ТЕМА

У США покарали фармкомпанію Teva за хабарі в Україні

23 декабря 2016 | 10:20

Ізраїльський фармацевтичний гігант, найбільший у світі виробник лікарських препаратів-дженериків Teva, сплатить 519 мільйонів доларів штрафу через хабарництво у низці держав, зокрема і в Україні, передає УНН з посиланням на Deutsche Welle.


ІЯк заявили у міністерстві юстиції США, в ході розслідування встановлено, що представники компанії давали хабарі чільним посадовцям різних країн, зокрема, України, Росії та Мексики, в обмін на сприяння у просуванні ліків на їхніх ринках.

Teva погодилась на сплату штрафу після того, як її російська дочірня компанія була визнана винною у порушенні закону про корупцію за кордоном, після чого вона підписала угоду щодо відтермінування судового переслідування, повідомили у мін'юсті США.

"Teva та її дочірні компанії платили мільйони доларів хабарів представникам урядів у різноманітних країнах, та цілеспрямовано відмовлялась запроваджувати систему внутрішнього контролю, яка б запобігала хабарництву", - заявила помічниця міністра юстиції США Леслі Колдвелл.

У рамках цієї справи розглядалась і корупційна схема в Україні, яка стосується 2001 та 2011 років.

Встановлено, що компанія давала хабарі українському урядовцеві, який, у свою чергу, сприяв просуванню ліків Teva на українському внутрішньому ринку. Також компанія з 2010 до 2012 року давала хабарі чільному чиновнику російського уряду в обмін на просування ліків, унаслідок чого Teva отримала понад 200 мільйонів доларів прибутку. Російський чиновник збагатився на близько 65 мільйонів доларів.

У Мексиці з 2005 року компанія платила хабарі лікарям, які працюють у державних медичних закладах, за просування своїх ліків.

У самому фармоконцерні запевнили, що розпочали перевірки ще на початку 2012 року і звільнили усіх причетних до корупційних схем.

"Дії, які призвели до цього розслідування, припинились кілька років тому, вони є прикрими та неприйнятними, і ми раді, що можемо залишити цю справу позаду. Сьогодні Teva є фундаментально іншою компанією", - заявив виконавчий директор Ерез Вігодман. Акції компанії у четвер, 22 грудня, виросли в ціні на 2,2 відсотка.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Капец зиме!

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: