ТЕМА

Політико-психічне загострення в Києві

28 апреля 2007 | 11:05

Західна преса в своїх оцінках українських подій починає використовувати медичні терміни. Втім, так само, як до подій в Росії.


Весна - традиційне загострення хронічних хвороб, як звичайних, так і політичних, особливо - невгамовного бажання політиків домінувати, повчати, і конфронтувати. Найяскравіший приклад останнього - ситуація в Україні, викликана рішенням Ющенка вдруге розпустити один парламент. Шуфрич вважає, що цьому указу необхідна вже психіатрична експертиза.

А Паризька Ліберасьйон констатує, що Україні набридла війна обох Вікторів. Таксисти у Києві з роздратуванням лаються, оминаючи перекриті вулиці, де роблять революцію. Український загал, думкою якого щодо порушення його виборчих прав не цікавляться політики, які декларують це порушення, сам з цікавістю спостерігає за запеклою битвою двох Вікторів та їхніх кланів. Адже ставка в битві - напевно, власність і свобода. Власність в разі перемоги якоїсь із сторін перейде до рук бізнес-структур протилежної, а переможеним дуже ймовірно може загрожувати доля Ходорковського. Може, надія на такий сценарій позбавляє обидві сторони найпростішого підходу до виходу з кризи, а саме: проведення народного референдуму щодо доцільності дострокових виборів.

Натомість лідери обох напрімків українського політикуму - про-західного і про-російського - дивляться один одному в очі, зустрічаються годинами, дратуючи один одного і нічого не вирішуючи. Політика, бізнес густо замішані на націоналіьній психології, а то й і психіці. Де ще існує така політична фігура, як баба Параска? Ліберасьйон пише, що сьогоднішній політичний водевіль, нездатний збудоражити українців як Майдан четвертого року, викликає скоріше цинічні посмішки в столиці, де за двадцять-тридцять доларів в день юнаки, дівчата і бомжі поліпшують своє матеріальне становище. Розрахунки іноді йдуть за рогом консерваторії. А Ющенко каже британській Таймс, що демократія в Україні не постраждає за умови, що його супротивники капітулюють, лишаючи відкритим питання, що ж буде, коли ні?

Психіатричну термінологію слідом за Шуфричем вживає і цей часопис, правда, стосовно іншого політика - Путіна. Його вчорашній виступ з останнім за часів його президентства посланням до нації, пронизаний відчуттям загроз для Росії, Таймс уважає ознакою параної. Володимире, розслабся! - радить йому редакція. Звичайно, за цим слідує інша порада: отримуй задоволення. Але Путін не бажає цього. Він заявив про призупинення Росією зобовязань по Договору з обмеження звичайних озброєнь в Європі під приводом того, що він забороняє пересування військ на власній території. Інша причина - рішення США про розташування баз ПРО в Чехії і Польщі. А його бажання захиститися від політичних загроз ще тривожніше, зазначає Таймс. Йдеться про гроші з-за кордону для неурядових організацій. Однак Каспаров для Путіна і режиму загрожує так саме, як і російській безпеці - бази ПРО. Таймс ще раз радить Путіну розслабитися і реально оцінити ситуацію.

Тривожніше ставиться до його послання редакційна стаття Файненшл Таймс. Призупинення Договору про звичайні озброєння вона розглядає як стратегічно важливе рішення, бо воно сигналізує про зростаючу готовність Росії підірвати дипломатичний порядок, який склався після девяностого року. Москва вважає, що сьогоднішня сильна Росія може переглянути угоди, укладені раніше слабкою Росією. Файненшл Таймс покладає провину за це не лише на Путіна. Адже це Вашингтон першим війшов з договору по ПРО від сімдесят другого року. США мають право піклуватися про власну безпеку. Але вони мусять визнати, що безпеку часто-густо легше відстоювати у партнерстві з іншими, аніж самотужки. Путін же має враховувати, що коли він безглуздо вимахує зброєю, то це відлякує його сусідів в бік Заходу, а Росія потім обвинувачує Америку в посиленні впливів на власних кордонах. США і Росія мусять розробити нові угоди, адекватні часу, вважає Файненшл Таймс.

Володимир Звіглянич, Голос Америки

Вашингтон

  

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: .

© National Geographic/Marc Moritsch Теленок зебры неесколько месяцев держится рядом с матерью, определяя ее по голосу, запаху и рисунку на коже.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: