ТЕМА

Вячеслав Кредісов: генерал-казнокрадій

19 июня 2007 | 14:39 , Іван Стєпанов, ТЕМА

Сезон відпочинку в Криму розпочався. Але відпочити стає дедалі проблематичніше - місця кримського релаксу стрімко приватизуються. Абсолютно протизаконно й безкарно. Була надія, що кінець неподобству покладе зміна влади в країні. Але, як виявилося, помаранчеві керівники люблять протизаконну приватизацію не менше за кучмістів. Й вони так само, як попередники не несуть за це відповідальності. Нині мова про кримське майно Міноборони (тепер вже колишнє) й заступника міністра Гріценка Вячеслава Кредісова (також колишнього).


  Протягом 2004-2005 років стараннями директора Центрального військового санаторію Міністерства оборони України «Ялтинський» (далі ЦВС) О.С.Шаптали в приватну власність перейшло 800 метрів унікального морського узбережжя та 19 гектарів землі, на якій розташовано 59 капітальних споруд у самому центрі Ялта, що належать санаторію.
ЦВС «Ялтинський» розташований в одному з найкращих південо-бережних парків, його будівлі підпадають під категорію історико-культурної спадщини. Не варто й казати, що державне майно збували за ціною, значно нижчою за реальну вартість. Новими власниками ставали комерційні структури, співвласником яких є В.А.Кредісов, на той час - заступник міністра оборони України.
Довідка ТЕМИ: Кредісов Вячеслав Анатолійович - 30.09.1965 року народження, доктор економічних наук, у 2005-2006 pоках - заступник міністра оборони України з економічних питань. Притягувався до кримінальної відповідальності за кримінальною справою №50-3662, порушеною 27.08.2004 за ознаками ч.4 ст.190 (шахрайство) та ч.1.ст.369 (надання хабара) КК України. Під час перебування під слідством по цих справах, 19.02.2005 був призначений на посаду заступника Міністра оборони України. Одразу після призначення взяв під свій контроль усі питання, повязані з відчуженням військового майна та майнових прав МО України. 5 травня Вячеслав Кредісов був знятий з посади за постановою Кабінету міністрів.
Невдовзі після звільнення Кредісов заявив в інтервю, що його зняли ті, хто намагався обкрадати Міноборони, а героїчний заступник міністра їм не давав цього робити. Втім, існує інша версія звільнення Кредісова: він елементарно погорів на розкраданні майна Міноборони.
Так, у серпні 2005 року Кредісов поклав око на ЦВС "Ялтинський". Він звернувся із цікавою пропозицією до такої собі Світлани Зоріної, на той час - його дружини, співвласниці книжкового супермаркету "Буква" та автора кількох книжок з кримінальних тем. За її допомогою Кредісов став співвласником новостворених комерційних структур, які в подальшому взяли активну участь у відчуженні обєктів нерухомості Міноборони.
Власне, склад злочину гранично простий. Зоріна, пославшись на Кредісова, звернулась до своїх підлеглих C.O.Зарі, А.В.Лобанова та B.C.Цедик з проханням зареєструвати на їхнє імя декілька фірм. Так у серпні -вересні 2005 року зявилися ТОВ «Барконд», ТОВ "Сервіс-Технобуд", ТОВ "Будінвест-Проект". Але згадані персони стали не єдиними власниками комерційних структур. В якості співзасновників новостворених фірм виступили юридичні особи, підконтрольні Кредісову.
Якби Кредісов протримався на посаді довше, вочевидь, він ще чимало нацарював би. Вочевидь, саме під такі «проекти» він ініціював заснування фіктивних фірм. Але на все задумане не вистачило часу. Разом із тим, ласий шмат кримської нерухомості це також гідна платня за відповідальну роботу заступника міністра оборони. Нагадаємо слідчим, які опікуються цією історією: за сприянням Міністра оборони України Гриценка право власності на обєкти ЦВС "Ялтинський" набуло вищезгадане ТОВ "Барконд", а також ТОВ "Євроойл", що входить до списку його співзасновників.
Втім, ми не плекаємо жодної надії, що пан Кредісов врешті-решт нестиме кримінальну відповідальність. Напевно, він ще знадобиться владі, й посяде чільне місце в списку титулованих казнокрадіїв.


Таким чином, протягом жовтня-грудня 2005 року у власність ТОВ "Барконд" перейшло 46 обєктів нерухомості загальною площею понад 16 тис.кв.м. та площею забудови понад 25 тис.кв.м.. Загальна сума коштів сплачених ТОВ "Барконд" складає всього 32, 5 млн. грн. При цьому, обєкти санаторію, що підлягали продажу як цілісний майновий комплекс, були попередньо подроблені на велику кількість окремих частин, що суттєво вплинуло на їх кінцеву вартість. При проведенні оцінки нерухомого майна ЦВС «Ялтинський» з боку підприємств «Крим-Експерт» та «Експертне бюро», які не мали чинних угод з Міністерством оборони України, порушені вимоги п. 13 ст. 13 ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав професійну оціночну діяльність в Україні», яким передбачено затвердження звіту відповідними уповноваженим установами.
Крім цього, перевіркою встановлено, що під час відчуження майна, керівництвом МО України та ЦВС "Ялтинський" порушені вимоги постанови КМУ від 28.12.2000 року № 1919 із змінами та доповненнями, яким було затверджено «Положення про порядок відчуження та реалізації військового майна Збройних Сил України». П. 10 цього Положення передбачено: «Відчуження державного майна шляхом його продажу здійснюється виключно на конкурсних засадах через біржі на аукціонах, по конкурсу». Також, відповідно до ст. 6 ЗУ «Про правовий режим майна в Збройних Силах України» із змінами та доповненнями від 7.02.2002 та 22.05.2003 відчуження військового майна здійснюється Міністерством оборони України через уповноважені КМУ підприємства та організації визначені ним за результатами тендеру.
За даним фактом прокуратурою АР Крим 6.03.2006 порушена кримінальна справа за ознаками ч.2 ст. 364 КК України. (№10601110030). 30.06.2006 вказана кримінальна справа була передана до Військової прокуратури АР Крим по підслідності та перереєстрована під №06100003.
06.07.2006 слідчим з особливо важливих справ військової прокуратури ВМС України підполковником Бережним І.С дана кримінальна справа закрита на підставі п.2. ст.6 КПК України. У даний час вживаються заходи щодо перегляду законності та обгрунтованості прийнятого процесуального рішення.
Одночасно встановлено, що слідчим з ОВС прокуратури м. Києва Іщенком Е.Б. 26.02.2005 була незаконно закрита кримінальна справа відносно Кредісова В.А., що порушувалася за фактом шахрайства в особливо великих розмірах.
27 березня цього року його постанова про закриття кримінальної справи скасована Генеральною прокуратурою України.


комментарии [2]

01.09.2014 16:51     Наталя Краще нехай Кредісов розповість як зараз обкрадає 5 річну дитину та викадиє її з повністю оплаченої батьками квартири та ще 20 родин у ЖК "Коцюбинський"
21.12.2011 20:29     Коля От никак его бівшая жена Зорина светлана не успокоится. Все грязью обливает в инете. Лучше бі написали, кк она его обокрала.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

папироска упала...

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: