архіві Управління.

В подальшому підприємство викупило вищезазначену земельну ділянку.  Після отримання документів на право власності ПАТ “Київське спеціалізоване ремонтно-будівельне товариство” здійснювало поділ земельної ділянки відповідно до технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки. При цьому категорію земель не змінено (землі рекреаційного призначення) вид використання – для обслуговування бази відпочинку, угіддя – кемпінги, будинки відпочинку або для проведення відпусток.

Висновок:

Порушень вимог земельного законодавства не вбачається.

 

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:028:0105

м. Ірпінь, вул. Мінеральна, 7

В архіві управління Держземагентства у м. Ірпінь знаходиться технічна документація із землеустрою щодоо складання державного акту на право постійного користування земельною ділянкою  ДКПЕЗО “Ірпіньміськсвітло”      м. Ірпінь, вул. Мінеральна, 7 .

Право постійного користування зазначеною земельною ділянкою посвідчено  актом на право постійного користування серія ІІ-КВ № 001642, категорія земель житлової та громадської забудови, вид використання – для розміщення бази підприємства, цільове призначення - для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального господарства.

Рішенням Ірпінської міської ради в 2009 р. змінено назву з Державного комунального підприємства ЕЗО «Ірпіньміськсвітло» на комунальне підприємство «Ірпіньміськсвітло».

Рішенням Ірпінської міської ради від 29.01.2015 р. припиненно право постійного користування землею площею 0,3454 га КП ЕЗО «Ірпіньміськсвітло».

 

Управлінням Держземагентства у м. Ірпінь здійснена Державна реєстрація земельної ділянки на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) КП ЕЗО «Ірпіньміськсвітло», для подальшого припинення права постійного користування в реєстраційній службі м. Ірпеня.

 

Висновок:

Ірпінська міська рада, здійснивши припинення права постійного користування земельною ділянкою, надала в оренду КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» земельну ділянку з вищезазначеним видом використання та цільовим призначенням.

Клопотань від Ірпінської  міської ради про внесення змін щодо виду використання та цільового призначення земельної ділянки до Управління Держземагентства у м. Ірпінь не надходило.

 

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:028:0106

м. Ірпінь, вул. Мінеральна, 7-ж площею 0,4537 га.

 

На підставі рішення Ірпінської міської ради від 29.01.2015р “Про надання дозволу КП “Ірпіньжитлоінвестбуд” на розробку проекту землеустрою щодо надання земельної ділянки в тимчасове користування для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в м. Ірпінь,                     вул. Мінеральна, 7-ж розроблено проект землеустрою, який після погодження Управлінням Держземагентства у м. Ірпінь переданий розробнику документації для подальшого затвердження.

13.07.2015 Ірпінська міська рада приймає рішення “Про надання дозволу                                            КП “Ірпіньжитлоінвестбуд” на передачу в суборенду земельної ділянки ТОВ “Компанія “Інтеп” для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку в  м. Ірпінь, вул. Мінеральна, 7-ж.

 

Висновок:

За сприянням рішення Ірпінської міської ради від 29.01.2015 ТОВ “Компанія “Інтеп” уникло процедуру набуття права оренди земельної ділянки на конкурентних засадах, набуваючи права оренди через КП “Ірпіньжитлоінвестбуд”, порушуючи частину 1 статті 134 Земельного кодексу України.

Щодо земельної ділянки

 з кадастровим номером 3210900000:01:118:0031

м. Ірпінь, вул. Гостомельське шосе, 8-а.

 

На підставі рішення Ірпінської міської ради №415-15-VІ від 06.03.2007  “Про надання дозволу СБУ на складання проекту  щодо відведення земельної ділянки в оренду за адресою: м. Ірпінь, по вул. Гостомельське шосе для багатоповерхового житлового будинку” розроблено проект землеустрою  щодо відведення земельної ділянки в оренду Службі безпеки України для будівництва багатоповерхових житлових будинків. Проект землеустрою містить позитивний висновок землевпорядної експертизи проекту землеустрою  щодо відведення земельної ділянки в оренду Службі безпеки України для будівництва багатоповерхових житлових будинків в м. Ірпінь на розі вул. Гостомельське шосе та 10 Лінія Київської області.

Документація із землеустрою наявна в архіві Управління Держземагентства у м. Ірпінь.

Відповідно до даних НКС 20.04.2015 припинено право користування ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, 23.04.2015 зареєстровано речове право за КП «Ірпіньжитлоінвестбуд».

 

 

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:003:0123

м. Ірпінь, вул. Тургенівська, 15

 

Земельна ділянка з кадастровим номером 3210900000:01:003:0123 утворена шляхом об’єднання земельних ділянок приватної власності з кадастровими номерами 3210900000:01:003:0112, 3210900000:01:003:0111, 3210900000:01:003:0035,  3210900000:01:003:0019,  які  належать                         гр.  Осипенко Д.В. на підставі цивільно-правових угод.

Документація із землеустрою наявна в архіві управління Держземагентства у  м. Ірпінь.

Щодо земельної ділянки

з кадастровим номером 3210900000:01:032:0023

  м. Ірпінь вул. Соборна, 173 (ІІІ – Інтернаціоналу, 173)

 

Земельна ділянка з кадастровим номером 3210900000:01:032:0023 загальною площею 3,7789 га перебувала в користуванні приватного підприємця Стародубцевої Т.А. на умовах оренди терміном на 5 років згідно договору від 04.12.2003 року.

Відповідно до листа Ірпінської міської ради від 13.02.2015 № 01-1б/461  Управлінням Держземагентства у м. Ірпінь було надано Витяг з Державного земельного кадастру з інформацією, яка наявна в Державному земельному кадастрі. В якому зазначена категорія земель – “землі рекреаційного призначення”, вид використання – “для обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу”, форма власності “комунальна” та з зазначенням користувача даної земельної ділянки.

За наявною інформацією в НКС Ірпінською міською радою здійснена реєстрація речового права 19.02.2015.

До Управління не надходила на погодження документація із землеустрою щодо поділу вищезазначеної земельної ділянки.

 

ІІ. Перевірка дотримання вимог земельного законодавства Державною інспекцією сільського господарства в Київській області

 

м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 61-в

Державною інспекцією сільського господарства в Київській області (далі – Держсільгоспінспекція в Київській області) встановлено, що рішенням дев’яносто другої сесії п’ятого скликання від 30.07.2010 № 4952-92-V «Про надання дозволу гр. Яроцькому Д.О. на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства в м. Ірпінь по вул. Пушкінській, 61-в», розглянувши заяву гр. Яроцького Дмитра Олександровича, керуючись ст. 12, 118, 121 Земельного кодексу України, ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Ірпінська міська рада вирішила: 1. Дозволити гр. Яроцькому Дмитру Олександровичу розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1000 м2 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та земельної ділянки площею 350 м2 для ведення особистого селянського господарства (за рахунок земель запасу міста) у власність в м. Ірпінь по вул. Пушкінській, 61-в.

У 2010 році ТОВ «Бучанське земельно-кадастрове бюро»» розробило проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність                   гр. Яроцькому Д.О. для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства в м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 61-в в межах Ірпінської міської ради Київської області (далі – Проект).

Відповідно до умов відведення земельної ділянки від 03.09.2010, які підписано начальником відділу Держкомзему у місті Ірпінь, останній розглянувши рішення 92 сесії V скликання Ірпінської міської ради від 30.07.2010 № 4952-92-V щодо відведення земельної ділянки у власність гр. Яроцькому Д.О. вважає необхідним:
Складання технічної документації щодо відведення земельної ділянки у власність проводити з дотриманням таких умов:
1. Площа земельної ділянки – 0,1350 га;
2. Мета використання: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства;
3. Умови відведення: власність;
4.  Форма плати за землю: земельний податок;
5. Класифікація угідь: зазначити згідно викопіювання з проекту формування території та встановлення меж Ірпінської міської ради.

Відділом Держкомзему у місті Ірпінь видано довідку гр. Яроцькому Д.О.    від 01.09.2010 № 3718 про правовий статус земельної ділянки (форма 6-зем), земельна ділянка площею 0,1350 га за адресою: м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 61-в, буде надана у власність, за рахунок земель запасу (згідно ст. 19 Земельного Кодексу України категорія земель: землі житлової та громадської забудови) м. Ірпінь, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд – 0,1000 га, ведення особистого селянського господарства – 0,0350 га. Номер рядка: 12.3 – «Землі, не наданні у власність або постійне користування», шифр рядка: 96, графа: 56 – «Зелені насадження».

Також в Проекті наявні висновки про обмеження на використання земельної ділянки видані Відділом Держкомзему у м. Ірпінь, а саме:

-від 25.10.2010 № 2479 на земельну ділянку, площею 0,1000 га де зазначено, що на використання землекористувачем земельної ділянки або її частини обмеження (обтяження) не встановлено,

-від 03.09.2010 № 2113, де зазначено, що на земельну ділянку площею 0,0350 га, обмеження (обтяження) не встановлено.

Також Відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради видано висновки про наявні обмеження (обтяження) на використання земельної ділянки від 16.08.2010 № 1723 та від 16.08.2010 № 1725, де зазначено, що на земельні ділянки, площею 0,1000 га та 0,0350 га, що передбачені для передачі у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства обмеження (обтяження) не встановлено.

Проект погоджений:

-Відділом містобудування та архітектури про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки висноки від 16.08.2010 № 1724 та від 16.08.2010 № 1726;

-Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Київській області (висновок від 14.09.2010 № 11-13/10418/6 про погодження матеріалів проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства в м. Ірпінь,            вул. Пушкінська, 61-в в межах Ірпінської міської ради Київської області),                                         де зазначено, категорію земель – “зелені насадження загального користування”;

-Державною санітарно-епідеміологічною службою (висновок від 07.09.2010 № 05.03.02-07/63536);

-Управлінням культури і туризму (висновок від 09.09.2010 № 11а/2428/02).

Рішенням Ірпінської міської ради від 23.10.2010 № 5322-95-V «Про затвердження проекту відведення та передачі в приватну власність земельної ділянки гр. Яроцький Д.О. для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства в м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 61-В затверджено гр. Яроцькому Д.О. проект відведення земельної ділянки, та надано земельні ділянки площами       0,1000 га та 0,1350 га для для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства, відповідно.

На підставі вказаного рішення гр. Яроцькому Дмитру Олександровичу видано Державні акти на право власності на земельні ділянки серії ЯЛ № 361546 та ЯЛ № 361547, які зареєстровані 29.10.2010 в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право володіння, користування землею, договорів оренди за №№ 011096602659 та 011096602660.

За результатами розгляду вказаного вище Проекту землеустрою встановлено, що відведення земельної ділянки здійснено з численними порушеннями вимог земельного законодавства (в редакції чинній на час розроблення та затвердження проекту землеустрою), які полягають в наступному.

Наказом Державного комітету статистики України від 05.11.1998 № 377, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 грудня 1998 р. за
№ 788/3228, затверджені Форми державної статистичної звітності з земельних ресурсів та Інструкція з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми №№ 6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем). Відповідно до вказаної Інструкції у графі 56 ураховуються дані про зелені насадження загального користування: “зелені насадження у межах населених пунктів (парки, сади, сквери, бульвари тощо)”, які не включені до категорії лісів.

Пунктом «а» частини 4 статті 83 Земельного кодексу України визначено, що до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів тощо).

Згідно зі статтею 51 Земельного кодексу України земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів належать до земель рекреаційного призначення.

Відповідно до частини 4 статті 52 Земельного кодексу України на землях рекреаційного призначення забороняється діяльність, що перешкоджає або може перешкоджати використанню їх за призначенням, а також негативно впливає або може вплинути на природний стан цих земель.

Частиною 1 статті 50 Закону України «Про охорону земель» визначено, що охорона земель оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення здійснюється шляхом включення цих земель до складу екологічної мережі, обмеження їх вилучення (викупу) для інших потреб та обмеження антропогенного впливу на такі землі.

 

Висновок:

Відведення земельних ділянок гр. Яроцькому Д. О. за рахунок зелених насаджень загального користування здійснено всупереч вимог частини 4 статті 52, пункту «а» частини 4 статті 83 Земельного кодексу України, частини 1 статті 50 Закону України «Про охорону земель».

 

м. Ірпінь, вул. Чехова, 28

Державною інспекцією сільського господарства в Київській області (далі – Держсільгоспінспекція в Київській області) встановлено, що рішенням дев’яносто другої сесії п’ятого скликання від 30.07.2010 № 5127-92-V «Про надання дозволу гр. Матей О.С. на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства в м. Ірпінь по вул. Чехова, 28», розглянувши заяву     гр. Матей Олександра Сергійовича, керуючись ст. 12, 118, 121 Земельного кодексу України, ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Ірпінська міська рада вирішила: 1. Дозволити гр. Матей Олександру Сергійовичу розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею  1000 м2 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та земельної ділянки площею 500 м2 для ведення особистого селянського господарства (за рахунок земель запасу міста) у власність в м. Ірпінь по вул. Чехова, 28.

У 2010 році ТОВ «Бучанське земельно-кадастрове бюро» розробило проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність гр. Матей О.С. для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства в м. Ірпінь,            вул. Чехова, 28 в межах Ірпінської міської ради Київської області (далі – Проект).

Відповідно до умов відведення земельної ділянки від 03.09.2010, які підписано начальником відділу Держкомзему у місті Ірпінь, останній розглянувши рішення 92 сесії V скликання Ірпінської міської ради від 30.07.2010 № 5127-92-V щодо відведення земельної ділянки у власність гр. Матей О.С. вважає необхідним:
Складання технічної документації щодо відведення земельної ділянки у власність проводити з дотриманням таких умов:
1. Площа земельної ділянки – 0,1500 га;
2. Мета використання: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства;
3. Умови відведення: власність;
4. Форма плати за землю: земельний податок;
5. Класифікація угідь: зазначити згідно викопіювання з проекту формування території та встановлення меж Ірпінської міської ради.

Відділом Держкомзему у місті Ірпінь видано довідку гр. Матей О.С.           від 01.09.2010 № 3719 про правовий статус земельної ділянки (форма 6-зем), земельна ділянка площею 0,1500 га за адресою: м. Ірпінь, вул. Чехова, 28, буде надана у власність, за рахунок земель запасу (згідно ст. 19 ЗК України категорія земель: землі житлової та громадської забудови) м. Ірпінь, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд – 0,1000 га, ведення особистого селянського господарства – 0,0500 га. Номер рядка: 12.3 – «землі, не наданні у власність або постійне користування», шифр рядка: 96, графа: 56 – «зелені насадження».

Також в Проекті наявні висновки про обмеження на використання земельної ділянки видані Відділом Держкомзему у м. Ірпінь, а саме:

-від 25.10.2010 № 2477 на земельну ділянку, площею 0,1000 га де зазначено, що на використання землекористувачем земельної ділянки або її частини обмеження (обтяження) не встановлено;

-від 03.09.2010 № 2121, де зазначено на земельну ділянку площею 0,0500 га, обмеження (обтяження) не встановлено.

Також Відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради видано висновки про наявні обмеження (обтяження) на використання земельної ділянки від 16.08.2010 № 1707/1 та від 16.08.2010 № 1707 де зазначено, що на земельні ділянки, площею 0,1000 га та 0,0500 га, що передбачені для передачі у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства обмеження (обтяження) не встановлено.

Проект погоджений:

-Відділом містобудування та архітектури про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки висновки від 16.08.2010           № 1708/1 та від 16.08.2010 № 1708;

-Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Київській області (висновок від 14.09.2010 № 11-13/10418/3 про погодження матеріалів проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства в м. Ірпінь,           вул. Чехова, 28 в межах Ірпінської міської ради Київської області), де зазначено, категорію земель – “зелені насадження загального користування”;

-Державною санітарно-епідеміологічною службою (висновок від 07.09.2010   № 05.03.02-07/63546);

-Управлінням культури і туризму (висновок від 09.09.2010 № 11а/2422/02).

Рішенням Ірпінської міської ради від 23.10.2010 № 5320-95-V «Про затвердження проекту відведення та передачі в приватну власність земельної ділянки гр. Матей О.С. для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства в м. Ірпінь, вул. Чехова, 28 затверджено гр. Матей О.С. проект відведення земельної ділянки, та надано земельні ділянки площами 0,1000 га  та 0,0500 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства, відповідно.

На підставі вказаного рішення гр. Матей Олександру Сергійовичу видано Державні акти на право власності на земельні ділянки серії ЯЛ № 361545 та          ЯЛ  № 361544, які зареєстровані 29.10.2010 в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право володіння, користування землею, договорів оренди за №№ 011096602652 та 011096602651.

За результатами розгляду вказаного вище Проекту землеустрою встановлено, що відведення земельної ділянки здійснено з численними порушеннями вимог земельного законодавства (в редакції чинній на час розроблення та затвердження проекту землеустрою), які полягають в наступному.

Наказом Державного комітету статистики України від 05.11.1998 № 377, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 грудня 1998 р. за  788/3228, затверджені Форми державної статистичної звітності з земельних ресурсів та Інструкція з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми №№ 6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем). Відповідно до вказаної Інструкції у графі 56 ураховуються дані про зелені насадження загального користування: зелені насадження у межах населених пунктів (парки, сади, сквери, бульвари тощо), які не включені до категорії лісів.

Пунктом «а» частини 4 статті 83 Земельного кодексу України визначено, що до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів тощо).

Згідно зі статтею 51 Земельного кодексу України земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів належать до земель рекреаційного призначення.

Відповідно до частини 4 статті 52 Земельного кодексу України на землях рекреаційного призначення забороняється діяльність, що перешкоджає або може перешкоджати використанню їх за призначенням, а також негативно впливає або може вплинути на природний стан цих земель.

Частиною 1 статті 50 Закону України «Про охорону земель» визначено, що охорона земель оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення здійснюється шляхом включення цих земель до складу екологічної мережі, обмеження їх вилучення (викупу) для інших потреб та обмеження антропогенного впливу на такі землі.

 

Висновок:

Відведення земельних ділянок гр. Матей О.С. за рахунок зелених насаджень загального користування здійснено всупереч вимог частини 4 статті 52, пункту «а» частини 4 статті 83 Земельного кодексу України, частини 1 статті 50 Закону України «Про охорону земель».

Враховуючи вищевикладені численні порушення вимог земельного законодавства Держсільгоспінспекція в Київській області, керуючись статтями 6,10 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» просить вжити заходів прокурорського реагування, передбачених статтею 23 ЗУ «Про прокуратуру» щодо:

- скасування виданих гр. Матей Олександру Сергійовичу державних актів на право власності на земельні ділянки серії ЯЛ № 361545 та ЯЛ № 361544 та державної реєстрації права власності на вказані земельні ділянки;

- притягнення осіб, винних у порушенні земельного законодавства, до відповідальності.

У зв’язку з відсутністю технічної можливості надати копії матеріалів перевірки на паперових носіях, відскановані матеріали перевірки можуть бути надані в електронному вигляді на електронну адресу прокуратури.

 

м. Ірпінь, вул. Єсеніна

Рішенням сімнадцятої сесії п’ятого скликання від 27.04.2007 № 506-17-V Ірпінської міської ради вирішено дозволити в порядку експеременту провести земельний аукціон з продажу трьох земельних ділянок по 0,5 га кожна під багатоповерхову житлову забудову в м. Ірпені по вул. Гайдара (район Ірпінського лісгоспу – вул. Єсеніна). Контроль за виконанням данного рішення було покладено на комісію земельних відносин, лісових та природоохоронних питань, комісію з питань архітектури та капітального будівництва, а також заступника міського голови Кузьомка Б.М.

Встановлено, що на підставі вказаного рішення КП «Ірпінське земельно-кадастрове бюро» розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки шляхом проведення земельного аукціону по вул. Єсеніна, 32 Ірпінської міської ради під багатоповерхову житлову забудову. Відомості про проведення відповідного аукціону та затвердження вказаної документації із землеустрою відсутні. Так само відсутні відомості, чи було в подальшому оформлено право комунальної власності на зазначену сформовану земельну ділянку шляхом затвердження відповідної документації із землеустрою на сесії Ірпінської міської ради.

Відомості про розроблення проекту землеустрою щодо земельних ділянок по вул. Єсеніна, 30 та 31 відсутні.

Також встановлено, що розпорядженням Київської обласної державної адміністрації від 17.08.2007 «Про вилучення земельної ділянки» було затверджено проект землеустрою щодо передачі земельної ділянки до земель запасу Ірпінській міській раді під житлову та громадську забудову (район Ірпінського лісгоспу – вул. Єсеніна, 30, 31, 32) розроблений комунальним підприємством «Ірпінське земельно-кадастрове бюро». Цим же розпорядженням вилучено із постійного користування ДП «Київське лісове господарство» (Ірпінське лісництво, квартал 52) земельну ділянку лісогосподарського призначення площею 0,8161 га на території Ірпінської міської ради Київської області та віднесено її до земель запасу лісогосподарського призначення.

Зазначений в розпорядженні КОДА проект землеустрою як у розробника,  так і в Управлінні Держземагентства в м. Ірпінь відсутні.

Згідно з поясненнями керівника КП «Ірпінське земельно-кадастрове бюро» вказаним підприємством було розпочато розроблення технічної документації по встановленню меж земельних ділянок по вул. Єсеніна,  31 однак роботи не були завершені. В той же час XML файл було передано до Управління Держземагентства в м. Ірпінь для отримання Витягу з державного земельного кадастру.

В подальшому кадастровим реєстратором Управління Держземагентства в м. Ірпінь на лист Ірпінської міської ради безпідставно, всупереч вимог              абз. 3 ч. 10 ст. 24 Закону України «Про державний земельний кадастр» було видано витяги з державного земельного кадастру щодо земельних ділянок по вул. Єсеніна не зважаючи на те, що з моменту формування земельної ділянки, на яку не було набуто речове право та не визначено їй кадастрового номеру до моменту видачі Витягу пройшло 8 років. Під час формування Витягу державним кадастровим реєстратором безпідставно визначено та змінено  вид цільового призначення земельних ділянок – “для багатоповерхової житлової забудови”.

Таким чином, при набутті Ірпінською міською радою права комунальної власності на земельні ділянки порушено вимоги ст. 20 Земельного кодексу України, якою регулюється порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок.

В свою чергу, відповідно до статті 21 Земельного кодексу України порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою для:

а) визнання недійсними рішень органів державної влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування про надання (передачу) земельних ділянок громадянам та юридичним особам;

б) визнання недійсними угод щодо земельних ділянок;

в) відмови в державній реєстрації земельних ділянок або визнання реєстрації недійсною;

г) притягнення до відповідальності відповідно до закону громадян та юридичних осіб, винних у порушенні порядку встановлення та зміни цільового призначення земель.

 

Крім того, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2008 р. № 610-р «Деякі питання розпорядження земельними лісовими ділянками» з метою недопущення фактів порушення інтересів держави і суспільства під час відчуження та зміни цільового призначення земельних лісових ділянок (далі - ділянки) Міністерству екології та природних ресурсів, Міністерству аграрної політики та продовольства, Міністерству оборони, Державному агентству лісових ресурсів та Державному агентству земельних ресурсів до законодавчого врегулювання питань запобігання зловживанням у цій сфері зупинити прийняття рішень про надання згоди на вилучення ділянок, їх передачу у власність та оренду із зміною цільового призначення.

Також розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2008 р.     № 610-р визначений перелік випадків, коли за умови обґрунтування неможливості реалізації альтернативних варіантів вирішення питання земельної лісової ділянки вилучаються і передаються у постійне користування та/або в оренду:

- для будівництва, реконструкції та капітального ремонту залізничних  ліній та автомобільних доріг загального користування;

- для розміщення кладовищ;

- за  рішенням  Кабінету  Міністрів України.

При цьому відомості про сплату збитків лісокористувачу всупереч вимог п. «г» ст. 95, ч. 2 та п. «ґ» ч. 3 ст. 152, ст. 156, ст. 157 Земельного кодексу України відсутні.

Відомості про нарахування, затвердження та сплату втрат лісогосподарського виробництва всупереч вимог ч. 10 ст. 123, ст. 207 Земельного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 р. № 1279 також відсутні.

Таким чином, внаслідок дій посадових осіб Ірпінської міської ради та Управління Держземагентства в м. Ірпінь державі нанесено значних матеріальних збитків, а бюджетами різних рівнів недоотримано кошти.

Сума грошових коштів недоотриманих державою на даний час уточнюється.

В подальшому Ірпінською міської радою надано в оренду строком на 25 років  комунальному підприємству «Ірпіньжитлоінвестбуд» земельні ділянки по вул. Єсеніна, а саме:

- рішенням від 29.01.2015 № 4621-66-VI надано земельну ділянку площею 0,5000 га кадастровий номер 3210900000:01:170:0047 (за рахунок земель запасу міської ради) для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 30.

- рішенням від 25.06.2015 № 5178-74-VI надано земельну ділянку площею 0,5000 га кадастровий номер 3210900000:01:170:0048 (за рахунок земель запасу міської ради) для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 31.

На підставі рішення Ірпінської міської ради  від 29.01.2015 № 4621-66-VI між міською радою та КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» укладено договір оренди земельної ділянки від 12.03.2015. Розмір орендної плати становить 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Право оренди земельної ділянки КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (дата реєстрації 18.03.2015) про що свідчить Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (індексний номер витягу 35618257, дата формування 30.03.2015).

Враховуючи те, що «Ірпіньжитлоінвестбуд» є комунальним підприємством ним відповідно до абзацу шостого частини другої статті 134 Земельного кодексу України отримано в оренду земельні ділянки не на конкурентних засадах та без проведення  земельного аукціону.

В подальшому рішенням 71 сесії 6 скликання Ірпінської міської ради         від 29.04.2015 № 5025-71-VI дозволено комунальному підприємству «Ірпіньжитлоінвестбуд» передати в суборенду ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» земельну ділянку площею 0,5000 га, кадастровий номер 3210900000:01:070:0047 для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, яка знаходиться за адресою: м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 30 без зміни цільового призначення. Контроль за виконанням рішення покладено на профільного заступника міського голови та постійну комісію земельних відносин, лісових та природоохоронних питань.

На підставі рішення Ірпінської міської ради від 29.04.2015 № 5025-71-VI між КП «Ірпіньжитлоінвестбуд» та ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» укладено договір суборенди земельної ділянки від 13.05.2015 № 29 строком на 5 років. Право суборенди земельної ділянки ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП»  зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (дата реєстрації 20.05.2015) про що свідчить Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (індексний номер витягу 38007760, дата формування 25.05.2015).

При цьому встановлено, що даний договір суборенди укладено всупереч вимог Закону України «Про оренду землі» та Податкового кодексу України.

Слід звернути увагу, що між ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» та комунальним підприємством «Ірпінжитлоінвестбуд» був укладений попередній договір про будівництво багатоповерхового житлового будинку від 19 січня 2015 року. Згідно з цим договором ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» та КП «Ірпінжитлоінвестбуд» зобов’язуються в майбутньому в строк не пізніше кінця ІІІ кварталу 2015 року укласти основний Договір про будівництво багатоповерхового будинку відповідно до умов даного договору. КП «Ірпінжитлоінвестбуд» бере на себе зобов’язання до 31 травня 2015 року укласти з ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» договір суборенди земельної ділянки площею 0,5000 га, що знаходиться за адресою: Київська обл., м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 30 для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку у разі отримання вищевказаної земельної ділянки в оренду.

Звертаємо увагу, що зазначений попередній договір укладено сторонами ще до розгляду на сесії міської ради питання надання земельної ділянки комунальному підприємству «Ірпінжитлоінвестбуд».

Викладене свідчить про те, що єдиною метою комунального підприємства «Ірпіньжитлоінвестбуд» було отримати земельну ділянку в оренду з метою передачі її в суборенду іншому суб’єкту – ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП».

Таким чином, внаслідок зазначених узгоджених спільних дій посадових осіб Ірпінської міської ради, КП «Ірпіньжитлоінвестбуд», Управління Держземагентства в м. Ірпінь та ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП»  останнє уникло процедуру набуття права оренди земельної ділянки комунальної власності на конкурентних засадах. Враховуючи те, що відповідні земельні торги не проводились, ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» набуло права оренди на земельну ділянку на безальтернативній основі. При цьому орендна плата за земельну ділянку в результаті аукціону могла б перевищувати максимальний розмір орендної плати у 12 відсотків від нормативної грошової оцінки, встановлений законодавством.

Довідково:

Відповідно до статті 228 Цивільного кодексу України правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним.

У разі недодержання вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, його моральним засадам такий правочин може бути визнаний недійсним. Якщо визнаний судом недійсний правочин було вчинено з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, то при наявності умислу у обох сторін - в разі виконання правочину обома сторонами - в дохід держави за рішенням суду стягується все одержане ними за угодою, а в разі виконання правочину однією стороною з іншої сторони за рішенням суду стягується в дохід держави все одержане нею і все належне - з неї першій стороні на відшкодування одержаного. При наявності умислу лише у однієї із сторін все одержане нею за правочином повинно бути повернуто іншій стороні, а одержане останньою або належне їй на відшкодування виконаного за рішенням суду стягується в дохід держави.

Відповідно до статті 234 Цивільного кодексу України фіктивним є правочин, який вчинено без наміру створення правових наслідків, які обумовлювалися цим правочином.

Фіктивний правочин визнається судом недійсним.

Правові наслідки визнання фіктивного правочину недійсним встановлюються законами.

 

ІІІ. Питання дотримання містобудівного законодавства

 Під час перевірки в складі робочої групи було вивчено та детально проаналізовано процес виділення земельних ділянок, порядок видачі містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, законність реєстрації декларацій про початок виконання будівельних робіт та законність виконання будівельних робіт  стосовно 11 земельних ділянок на території міста Ірпеня, а саме:

 

м. Ірпінь, вул. Матросова, 15-д

Департаментом державної архітектурно - будівельної інспекції у Київській області зареєстрована декларація про початок виконання будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку від 07.05.2015                        №  КС083151270052.

Згідно даних, зазначених у декларації про початок виконання будівельних робіт, земельні ділянки за вищезазначеною адресою належать гр. Скибі В.П. на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 18.12.2014 року №1346, Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, серія ЕАМ №373073 від 18.12.2014 року, індексний номер 31219964, реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна 74612732109.

Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради №0024-04-2015 від 10.04.2015 року.

Проектна документація розроблена ФОП Кострицька І.В. ідентифікаційний номер 2350900160 та затверджена наказом замовника від 27.04.2015 року.

Головний архітектор проекту Кострицька І.В. (сертифікат  АА№000183), технічний нагляд здійснює Буряк М.В. (сертифікат серія ІТ № 002991).

Проектною документацією передбачено будівництво п’яти поверхового житлового будинку на 36 квартир загальною площею 1734,0 м. кв. а також нежитлові приміщення загальною площею 656,5 м. кв.

 

м. Ірпінь, вул. Чехова, 28

м. Ірпінь, вул. Пушкінська, 61-в

Департаментом зареєстрована декларація про початок виконання будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку               від 03.07.2015 № КС083151840030.

Згідно даних, зазначених у декларації про початок виконання будівельних робіт, земельні ділянки за вищезазначеною адресою належать гр. Біленькому В.В. на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 30.04.2015 року НАК №350048, Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно ЕЕС №923631 від 30.04.2015року, купівлі-продажу земельної ділянки від 30.04.2015 року НАК №350047, Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно ЕЕС №923632 від 30.04.2015року, договору купівлі-продажу земельної ділянки від 30.04.2015 року НАК №350049, Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно ЕЕС №923626 від 30.04.2015року.

Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради від 18.06.2015    № 0038-06-2015

Проектна документація розроблена ПП «Ладопроект» ЄДРПОУ 34357631 та затверджена наказом замовника від 21.06.2015 року.

Головний архітектор проекту Ткач Д.В. (сертифікат  АА№000208), технічний нагляд здійснює Єлісеєва О.В. (сертифікат серія ІТ № 002925).

Проектною документацією передбачено будівництво трьох поверхового житлового будинку на 63 квартири загальною площею 3242,32 м. кв. а також нежитлові приміщення загальною площею 1138,75 м. кв.

За результатами розгляду колективного звернення громадян м. Ірпіня, а також виявивши факт реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт багатоквартирного житлового будинку на землях, призначених для вдення особистого селянського господарства, Департаментом прийнято рішення про скасування вищезазначеної декларації, наказ Департаменту  від 11.08.2015          № 126. 

 

м. Ірпінь, вул. Гостомельське шосе, 8-а

Департаментом зареєстрована декларація про початок виконання будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку               від 07.05.2015  № КС083151270428.

Згідно даних, зазначених у декларації про початок виконання будівельних робіт, земельні ділянки за вищезазначеною адресою належать ТОВ «Смарт Універсал Груп» на підставі договору суборенди земельної ділянки                    від 09.04.2015 р. Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, серія  ЕЕС №845513  від  05.05.2015 року.

Містобудівні умови та обмеження щодо забудови земельної ділянки видані відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради №0032-05-2015 від 06.05.2015 року.

Проектна документація розроблена ПП «Ладапроект» ЄДРПОУ 34357631 та затверджена наказом замовника №1 від 06.05.2015 року.

Головний архітектор проекту Ткач Д.В. (сертифікат  АА№000208), технічний нагляд здійснює Боджаларський М.І. (сертифікат серія АТ № 002330).

Проектною документацією передбачено будівництво дев’яти поверхового житлового будинку на 126 квартир загальною площею 6475,5 м. кв. а також нежитлові приміщення загальною площею 1198,69 м. кв.

 

м. Ірпінь, вул. Тургенівська, 15

 

Департаментом зареєстрована декларація про початок виконання будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку від 27.05.2015  № КС083151470292.

Згідно даних зазначених у декларації про початок виконання будівельних робіт земельні ділянки за вищезазначеною адресою належать гр. Осипенко Д.В. на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯМ    № 411000, зареєстрованого в поземельній книзі за №3210900000010030111312 від 08.02.2012 р. кадастровий номер №3210900000:01:003:0111, державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЕ №772477, зареєстрованого в поземельній книзі за №3210900000010030019302 від 19.12.2011 кадастровий номер  3210900000:01:003:0019, державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯМ №428394, зареєстрованого в Поземельній книзі за №3210900000010030035302 від 20.04.2012, кадастровий номер №3210900000:01:003:0035, державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯМ №428393, зареєстрованого в Поземельній книзі за №3210900000010030112302 від 20.04.2012, кадастровий номер      №3210900000:01:003:0112.

Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради №0063-05-2013 від 29.05.2015 року.

Проектна документація розроблена ТОВ «Інститут проектування» ЄДРПОУ 34981246 та затверджена наказом замовника від 20.02.2014 року.

Головний архітектор проекту Брунько В.М. (сертифікат АА№000540), технічний нагляд здійснює Карлов Д.А. (сертифікат серія ІТ № 000256).

Проектною документацією передбачено будівництво дев’яти поверхового житлового будинку на 99 квартир загальною площею 4114,5 м. кв., а також нежитлові приміщення загальною площею 1515,33 м. кв.

 

За результатами перевірки робочої групи в ДАСК наявна інформація стосовно 4 земельних ділянок, стосовно інших об’єктів в Департаменті державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області відсутня інформація про реєстрацію документів, які надають право виконання підготовчих або будівельних робіт по зазначеним адресам.

 

 

 

 

IV. Питання дотримання  вимог під час видачі містобудівних умов

і обмежень на забудову земельних ділянок

 

Департаментом містобудування та архітектури було опрацьовано питання щодо дотримання вимог містобудівного законодавства під час видачі відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради містобудівних умов і обмежень на забудову земельних ділянок за адресами м. Ірпінь, вул. Єсеніна, 30, вул. Матросова, 15д, вул.Чехова, 28, вул. Пушкінська, 61в, вул. Гостомельське шоссе, 8а, вул. Тургенівська, 15,  вул. Єсеніна, 31,  вул. Чехова, 27,  13,5га  та вул. Чехова, 27, 1,5га, Пушкінська, 78, вул. Мінеральна, 7, вул. Мінеральна, 7-ж, вул. Соборна 173.

За інформацією наданою відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради, містобудівні умови та обмеження забудови земельних ділянок по вул. Єсеніна, 31, вул. Чехова, 27 13,5 га та вул. Чехова, 27 1,5 га, Пушкінська, 78, вул. Мінеральна, 7, вул. Мінеральна, 7-ж, вул. Соборна 173 не надавались.

Земельна ділянка, що розташована за адресою м. Ірпінь, вул.Єсеніна, 30, відповідно до генерального плану м.Ірпінь визначена як територія садибної та котеджної житлової забудови, відповідно до зонінгу визначена, як Ж-1 зона садибної забудови. Фактично містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані на проектування 5-7 поверхового житлового будинку. Видані містобудівні умови і обмеження забудови даної земельної ділянки не відповідають положенням генерального плану та зонінгу м. Ірпінь, тобто видані з порушеннями законодавства, що регулює містобудівну діяльність, а саме  ст. ст. 5, 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Земельна ділянка, що розташована за адресою за адресою м. Ірпінь,      вул. Матросова, 15д, відповідно до генерального плану м. Ірпінь визначена як територія садибної та котеджної житлової забудови, відповідно до зонінгу визначена, як Ж-2 зона мішаної садибної та малоповерхової забудови. Фактично містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані на проектування 5 поверхового житлового будинку. Видані містобудівні умови і обмеження забудови даної земельної ділянки не відповідають положенням генерального плану та зонінгу м. Ірпінь, тобто видані з порушеннями законодавства, що регулює містобудівну діяльність, а саме  ст. ст. 5, 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Земельна ділянка  адресою м. Ірпінь, вул.Чехова, 28, вул. Пушкінська, 61в, відповідно до генерального плану м. Ірпінь визначена як територія установ охорони здоров'я, відповідно до зонінгу визначена, як Ж-2 зона мішаної садибної та малоповерхової забудови. Фактично містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані на проектування 4-5 поверхового житлового будинку. Видані містобудівні умови і обмеження забудови даної земельної ділянки не відповідають положенням генерального плану та зонінгу м. Ірпінь, тобто видані з порушеннями законодавства, що регулює містобудівну діяльність, а саме  ст. ст. 5, 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Земельна ділянка за адресою м. Ірпінь, вул. Гостомельське шоссе, 8а, відповідно до генерального плану м.Ірпінь визначена як територія багатоквартирної житлової забудови, відповідно до зонінгу визначена, як Ж-5 зона мішаної багатоквартирної житлової забудови. Фактично містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані на проектування 10 поверхового житлового будинку.

Земельна ділянка за адресою м. Ірпінь, вул. Тургенівська, 15, відповідно до генерального плану м. Ірпінь визначена як територія садибної та котеджної житлової забудови, відповідно до зонінгу визначена, як Ж-2 зона мішаної садибної та малоповерхової забудови. Фактично містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані на проектування 9 поверхового житлового будинку. Видані містобудівні умови і обмеження забудови даної земельної ділянки не відповідають положенням генерального плану та зонінгу  м. Ірпінь, тобто видані з порушеннями законодавства, що регулює містобудівну діяльність, а саме  ст. ст. 5, 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Режим забудови зазначених земельних ділянок не відповідає затвердженій містобудівній документації, а саме генеральному плану м. Ірпінь та зонігу.

Отже, містобудівні умови та обмеження забудови вказаних земельних ділянок, за виключенням земельної ділянки за адресою м.Ірпінь, вул. Гостомельське шоссе, 8а, видані з порушеннями законодавства, що регулює містобудівну діяльність, а саме ст. ст. 5, 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

 

V. Дотримання вимог природоохоронного законодавства

 

За результатами перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства встановлено, що земельна ділянка по вул. Єсеніна, 30 в м. Ірпінь Київської обл. перебуває у строковому платному суборендному користуванні ТОВ «Орлан – Інвест Груп» відповідно до рішення Ірпінської міської ради від 29.04.2015 № 5025-71-VI та договору суборенди земельної ділянки                     від 13.05.2015 № 29.

Видалення зелених насаджень на зазначеній ділянці проводиться на підставі дозвільних документів, а саме: Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню від 25.05.2015 № 76, рішення виконавчого комітету Ірпінської міської ради від 09.06.2015 № 138 «Про надання дозволу на видалення дерев», Ордер на видалення зелених насаджень від 10.06.2015 на видалення зелених насаджень, а саме 95 дерев породи вільха.

Відповідно до процедури знесення зелених насаджень, регламентованої Правилами видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України 01.08.2015 № 1045 – комісія у п’ятиденний строк після її затвердження визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці і їх відновну вартість та складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню, за формою, затвердженою Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України.

Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню по             вул. Єсеніна, 30 м. Ірпінь від 25.05.2015 № 76 (далі – Акт) складено з порушенням вищевказаних законодавчих вимог, а саме: у висновку комісії не вказано вид, якісний стан зелених насаджень, що підлягають видаленню, а також не зазначено рішення комісії щодо їх знесення. Відповідно до Акту – «обстеження зелених насаджень (дерев, чагарників, газонів, парків, лісопарків, насаджень, санітарно-захисних зон), що підлягають знесенню чи пересаджуванню у зв’язку із забудовою та впорядкуванням земельних площ на території м. Ірпеня по вул. Єсеніна, 30», не відповідає зазначеній у Акті меті – обстеження зелених насаджень пов’язане з наданням дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в суборенду для будівництва та  обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

                  Також, листами Інспекції від 27.08.2015 № 04-29/1332 та від 09.09.2015 №04-29/1451 Ірпінській міській раді запропоновано надати копії актів обстеження земельних ділянок на наявність дерево - чагарникової рослинності, ордерів на видалення зелених насаджень, розрахунків та сплати відновної вартості по м. Ірпінь (вул. Західна, 2; вул. Західна, 4; вул. Єсеніна, 30;               вул. Пушкінська, 62-Е, вул. Пушкінська, 62-Є; вул. Джерельній, 2;                    вул. Джерельній, 4; вул. Джерельній, 6; вул. Джерельній, 8; вул. Гостомельське шосе, 8а;  вул. Тургенівська, 28-В; вул. Лермонтова, 2-Е; вул. Лермонтова, 2-Є;          вул. Лермонтова, 2-Ж; вул. Лермонтова, 2-З; вул. Лермонтова, 2-К; вул. Лермонтова, 2-Л; вул. Лермонтова, 2-М; вул. Суворова, 1-І; вул. Суворова, 1-Ї,  вул. Суворова, 1-Ф).

Станом на 11 вересня 2015 року ніяких копій документів Інспекції не надано.

 

VI.  Справляння орендної плати за землю в частині додержання вимог  Податкового кодексу України.

 

В рамках перевірки обласної робочої групи, перевірено дотримання сплати орендної плати за землю.

Головним завданням контролюючих органів, згідно ст. 41 Податкового кодексу України, є забезпечення належної організації роботи з питань здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків і зборів, інших обов’язкових платежів, установлених законодавством.

Пунктом 288.1 ст. 288 Податкового кодексу України визначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки, оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди земель, повинні до першого лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

За нововведені земельні ділянки  або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.4  ст. 286 Податкового кодексу України). 

В процесі перевірки робочої групи відслідковувався тісний взаємозв'язок  щодо заключення договорів оренди укладених Ірпінською міською радою та комунальним підприємством “Ірпіньжитлоінвестбуд”. З метою перевірки повноти нарахування та сплати орендної плати за землю були проаналізовані договора оренди, відповідно до яких підприємство сплачує податок до місцевого бюджету.

Згідно з даних електронної бази обласного рівня КП “Ірпіньжитлоінвестбуд” (податковий номер 35023634) перебуває на податковому обліку в Ірпінській ОДПІ, як платник за основним місцем обліку по орендній платі за землю.

На засіданнях робочої групи розглянуто окремі договора оренди, які заключені  Ірпінською міською радою за адресами:

  1. № 17 від 12.03.2015 року (оренда на 25 років,  кадастровий номер 3210900000:01:170:0047 за адресою вул. Єсеніна, 30, загальною площею 0,5000 га);
  2. № 36 від 20.07.2015 року (оренда на 25 років,  кадастровий номер 3210900000:01:170:0048 за адресою вул. Єсеніна, 31, загальною площею 0,5000 га).;
  3. № 321090004000046 від 24.09.2012 (оренда на 5 років, кадастровий номер 3210900000:01:066:0013 за адресою вул. Чехова, 27, загальною площею 1,5000 га);
  4. № 35 від 20.07.2015 року (оренда на 5 років, кадастровий номер 3210900000:01:028:0106 за адресою вул. Мінеральна, 7ж, загальною площею 0,4597 га );
  5. № 35 від 20.07.2015 року (оренда на 5 років, кадастровий номер 3210900000:01:028:0105 за адресою вул. Мінеральна, 7, загальною площею 0,3454 га );
  6. № 19 від 09.04.2015 року (оренда на 10 років, кадастровий номер 3210900000:01:118:0031 за адресою вул. Гостомельське шосе, 8-а, загальною площею 0,2830 га ).

 

Протягом 2013 – 2015 років фактично сплачені та нараховані суми орендної плати за землю відповідно до баз даних по КП “Ірпіньжитлоінвестбуд” наведені в табл. 1.

 

     Табл.1

Нараховані податкові зобов’язання, тис. грн

Сплачено, тис.грн

2013

2014

2015

2013

2014

2015

1

2

3

4

5

6

 

284,3

289,9

600,3

324,43

285,66

262,55

 

Станом на 01.01.2013 по підприємству обліковувався податковий борг на суму 109,4 тис.грн. КП “Ірпіньжитлобудінвест” була подана заява щодо надання розстрочення податкового боргу по орендній платі за землю в результаті чого, Ірпінською ОДПІ на підставі ст. 100 глави 9 розділу Податкового кодексу України винесено рішення від 23.10.2013 № 5 щодо надання розстрочення сплати грошових зобов'язань (податкового боргу) під проценти за грошовими зобовязаннями строком з 23.10.2013 по 31.12.2013.

Відповідно до баз даних по КП «Ірпіньжитлобудінвест» документальні     планові та    позапланові   перевірки податковим органом за період 2013-2015рр. по КП «Ірпіньжитлобудінвест» не проводились.

Також слід зазначити, що відповідно  п.3 розділу Прикінцевих положень закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» встановлено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

 

VII. Перевірка організації роботи із розгляду звернень громадян.

 

Перевірка організації роботи із розгляду звернень громадян проводилась у відповідності до Закону України  „Про звернення громадян”, Указу Президента України „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування”, Інструкції з діловодства за зверненнями громадян, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997  № 348.

За результатами перевірки встановлено наступне:

До перевірки надані документи за період 2015 та друге півріччя 2014 років, а саме:

- Рішення сесій  № 63, 67, 68 та 71 за вищезгаданий період (протоколи, матеріали

   на основі яких формувалося рішення міської ради);

- Регламент Ірпінської міської ради;

- Розпорядження Ірпінської міської ради №131 від 28 квітня 2012 року «Про

  затвердження Інструкції з діловодства в Ірпінській міській раді, її виконавчому

  комітеті та структурних підрозділах»;

- Рішення № 4580-64 «Про перейменування вулиць»;

- Інформаційну довідку щодо виконання Указу Президента № 109/2008;

- Розпорядження №207 від 20.11.2014 «Про затвердження графіків проведення

   особистого прийому громадян у виконавчому комітеті Ірпінської міської ради»

- Розпорядження №208 від 20.11.2014 року «Про затвердження нового складу

  постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян при виконавчому

  комітеті Ірпінської міської ради»;

- Рішення про підведення підсумків розгляду звернення громадян за 2014, 2013

роки та першого півріччя 2015 року.

Проаналізувавши ведення реєстраційної книги звернень громадян за 2014 рік в системі АСКОД виявлено слідуюче:

Реєстраційно-контрольна карточка на прикладі № Т 5.5 від 08.01.2014 року зареєстрована міськвиконкомом та знята з контролю в один день тобто 8.01.2014 року без розгляду та наданої відповіді заявнику.

Виходячи з резолюції даної Борзилом І.М. 08.01.2014 року у дорученні Копачу М.І., не вказано конкретного доручення щодо виконання даної резолюції.

Дану заяву в кінцевому результаті без доручень вищестоящої організації розглянула Гостомельська селищна рада та надала відповідь заявнику та Київській обласній державній адміністрації 09.01.2014 року.

Виходячи з вищевикладеного, Ірпінською міською радою та виконавчим комітетом було порушено розділ ІІ статей 15, 16 Порядку розгляду звернень громадян  Закону України „Про звернення громадян” та п. 40 Інструкції з діловодства Ірпінської міської ради в частині «Резолюція».                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Посадові особи несуть відповідальність за виявлені порушення законодавства про звернення громадян відповідно до розділу ІІІ Відповідальність за порушення законодавства про звернення громадян статті 24 Закону України „Про звернення громадян”.

           

До перевірки надані графіки прийому голови та його заступників.

Надано на огляд реєстраційну книгу особистого прийому голови.

При огляді виявлено, що головою не надано доручень відповідним структурним підрозділам щодо виконання та розгляду заяв заявників, які були присутні на особистому прийомі, майже з усіх питань надано роз’яснення, або немає зовсім відмітки про проведену роботу.

Також не надано до огляду реєстраційні книги заступників міського голови щодо особистого прийому.

Виходячи з вищевикладеного, в порушення вимог статті 22 Закону України «Про звернення громадян» робота з громадянами міста Ірпіня заступниками міського голови проводиться неефективно.  

Відповідно до пункту 3 Указу Президента України №109/2008 від 07.02.2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» передбачено створення постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян та забезпечити їх засідання не рідше одного разу на місяць.

До огляду надано розпорядження “Про затвердження постійно діючої комісії”, але протоки засідань та їхнє виконання не надано.

Ваховуючи вищевикладене робота постійно діючої комісії ведеться незадовільно в порушення вимог пункту 3 Указу Президента України №109/2008.

Щодо роботи громадських комісій, то із слів секретаря виконкому сільської ради при виконкомі створена Рада ветеранів і вона активно працює, але слідів її роботи у виконкомі немає. Деяку роботу проводить опікунська рада, комісія по роботі з дітьми та молоддю і Жіноча рада виконкомом не створювались.

Під час огляду сформованих рішень та матеріалів, які стосуються відповідного рішення, виявлено, що ряд документів, де присутній підпис секретаря, його підпис відсутній.

Статтею 5 Регламенту Ірпінської міської ради передбачено, що додатки до рішень підписує секретар ради. Виходячи з огляду рішень сесій наданих до огляду, не знайшло місця виконання секретарем ради, вимог передбаченим Регламентом Ірпінської міської ради та покладених обов’язків на секретаря ради.

 Присутній журнал реєстрації контрольних документів із органів вищого рівня, власних розпоряджень, рішень, але у ньому не завжди вказуються термін інформування та результати про виконання.

Номенклатура справ на 2013, 2014, 2015 рік, за словами секретаря Ірпінської міської ради, є затверджена і погоджена. Оригінал документа не був наданий для огляду.

Оглянута посадова інструкція завідувача-адміністратора сектору по роботі зі зверненнями громадян Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ірпінської міської ради та виявлено, що посадова інструкція не містить ссилки на ст. 40 Конституції України, Закону України «Про звернення громадян» та Указу Президента України 109/2008.

Рекомендовано Ірпінській міській раді доопрацювати посадову інструкцію завідувача-адміністратора сектору по роботі зі зверненнями громадян Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ірпінської міської ради.

 

Висновок:

Виходячи з наданих документів щодо перевірки роботи із зверненням громадян у Ірпінській міській раді, у відповідності до Закону України  „Про звернення громадян”, Указу Президента України „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування”, робота щодо розгляду звернень громадян є незадовільною.

 

 

VIII. Питання перевірки договорів оренди та договорів суборенди земельних ділянок управлінням юридичного забезпечення та контролю апарату Київської обласної державної адміністрації

 

          Юридичним відділом управління юридичного забезпечення та контролю апарату Київської обласної державної адміністрації проведено перевірку наступних договорів:

 

          1) оренди земельної ділянки від 20.07.2015 (земельна ділянка розташована за адресою вул. Мінеральна, 7, м. Ірпінь), оренди земельної ділянки від 20.07.2015 (земельна ділянка розташована за адресою вул. Єсеніна, 31,               м. Ірпінь), оренди земельної ділянки від 09.04.2015 (земельна ділянка розташована за адресою вул. Гостомельське шосе, 8-а, м. Ірпінь), оренди земельної ділянки  від 12.03.2015 (земельна ділянка розташована за адресою  вул. Єсеніна, 30, м. Ірпінь), оренди земельної ділянки (земельна ділянка розташована за адресою вул. Чехова, 27, м. Ірпінь), оренди земельної ділянки від 20.07.2015 (земельна ділянка розташована за адресою вул. Мінеральна, 7-ж,       м. Ірпінь);

 

          2) суборенди земельної ділянки № 39 від 28.07.2015, суборенди земельної ділянки № 40 від 28.07.2015, суборенди земельної ділянки від 09.04.2015 (земельна ділянка розташована за адресою: вул. Гостомельське шосе, 8-а,           м. Ірпінь), суборенди земельної ділянки № 29 від 13.05.2015, суборенди земельної ділянки від 25.10.2012, (земельна ділянка розташована за адресою: вул. Чехова, 27, м. Ірпінь), суборенди земельної ділянки № 38 від 28.07.2015.

          За результатами перевірки зазначаємо наступне:

          Відповідно до частини другої статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

          Згідно з частинами другою, третьою статті 134 Земельного кодексу України не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі: розташування на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб; використання земельних ділянок для потреб, пов'язаних з користуванням надрами, та спеціального водокористування відповідно до отриманих дозволів; використання релігійними організаціями, які легалізовані в Україні, земельних ділянок під культовими будівлями; будівництва об'єктів, що в повному обсязі здійснюється за кошти державного та місцевих бюджетів; надання земельних ділянок державним та комунальним підприємствам, бюджетним установам, вищим навчальним закладам, а також господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 60 відсотків; надання земельних ділянок підприємствам, установам і громадським організаціям у сфері культури і мистецтв (у тому числі національним творчим спілкам та їх членам) під творчі майстерні; надання земельних ділянок в оренду для реконструкції кварталів застарілої забудови, для будівництва соціального та доступного житла, якщо конкурс на його будівництво вже проведено; розміщення іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій згідно з міжнародними договорами України; надання земельної ділянки, викупленої для суспільних потреб чи примусово відчуженої з мотивів суспільної необхідності для забезпечення таких потреб; надання земельних ділянок державної або комунальної власності для потреб приватного партнера в рамках державно-приватного партнерства відповідно до закону; надання земельної ділянки замість викупленої для суспільних потреб чи примусово відчуженої з мотивів суспільної необхідності та повернення такої земельної ділянки колишньому власнику чи його спадкоємцю (правонаступнику), у разі якщо така потреба відпала; будівництва, обслуговування та ремонту об'єктів інженерної, транспортної, енергетичної інфраструктури, об'єктів зв'язку та дорожнього господарства (крім об'єктів дорожнього сервісу); створення озеленених територій загального користування; будівництва об'єктів забезпечення життєдіяльності населених пунктів (сміттєпереробних об'єктів, очисних споруд, котелень, кладовищ, протиерозійних, протизсувних і протиселевих споруд); передачі громадянам земельних ділянок для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів, для сінокосіння і випасання худоби, для городництва; надання земельних ділянок особам взамін тих, що були викуплені (примусово відчужені) для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності за рішенням органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування; розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції; надання земельних ділянок суб'єктам господарювання, що реалізують відповідно доЗакону України "Про особливості провадження інвестиційної діяльності на території Автономної Республіки Крим" зареєстровані в установленому порядку інвестиційні проекти. Надання такої земельної ділянки у власність здійснюється згідно із законодавством після завершення строку реалізації інвестиційного проекту за умови виконання суб’єктом господарювання договору про умови реалізації цього інвестиційного проекту на території Автономної Республіки Крим; надання земельної ділянки, викупленої для суспільних потреб чи примусово відчуженої з мотивів суспільної необхідності для забезпечення таких потреб; надання земельної ділянки взамін викупленої для суспільних потреб чи примусово відчуженої з мотивів суспільної необхідності та повернення такої земельної ділянки колишньому власнику або його спадкоємцю (правонаступнику) у разі, якщо така потреба відпала; поновлення договорів оренди землі; використання земельних ділянок для здійснення концесійної діяльності; передачі в оренду, концесію майнових комплексів або нерухомого майна, розташованого на земельних ділянках державної, комунальної власності; надання в оренду земельних ділянок індустріальних парків керуючим компаніям цих індустріальних парків; надання земельних ділянок в інших випадках, визначених законом.

          Земельні торги не проводяться при наданні (передачі) земельних ділянок громадянам у випадках, передбачених статтями 34, 36 та 121 цього Кодексу, а також передачі земель загального користування садівницькому товариству та дачному кооперативу.

  Отже, передача КП “Ірпіньжиплоінвестбуд” у суборенду земельних ділянок, що знаходяться у нього в оренді (згідно вище перерахованих договорів оренди), без проведення земельних торгів суперечить положенням Земельного кодексу України.

ВИСНОВКИ

В ході перевірки здійснення Ірпінською міською радою делегованих повноважень органів виконавчої влади робочою групою виявленні системні та грубі порушення законодавства з питань додержання земельного, водного, природоохоронного законодавства, законодавства у сфері містобудівної діяльності, організації роботи із розгляду звернень громадян.

Ірпінською міською радою та її виконавчим комітетом здійснюється розпорядження землями та надання документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, без затвердження Верховною Радою України меж міста, як це визначено статтею 174 Земельного кодексу Україи.

Видача та затвердження виконавчим комітетом Ірпінської ради містобудівних умов та обмежень здійснюється із системними порушенням ст. ст. 5, 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Ірпінською міською радою та її виконавчим комітетом при зміні цільового призначення земельних ділянок не дотримується земельне законодавство (стаття 20 Земельного кодексу України).

Ірпінською міською радою перевищено службові повноваження, в частині надання земельних ділянок по Єсеніна 30, 31, 32, які відповідно до частини другої розпорядження Київської обласної державної адміністрації від 17.08.2007 № 684 віднесені до земель запасу лісогосподарського призначення та  не входять у межі міста Ірпінь, що в свою чергу суперечить статтям 38, 122 Земельного кодексу України.

Ірпінською міською радою перевищено службові повноваження, в частині надання земельних ділянок по вул. Чехова, 27, оскільки зазначена земельна ділянка не входять у межі міста Ірпінь, що в свою чергу суперечить статтям 38, 122 Земельного кодексу України.

За сприянням рішення Ірпінської міської ради від 29.01.2015 р.          ТОВ “Компанія “Інтеп” уникло процедуру набуття права оренди земельної ділянки за адресою: м. Ірпінь, вул. Мінеральна, 7-ж на конкурентних засадах, набуваючи права суборенди через КП “Ірпіньжитлоінвестбуд”, порушуючи частину 1 статті 134 Земельного кодексу України.

Відведення земельних ділянок в м. Ірпінь, вул. Пушкінська 61-«В», здійснено за рахунок зелених насаджень загального користування, що суперечить вимогам частини 4 статті 52, пункту «а» частини 4 статті 83 Земельного кодексу України, та частини 1 статті 50 Закону України «Про охорону земель».

Відведення земельних ділянок гр. Матей О.С. в місті Ірпінь,               вул. Чехова, 28 здійснено за рахунок зелених насаджень загального користування, що є порушенням вимог частини 4 статті 52, пункту «а» частини 4 статті 83 Земельного кодексу України,  та частини 1 статті 50 Закону України «Про охорону земель».

Внаслідок узгоджених спільних дій посадових осіб Ірпінської міської ради, КП «Ірпіньжитлоінвестбуд», Управління Держземагентства в              м. Ірпінь, та ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» останнє уникло процедури набуття права оренди земельної ділянки комунальної власності по вул. Єсеніна, 30 на конкурентних засадах. Враховуючи те, що відповідні земельні торги не проводились, ТОВ «ОРЛАН-ІНВЕСТ-ГРУП» набуло права суборенди на земельну ділянку на безальтернативній основі, що є порушенням ст. 124 Земельного кодексу України. При цьому орендна плата за земельну ділянку в результаті аукціону могла б перевищувати встановлений законодавством максимальний розмір орендної плати у 12 відсотків від нормативної грошової оцінки.  

Відділом містобудування та архітектури Ірпінської міської ради системно із грубим порушенням містобудівного та земельного законодавства видаються містобудівні умови та обмеження для будівництва багатоквартирних житлових будинків на земельних ділянках не за цільовим призначенням.

Ірпінською міською радою неналежно, із порушенням законодавства, не виконуються покладені на них органами виконавчої влади наступні делеговані повноваження, у галузі  будівництва:

  • при наданні (отриманні, реєстрації) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт (див. перелік земельних 41ділянок по яким виявленні факти системних порушень);
  • при  здійсненні державного архітектурно-будівельного контролю та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів у випадках та відповідно до вимог, встановлених Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності" (див. будинок по вул. Надсонова,13);
  • відсутність контролю виконавчим комітетом Ірпінської міської ради за дотриманням законодавства, затвердженої містобудівної документації при плануванні та забудові відповідних територій;
  • відсутні факти зупинення у випадках, передбачених законом, будівництва, яке проводиться з порушенням містобудівної документації і проектів окремих об'єктів, та може заподіяти шкоди навколишньому природному середовищу; 
  • відсутність контролю виконавчим комітетом Ірпінської міської ради за дотриманням договірних зобов'язань забудовниками, діяльність яких пов'язана із залученням коштів фізичних осіб у будівництво багатоквартирних житлових будинків.

Ірпінською міською радою неналежно, із грубими порушеннями законодавства, не виконуються покладені на них органами виконавчої влади наступні делеговані повноваження, у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища:

- відсутність належного контролю за дотриманням земельного, водного, лісового, водного, містобудівного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворенням лісів;

- неналежна організація роботи при вирішенні земельних спорів у порядку, встановленому законом;

- недостатня  організація і здійснення землеустрою, погодження проектів землеустрою (відсутній затверджений проект землеустрою           м. Ірпінь);

- відсутність контролю за впровадженням заходів, передбачених документацією із землеустрою.

Виходячи з наданих документів щодо перевірки роботи із зверненням громадян у Ірпінській міській раді у відповідності до Закону України  „Про звернення громадян”, Указу Президента України „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування”, робота щодо розгляду звернень громадян є незадовільною також  в частині виконання Закону України «Про доступ до публічної інформациї»

Пропозиції:

Рекомендувати  міському голові міста Ірпінь вжити заходів щодо:

1)       усунення виявлених в ході перевірки недоліків;

2)       покращення якості виконання доручень голови Київської обласної державної адміністрації.

 

Кавулич

Богдан Іванович

начальник управління з питань оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції Київської обласної державної адміністрації, керівник обласної робочої групи

Іванів

Наталія-Стефанія Іванівна

начальник відділу

роботи із зверненнями громадян апарату облдержадміністрації, заступник керівника робочої групи

Гладка

Валентина Дмитрівна

головний спеціаліст відділу  взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції управління з питань оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції Київської обласної державної адміністрації, секретар робочої групи

Герасименко Олег Олександрович

 

 

голова комітету по протидії корупції Громадської ради при Київській обласній державній адміністрації   (за згодою)

Грінченко

Руслан Михайлович

 

 

голова Громадської ради при Київській обласній державній адміністрації 

(за згодою)

Демченко

Микола Петрович

-

старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції в Київській області (за згодою)

Кунц

Віктор Адольфович  

 

головний спеціаліст відділу забезпечення заходів по боротьбі з корупцією управління запобігання та виявлення корупції Головного Управління Держгеокадастру в Київській області

(за згодою)

Максименко

Андрій Володимирович

заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції управління з питань оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції Київської обласної державної адміністрації

Побережна

Анна Валеріївна

голова комітету з питань екології, екобезпеки, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Громадської ради при Київській обласній державній адміністрації (за згодою)

Радько

Ольга Миколаївна

-

Головний державний ревізор інспектор відділу місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДФС у Київській області 

(за згодою)

Сімчишина

Тетяна Миколаївна

-

начальник управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Київській області

(за згодою)

Стародубець

Олег Миколайович

-

виконуючий обов'язки директора департаменту містобудування та архітектури Київської обласної державної адміністрації

Старущенко

Ярослав Володимирович

-

заступник начальника Інспекційного управління №1- Начальника інспекційного відділу №1 Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області (за згодою)

Хільчук

Оксана Олександрівна

головний спеціаліст юридичного

відділу управління юридичного забезпечення та контролю апарату Київської облдержадміністрації

Черникова

Ірина Володимирівна

 

-

Державний інспектор сільського господарства в Київській області — головний спеціаліст відділу оперативного контролю за дотриманням вимог земельного законодавства управління контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства в Київській області

(за згодою)

Шевченко

Марія Ігорівна

 

 

-

відповідальна сектору Громадської ради при Київській облдержадміністрації

(за згодою)

 

 

Ознайомлений з актом

про проведення перевірки діяльності виконавчого комітету Ірпінської

міської ради Київської області щодо здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, з питань додержання  земельного, водного , природоохоронного законодавства, законодавства у сфері містобудівної діяльності, організації роботи із розгляду звернень громадян

 

 

П.І.Б., посада

Примітка

Дата

Підпис

 

Карплюк В.А.

 

Ірпінський міський голова

 

 

 

 

 

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Казаки на III Международном казачьем форуме, в Симферополе, в четверг, 12 июня 2008 г. 600-700 казаков собрались в центре Симферополя на III Международный казачий форум. Форум приурочен ко дню России. В нем принимают участие казаки Приднестровья, Беларуси, ряда регионов России - Дальнего Востока, Кубани, Оренбурга, а также крымские казаки. Мероприятие проходит под флагами России, Крыма, флагами казачьих организаций, партии «Руский блок» и Российского общества Крыма. Фото Алексея Сувирова / УНИАН

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: