ТЕМА

У Вінниці вчергове судили померлого Гройсмана

07 августа 2013 | 19:36

7 серпня, через день після того як не стало вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана, відбулося чергове одне з останніх засідання міського суду Вінниці у так званій «порносправі».


Офіційне звинувачення було пред’явлене Дмитру Гройсману в грудні 2010 року в двох кримінальних злочинах та чотирьох епізодах, відповідно до ч.1 ст.301 КК України «Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів та ч. 1 ст.338 КК України «Наруга над державними символами». Справу було порушено за анонімним зверненням.

Про судове засідання, на яке з’їхалися численні колеги Дмитра Гройсмана з усієї України – коротко розповідає Голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук.

Сьогодні в суді відбувалися дебати. Виявилося, що прокурор зняла три із чотирьох епізодів, за якими звинувачувався Дмитро. Таким чином, залишився тільки один епізод: розміщення посилання на відео, у якому демонструються російські політичні діячі, що здійснюють акти сексуального характеру. Виступ для судових дебатівДмитра Гройсмана зачитала його адвокат Наталя Гуровська. У цьому тексті Дмитро каменя на камені не залишив від кожного з пунктів обвинувачення. Наприклад, він вказав на те, що обвинувачувальний висновок був складений невідомою особою, адже не був ніким підписаний, а це є порушенням процесуальних норм. Окрім того, особа, яка виступала експертом і на основі висновку якої було порушено кримінальну справу, - не є експертом, адже не має відповідної освіти, а її ім’я відсутнє в експертній базі.  У цій справі були численні порушення з боку міліції та прокурорів і у тексті виступу Дмитро вказує конкретні імена. Тобто справа буквально «розсипається». І це вражає хоча б тому, що судова тяганина триває вже більш ніж 3 роки, у ній відбулося 70 судових засідань. Дмитро назвав цю справу сфабрикованою та політично вмотивованою та кваліфікував як політичне переслідування.  А на завершення написав, що не розкаюється, адже не вважає те, що він зробив злочином. У разі визнання його винним, він просивпро максимальний термін ув’язнення, аби мати можливість займатися правозахистом в місцях позбавлення волі. На це судове засідання з’їхалося багато колег і друзів Дмитра із Києва, Львова, Одеси, інших міст України. А найбільш вражаючим був момент, коли під час прощання з Дмитром одна з жінок, за справу якої він взявся, але не встиг завершити, почала голосити, кажучи, що Дмитро тепер їй ні до кого буде звернутися, нікому буде її захистити, - розповіла Олександра Матвійчук.  

Після дебатів суддя пішов до нарадчої кімнати. Вирок обіцяють оголосити в понеділок 12 серпня.

Центр Громадянських Свобод



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: АР

Пятилетний Даниш Ариш в очереди с женщинами и другими детьми за порцией риса в церкви Beri Iman shrine в Исламабаде, Пакистан.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: