ТЕМА

За приховування Генплану столиці на міську раду подали до суду

01 апреля 2014 | 16:12

Позов на орган місцевого самоврядування подав Східноукраїнський центр громадських ініціатив. 


Причиною звернення громадської організації до суду стала чергова відмова столичної міськради надати для ознайомлення головний містобудівний документ столиці.

Громадська організація вже не один рік намагається змусити посадовців міських рад зробити генплани міст публічним, проте важлива інформація в багатьох міських радах і досі приховується. Свої діїкиївськічиновники обґрунтовують наявністю на документі грифу «Для службового користування».

У судовому позові Східноукраїнський центр громадських ініціатив вимагає визнати відмову столичної влади надати Генплан протиправною, а віднесення усіх матеріалів Генерального плану м. Київ до інформації з обмеженим доступом необґрунтованим.

«Генеральний план – це документ який містить суспільно значиму інформацію. Це і межі зелених зон, і архітектурні пам’ятки, і зони хімічного, шумового, радіаційного забруднення, і плани щодо змін меж міста, і першочергові плани будівництва… Доступ до такої інформації, згідно закону не може бути обмеженим. Отже, рішення накласти гриф «ДСК» на весь Генплан протиправне», - коментує судовий позов юрист Східноукраїнського центру громадських ініціатив Вадим Сабінін. «Згідно із законом «Про доступ до публічної інформації» міська влада має вирішити, які матеріали Генплану мають бути обмежені в доступі, а які – стати відкритими для громадян. Скоро мине третій рік з часу вступу Закону у силу, але чиновники до сьогодні не виконали цю вимогу Закону. Напевно в цій ситуації не обійшлося без корупційних інтересів», - продовжує правозахисник.

«Київська влада активно пропагувала проект нового Генплану, проте чиннийГенпланвсещелишається недоступним. А якбез доступу до матеріалів чинногоГенплану можна оцінити переваги нового? Як побачити скільки землі вкрали, як змінили межі міста? Чи залишилися цілими зелені зони чи їх зменшили у кілька разів? Доки не буде оприлюднено чинний Генплан столиці, новий ухвалювати не можна. Якщо столична влада цього не розуміє ми будемо домагатися публічності в суді», - говорить голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Генплан



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сиднейский музей полиции и юстиции

1921-й год. Сиднейская банда.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: