ТЕМА

Побито журналіста. Нападники мають стосунок до Тендерної палати і Олега Ляшка?

11 апреля 2008 | 19:10


Журналіст Юрій Шеляженко, відомий також як громадянський активіст і борець із «тендерною мафією», заявляє про те, що його незаконно затримали невідомі люди, які застосували проти нього силу. Докладну інформацію про цей напад журналіст виклав у своєму інтернет-щоденнику, а «Телекритиці» надав фотодокази, відеозапис та свою заяву до правоохоронних органів.
 
Як розповів «ТК» Юрій Шеляженко, близько 20 години 10 квітня він вирішив перевірити інформацію про те, що офіс організації «Європейське консалтингове агентство» та депутатська приймальня народного депутата Олега Ляшка розташовані за однією адресою - вул. Панфіловців, 1 у Києві. «Європейське консалтингове агентство», нагадаємо, володіє порталом zakupivli.com, через який оприлюднювалася інформація про державні закупівлі, та є власником патентів на тендерну документацію.
 
Далі з заяви Юрія Шеляженка: «Знаходячись на вулиці, я фотографував панораму, до мене підійшла людина в фуражці і сказала, що цей будинок є приватною власністю і тому я начебто не маю права його фотографувати. Я відповів, що знаходжуся в публічному місці, маю право фотографувати панораму, а крім того – виконую свої обов'язки журналіста. Оскільки за даною адресою зареєстроване ТОВ “Європейське консалтингове агентство”, а ця організація цікавить мене в контексті журналістського розслідування розбазарювання державних коштів у сфері закупівлі товарів, робіт і послуг за державний кошт. Водночас на цьому будинку біля обидвох входів висіли таблички з написом “Офіс народного депутата України Ляшка Олега Валерійовича”, тобто я здійснював висвітлення діяльності представника органу влади відповідно до ст.3 Закону України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, ст. 9 та ст. 29 Закону України “Про інформацію». 
 
Далі, як розповів журналіст в інтерв’ю «Телекритиці», кілька людей, що вийшли з будинку, один із яких представився Миколою Євгеновичем, відібрали у нього мобільний телефон та фотоапарат. Після чого, за словами Юрія, його по землі потягли до гаража, розташованого неподалік.
 
«Я кричал на всю улицу, что это похищение, но никто не отзывался и на помощь не пришел. Дверца закрылась, я лежал на полу наедине с этими господами, один из которых потребовал от меня не рыпаться, а на упоминание о конституционных правах заявил, что он имеет все права, в том числе помочиться на меня. Правда, свою дикую угрозу не выполнил. Я лежал на полу, рядом стояли с десяток мониторов, офисные вентиляторы, машина номерной знак АА 3147 ВХ», - із запису в блозі Юрія Шеляженка.  
 
«Телекритику» журналіст повідомив про те, що йому вдалося непомітно витягнути картку з фотоапарата, та зберегти знімки і невелике відео. Минулу ніч Юрій провів у знайомих. 
 
«Мабуть, ці люди не хотіли показувати, що є зв’язок між офісом депутата і зареєстрованою за цією адресою фірмою», - зазначив журналіст.  
 
Водночас народний депутат Олег Ляшко (Блок Юлії Тимошенко) у коментарі «Телекритиці» сказав, що йому нічого не відомо про цей випадок, і що він не має офісу за адресою Київ, вул. Панфіловців, 1. «Мій офіс на вулиці Банковій 6/8, п’ятий поверх, я працюю заступником голови бюджетного комітету. Які Панфіловці? Я не знаю, про що йде мова», - заявив народний депутат. 
 
Юрій Шеляженко написав заяви до Печерського райвідділу міліції та Печерської прокуратури у Києві. Також він планує звернутися із відкритим листом до керівників правоохоронних органів та Президента з вимогою розслідувати інцидент.    
 


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Евгений Лауэр

Страж

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: