ТЕМА

Як киянам вберегти свою машину від автокрадіїв з "лихих 90-х"

09 марта 2016 | 09:13 , Денис Гонтар

Автокрадії у столиці активізувалися не на жарт, викравши минулоріч на території Києва майже 2 тисяч машин.


Останніми місяцями соціальні мережі киян просто переповнені оголошеннями з проханням допомогти в пошуках автомобіля. Якщо раніше усі постили котиків-собачок, то зараз – фото викрадених машин.

Тільки за минулий рік у Києві викрадено майже 2 тисячі автівок. Тобто в середньому за добу викрадали по п'ять машин.

Зникають різні автівки: дорогі та не дуже. Цікаво, що за статистикою, яку регулярно викладають у поліції, найбільшим попитом у автокрадіїв користуються звичайні радянські "Жигулі". Ці автомобілі викрадають для того, щоб потім розібрати і продати на запчастини. Кузов можна здати на металобрухт.

Також крадії традиційно не оминають увагою японський та німецький автопрому.
Трохи менше викрадають автомобілі преміум-сегменту – джипи "БМВ" та "Лексус". За даними правоохоронців, зазвичай такі машини "конфіскують" під замовлення.

Потім на ці автівки роблять фальшиві документи, щоб новий власник міг спокійно їздити Україною. Інколи машини переганяють до сусідніх країн – наприклад, на Росію. Причому для організованих банд умови наразі досить сприятливі, адже іномарку можна відправити через так звані "ДНР" та "ЛНР", в яких законів як таких взагалі немає – все робиться за гроші.

Можна припустити, що підвищення рівня викрадення машин пов'язане ще й з тим, що з Донбасу до Києва приїжджають "автогастролери". Все ж таки, у столицю їдуть не тільки роботяги-переселенці, але й різні бандити.

У багатьох виникає досить просте запитання: як викрадають машини, якщо вулиці навіть уночі мають патрулюватися поліцейськими? Втім, давно відомо, що автокрадіям потрібно лише кілька хвилин, аби викрасти машину. Якщо ж їм не вдається це зробити за лічені хвилини, крадії залишають авто у спокої, щоб не привертати зайвої уваги.

Кияни в соціальних мережах постійно попереджають один одного про різноманітні способи викрадення. Наприклад, наразі у Києві процвітає така схема: ви приїжджаєте на АЗС, ставите машину біля бензоколонки та йдете до каси платити гроші за бензин. В цей час на АЗС залітає автівка з брудними номерами, щоб ніхто її не ідентифікував. З машини вибігає молодик і починає смикати за ручки дверей автомобілів, які стоять біля колонок, очікуючи залиття бензину. Якщо машина відкрита і в замку запалювання є ключ – вважайте, машини вже немає.

У МВС зізнаються, що, наприклад, у Києві вдається повернути лише трохи менше 10% викрадених машин. Хоча інколи поліцейським вдається натрапити на слід цілих банд викрадачів. Наприклад, наприкінці лютого була викрита група автокрадіїв елітних машин: двоє чоловіків "увели" щонайменше п'ять автомобілів, а саме два джипи "БМВ", "Лексус", "Хонда" та "Акура". Одним з викрадачів був колишній співробітник спецпідрозділу ДАІ "Кобра". Напевне, екс-правоохоронець використовував усі свої навички, здобуті в МВС, для викрадення авто.

У банди автокрадіїв були усі надсучасні прибамбаси для "конфіскації" автомобілів. Не дарма кажуть, що викрадачі працюють в ногу з виробниками сигналізацій та протиугінних систем. Щойно виходить нова система, як автокрадії за місяць-два мають від неї "вакцину".

Втім, виявляється, якщо викрадену автівку і знайшли, одразу повернути її не вдасться. Як все відбувається, нещодавно описала на власній сторінці у "Фейсбуці" одна з жертв крадіїв.. 

Зниклу червону іномарку злочинці кинули - точніше. поставили на "відстій" - буквально в кількох кілометрах від будинку дівчини. Потерпіла сама знайшла свою автівку, але з'ясувалося, що правоохоронці спочатку мають провести експертизу викраденої машини, мовляв, крадії могли перебити номер кузову. На очах у власниці знайдений автомобіль завантажили на евакуатор і відправили на штрафмайданчик, де й мала відбутися експертиза. За евакуатор власниця іномарки мала заплатити сама. Ще й копи її "підкололи", заявивши "уявіть, скільки грошей за евакуатор потрібно було б заплатити, якби машину знайшли, наприклад, у Харкові".

Врешті-решт дівчині повідомили, що свою машину вона зможе забрати за кілька днів. А може, за кілька тижнів або за місяць.

Depo.Київ зібрало кілька порад, як вберегти свій автомобіль від угону.

1. Намагайтеся ставити на ніч свою автівку на стоянці з охороною або в гаражному кооперативі. Не економте якихось 500 гривень на стоянці – машина дорожча. Автокрадії дуже бояться "зайвих" очей, тому майже ніколи не будуть викрадати машину зі стоянки з охороною.

2. Обладнайте машину якомога більшою кількістю протиугінних засобів. Згодиться та ж сигналізація. Але найкраще спрацьовують ще й механічні засоби захисту. Наприклад, замок на коробку передач не дозволить машині їхати власним ходом. Можна також поставити блокування руля або педалей машини. Для педантів-автовласників взагалі радимо ставити блокіратор колеса. І не лінуйтеся постійно активовувати ці засоби захисту, адже чим більше роботи буде у автокрадія, тим більше шансів, що він "плюне" і автомобіль, врешті решт, не забере.

3. Якщо ви таки вирішили ставити машину біля будинку, що і робить більшість киян, то обирайте місце, якнайближче до під'їзду та до ліхтарів. Бажано, щоб автомобіль можна було побачити з вікна квартири.

4. Ніколи не залишайте ключі в замку запалювання. Навіть, якщо зупинилися просто протерти лобове скло. Особливо це потрібно робити на АЗС. Автокрадію потрібно лише кілька секунд, щоб заволодіти машиною, в якій є "подаровані" ключі.

5. Завжди катайтеся із заблокованими дверима. Поступово у Київ повертаються "лихі 1990-ті, а в ті часи машини викрадали дуже просто: на світлофорі підбігав молодик, відкривав двері машини. Після того, як водієві до горла приставляють ножа, він ладен віддати не лише автомобіль, а й документи на нього…

 Depo.Київ



комментарии [1]

09.03.2016 18:13     ииии стоянка не гарантия,у людей со стоянки машину забрали и до сих пор ищут. надо ставить механические защиты на машину, все остальное хуйня, gps хуйня, или подземный паркинг
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Ultra Music Festival 2012. Photo by Rutger Geerling

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: