ТЕМА

Коли нова поліція почне брати хабарі

03 декабря 2015 | 08:11

Ми поспілкувалася з кількома столичними патрульними, які розповіли про процеси, що підривають віру в успішність поліцейської реформи в Україні.


Відзначимо, що всі співрозмовники прийшли в патрульну службу в першій хвилі набору, тобто принципові, чесні і в деякому роді ідеалістичні.

Так, нещодавно у київській патрульної поліції з'явився новий начальник - замість Олександра Фацевича столичними патрульними почав керувати львівський кадр Юрій Зозуля. Одним з перших управлінських рішень, на превеликий подив поліцейських, стало запровадження планів. "Тепер ми повинні виконувати якийсь план по протоколах. Раніше ми повинні були виявляти і вести роз'яснювальну і виховну роботу з порушниками, складати протоколи правопорушень, а тепер ми повинні ще набрати їх необхідну кількість. Абсурд якийсь", - поділився поліцейський Роман Сташенко.

Дійсно, абсурдність ситуації зашкалює. Адже, як відомо, атавізм у вигляді планової роботи, а саме нестачі необхідної кількості правопорушень у звіті, стимулював міліціонерів заповнювати ці проломи будь-яким способом, дозволеним владою.

Крім того, з цього місяця у столичної поліції почалися затримки зарплати. За словами поліцейських, зарплату їм повинні були зарахувати до 20 числа. "Причину нам не пояснили, але сказали, що раніше початку грудня зарплату нам чекати не варто", - говорить поліцейський Тетяна Корнєєнко. "З таким ставленням тьмяніють всі світлі ідеали, слідуючи яким я йшла працювати в поліцію. У мене сім'я і дитина. Мало того, що графіки роботи дуже незручні, так ще й гроші починають затримувати. Про яку реформу може йти мова?", - додає вона.

До речі про графік роботи - тут є свої нюанси. З-за особливого режиму, який в черговий раз введений в столиці з-за загрози тероризму, кількість поліцейських на вулицях міста і режимних об'єктах збільшили. Природно, не за рахунок розширення штату, а за рахунок додаткового навантаження на одних і тих же патрульних. "В 11 ранку я прийшла з нічної зміни, а в 7 вечора мені вже знову заступати на чергування. Ні поспати, ні з дитиною позайматися не вдається. І що найголовніше - ніяких компенсацій за позаурочну службу нам не передбачено", - розповіла Тетяна Корнєєнко.

Ще один тривожний дзвінок - нерозбірливість у підборі нових кадрів. За словами патрульних, сьогодні в поліцію набирають всіх підряд. "Наскільки ретельно відбирали кадри в першій хвилі набору, настільки недбало - зараз. Я особисто знаю пару людей з просепаратисткими поглядами, які успішно пройшли відбір", - сумно констатує поліцейський Олександр Міхновський. За припущенням правоохоронців, з такою тенденцією і без того згасаючий ентузіазм ідейних нових поліцейських зовсім зійде нанівець.

Також наголошується, що останнім часом з'являються проблеми з бензином, а іноді навіть і з патрульними машинами. "У нас недавно був випадок, коли нам довелося доставляти таксиста правопорушника в ділянку на його ж автомобілі, оскільки для нас не знайшлося вільного патрульного авто. Уявляєте трагікомедію - таксист везе нас у відділок, щоб ми склали на нього протокол. Таке тільки у нас, напевно, можливо", - розповів Сташенко.

Не секрет, що на голому ентузіазмі жодна справа довго не протягне. У випадку з поліцейської реформою існує реальна загроза того, що усталена система виявиться сильніше, ніж бажання її змінити. Просто кажучи, реформа може провалиться, а ідеалістичний настрій моральних правоохоронців розіб'ється про елементарне бажання "жити по-людськи". А звідси пряма дорога до численних корупційних схем, відмінно напрацьованим за радянські роки.

Адже для збереження ентузіазму та престижності роботи поліцейського і, насамперед, кредиту довіри суспільства, потрібно не так і багато: своєчасна і розмірна роботі оплата праці, соціальні гарантії та всебічна державна підтримка. На жаль, у нас дуже кульгають і перше, і друге, і третє. Залишається поки один тільки ентузіазм.

Джерело: УкрМедіа



комментарии [2]

13.12.2015 22:38     Саша Блин ну чего вы хотите от клопов ?
Раньше можно было нарваться на мента и тебя поймут или на мусора и поимеют на денежку но был шанс или или , а сейчас что взять клопы есть клопы.
12.12.2015 20:37     Д.Ком К сожалению, эти полицейские забывают оставаться простыми людьми. Действовать согласно сложившейся ситуации они умом пока не вышли. Ситуация: идёт дождь, мне нужно посадить ребёнка в машину, который прячется от дождя на остановке общественного транспорта. Я видел перед собой патрульную машину, но никак не мог подумать что эти твари выпишут мне штраф за остановку. В топку такие реформы, я думал что они тоже люди
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Карпаты

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: