ТЕМА

В обхід Генплану. Як Київрада санкціонує забудови

22 июля 2016 | 09:29 , Дмитро Качура

Протягом одного засідання Київради депутати встигли підняти настрій найближчому другові Петра Порошенка та кільком одіозним забудовникам.


Чи не найбільш серйозною проблемою, що призводить до регулярного земельного дерибану Києва, є повна відсутність реального медійного політичного життя у місті. ЗМІ освітлюють проблеми столиці за залишковим принципом, роблячи це в контексті загальноукраїнської ситуації. У Києві нема яскравих лідерів громадської думки, які б концентрувалися виключно на муніципальній столичній тематиці. І це при тому, що в реальності тут гуляють шалені кошти, а коли мова йде про голосування за землевідводи, то суми, які, за чутками, пропонуються депутатами, цілком співмірні з Верховною Радою. Та й взагалі складно уявити Париж чи Лондон без власних політичних еліт. В Києві «еліти» - це виключно забудовники та торгаші…  

Така ситуація призвела до того, що інформація про те, що насправді відбувається за товстими стінами будівлі за адресою Хрещатик, 36, де розташовані Київська міська рада та виконавчий орган столиці – Київська міська державна організація, до суспільства майже не доходить. Або доходить постфактум, коли вже все давно вирішено та «розпилено» і громада нічого зробити вже не здатна. Є всі приводи вважати, що такий стан речей був зроблений київськими нуворишами абсолютно усвідомлено. Адже великі гроші люблять тишу. А поява авторитетних експертів, активістів та журналістів зі столичної тематики може порушити всю ретельно вибудувану роками систему.

Минулого четверга у Києві стався «дерибан» столичних земель, коли забудовники отримали можливість заставити «висотками» сотні гектарів. Кияни дізналися про сплановану акцію, у якій взяли участь майже всі фракції Київради, лише після того як вона вже сталася. Найбільш нахабним стало голосування за Детальні плани територій (ДПТ) столичних мікрорайонів. Невеличке роз’яснення: ідея з ДПТ в Києві дозволяє в обхід Генеральному плану Києва, який худо-бідно, але діє до 2020 року, переводити призначення десятків гектарів для забудови. Фактично там де згідно з Генпланом повинні знаходиться зелені зони, сквери та малоповерхова забудова Київрада одним розчерком пера дозволяє починати багатоповерхове будівництво. Найцинічніше в цьому всьому те, що за ці рішення голосують нібито опозиційні політичні сили, які представлені у Київраді. Мова йде про «Самопоміч» та «Батьківщину». На словах вони борються з нинішньою владою в Києві на чолі з Віталієм Кличком. Втім, у залі вони похапцем голосують за одіозні рішення. Варто згадати скандальну історію з намаганням одного з депутатів «Самопомочі» Романа Марченка забудувати сквер на вулиці Глибочицькій,5 у Шевченківському районі столиці. Мова йде про майже гектар землі на Татарці, який зараз хочуть просто віддати під забудову мормонам.

Проте зараз не про сквер, а про ДПТ. Так, голосування за детальний план території на вулиці Туполєва, що неподалік від метро Нивки, яким було змінено призначення 61 га землі, продемонструвало, як депутати Київради фактично дали забудувати цю територію одіозному екс-голові Шевченківської РДА, колишньому нардепу-«литвиновцю» Віктору Пилипишину. Справа в тому, що ця земля знаходиться під овочевою базою, яку ще багато років тому приватизував Пилипишин, відкривши на цій території виставковий центр «Київекспоплаза», а також влаштувавши теплиці для вирощування квітів. Тепер всю цю землю чекає забудова. Враховуючи той факт, що Пилипишин давно співпрацює з усіма основними будівельними компаніями в Києві, на цьому зароблять усі. За оцінкою експертів, на цій території побудують 50 багатоповерхівок, із соціальної інфраструктури – лише два дитячих садочки.

Інше ДПТ, за яке проголосувала Київрада – на Оболоні. Мова йде про 214 гектарів столичної землі. Цим ДПТ передбачені забудови затоки Вовкувата та будівництво приватних котеджів на набережній Оболоні біля парку «Наталка». Цікаво, що будівництво багатоповерхівок внесли в ДПТ вже після проходження процедури громадського обговорення. Втім, депутатів Київради це абсолютно не бентежить

Як і в історії з ДПТ у Дніпровському району площею 116,5 га, проти якого безрезультатно виступала місцева громада. Мова йде про забудову берегів Русанівського каналу та супутніх вулиць. Зокрема, мова йде про знищення цвинтаря для тварин, який знаходиться там вже багато років. Цікаво, що в цьому плані всі основні житлові забудови заплановані на найближчі 5-7 років, тоді як будівництво спортивно-оздоровчого центру передбачено лише через 15-20 років.  

Цікаво, що попри регулярні заяви Кличка щодо того, що в Києві не місце гаражним кооперативам, які займають місце, і замість яких варто збудувати багатоповерхові паркинги, всі гаражно-будівельні кооперативи у цьому районі згідно з планом стоятимуть тут й надалі. Чому їх не зачепили? По-перше, тому що це – величезний тіньовий бізнес, який «кришують» не лише на рівні КМДА, але навіть у Верховній Раді. По-друге, у разі якщо зачепити кооперативи, то можна отримати велелюдні акції протестів під Київради. А цього «дерибанщики» дуже не хотіли.

Тим паче, що зараз літо, а отже гарячий сезон для тихих темних схем. Варто зазначити, що зараз – посеред літа – Київрада серйозно активізувалася, проводячи регулярні засідання. Пояснюється все це просто – на них просто не звертають уваги. Також саме зараз, коли багато хто поїхав у відпустки депутати швиденько реєструють різні проекти рішень про виділення землі. Так, лише за один тиждень з 4 по 10 липня у Київраді зареєстрували 44 проекти рішення щодо землевідводів. Вони працюють…

Єдиним, хто публічно виступив проти даної земельної афери виявився нардеп Юрій Левченко, який заявив, що готує позов до суду, щоб скасувати незаконні рішення Київради, що стосуються абсолютно неправомірних рішень щодо прийняття Детальних планів територій. Втім, суди – це добре, але переламати нинішню систему у судах виявляється надскладним завданням. Через змову в Київраді, яку нахабно «спонсорують» забудовники, на столицю чекають десятки нових ДПТ, які остаточно перетворять місто, яке і так зараз перебуває в жалюгідному становищі, на «мертву зону», де жити буде просто неможливо.

До речі, на вищезгаданому засіданні Київради не залишився без бонусів давній товариш президента Петра Порошенка, заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді Ігор Кононенко. Київрада передала в оренду ТОВ "Міжнародна тенісна академія", що пов’язана з Кононенком (спортивним директором закладу є його син Віталій), земельну ділянку у Пущі-Водиці "для експлуатації та обслуговування будівель та споруд спортивно-оздоровчого комплексу". З договору оренди прибрали згадку про зобов’язання побудувати там дитячо-юнацьку спортивну школу, під яку від початку місто передавало землю структурам Кононенка у 2014 році. Так що тепер це приватна власність. Згідно з цим рішенням, термін оренди – 25 років, площа землі 2,6 гектара, розмір орендної плати – 3% від вартості ділянки (приблизно 963 тисячі гривень на рік).

Наріжний камінь у цій ситуації лежить навіть не в самому будівництві. Київ, як би там комусь не хотілося, це мегаполіс, який розростається за рахунок приїжджих, і яким потрібне житло. Але є одне але: будівництво такої кількості житла потребує кардинальних змін у житлово-комунальній системі міста. І мова йде не лише про дороги і не в системі комунікацій. А хоча б в таких елементарних речах, як-то будівництво нових шкіл та дитячих садків, побудова нових спортивно-оздоровчих закладів. Про це все у Віталія Кличка думати не хочуть. Але вже зараз нестача місць в садки починає бути дуже серйозною проблемою для киян. І всі ці проблеми наростатимуть мов сніжний ком.    

Вочевидь, вся ця ганебна ситуація, в першу чергу, пов’язана з нинішньою системою управління містом. Ця система проста як двері – це дика корупція, готовність заради землі піти на будь-які хитрощі, а також відсутність стратегічного мислення. Власне, звідки воно візьметься у нуворишів, завдання яких – прийти і вкрасти. На вершині цієї піраміди наразі знаходиться Віталій Кличко, який виступає чудовою ширмою для забудовників-корупціонерів. Останні не хочуть нічого змінювати. А отже нема й шансів на якісні зміни у місті.

Проблема полягає у тому, що наразі реальної фігури, яка б могла розворушити київське «болото», змінивши політичний дискурс в столиці, нема. Втім, у разі появи технократа-антипопуліста в Києві, який зможе посунути мера-боксера і почати чистку «авгієвих стаєнь», можна буде говорити про початок серйозних метаморфоз не лише в столиці, але й в усій країні.

ТИЖДЕНЬ



комментарии [1]

23.07.2016 10:25     Ole Слышь, идиот качура напиши какие могут быть теневые схемы в гаражных кооперативах ?
Я член кооператива с 1970 г. и не разу не слышал ни о каких схемах. Может пункты шиномонтажа ?
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: