ТЕМА

Громада Києво-Могилянки занепокоєна планами реставрації Контрактової площі

16 октября 2009 | 15:05

Відкритий лист представників громади Національного університету «Києво-Могилянська академія» до Київського міського голови Леоніда Черновецького та до голови Подільської районної адміністрації міста Києва Євгена Романенка.



Шановні Леоніде Михайловичу та Євгене Олександровичу!

 

Громада Національного університету «Києво-Могилянська академія» занепокоєна ситуацією, що склалася довкола реконструкції Контрактової площі.

 

На основі лабораторії урбанізму Науково-дослідного центру візуальної культури НаУКМА створено робочу групу, яка буде вести моніторинг ситуації. Просимо окреслити умови, на яких представники Науково-дослідного центру не тільки зможуть брати участь у роботі над новим, менш суперечливим проектом, але й матимуть реальний вплив на перебіг цієї роботи.

 

І.    Вимагаємо скасувати розпорядження № 955 від 28 серпня 2009 року «Про проведення реконструкції Контрактової площі та реставрації будівель і споруд на вул. Петра Сагайдач­ного, спорудження пам’ятника Петру Могилі та відновлення комплексу Гесте та магістрату в Подільському районі» за підписом Київського міського голови Леоніда Черновецького.

      Звертаємо Вашу увагу на недотримання процедури ухвалення документа, що перед­бачає громадські слухання з відповідного питання. Жодного обговорення, на якому представники громади НаУКМА могли б висловити та аргументувати позицію щодо згаданої проблеми, досі не проведено.

      В разі відмови дотримуватися процедури ми вимушені будемо ініціювати альтернативні громадські слухання та вдамося до всіх передбачених законодавством України заходів,
аби відстояти свої права, якими владні інстанції наразі знехтували.

 

ІІ.  Наголошуємо на тому, що наявність довкола Контрактової площі пам’яток архітектури (зокрема тих, які належать до архітектурного комплексу НаУКМА) накладає низку обмежень на проект реконструкції. Вважаємо за доцільне переглянути плани щодо відтворення проекту Гесте та провести відкритий міжнародний конкурс проектів реставрації з подальшим громадським обговоренням представлених проектів та експертною оцінкою за участі представників Науково-дослідного центру візуальної культури НаУКМА.

      Цілком неприпустимо ліквідувати сквер та переносити пам’ятник Григорію Сковороді, адже вони відіграють важливу роль як складові громадського простору Подолу.

 

IІІ. Ми поділяємо занепокоєння київської влади станом історичних пам’яток у місті. Кошти, заплановані на зведення нових пам’ятників чи будівель, на нашу думку, варто спрямувати
на реставрацію уже наявних пам’яток, що потребують нагального ремонту. Серед них — Кирилівська та Іллінська церкви, Фролівський монастир та Староакадемічний (Мазепин) корпус НаУКМА. Зі свого боку пропонуємо всебічну експертну та інформаційну підтримку таких реставраційних робіт

ІV. Насамкінець хочемо звернути Вашу увагу на комерційне засилля малих архітектурних форм, які не тільки захаращують пішохідні зони Контрактової площі, але й спотворюють один із культурно-історичних осередків міста — Поділ.

      Пропонуємо вжити рішучих заходів для ліквідації малих архітектурних форм та носіїв реклами на території скверу і довкола пам’ятника Григорію Сковороді та відмовитися від поєднання зупинок громадського транспорту з торгівельними площами в історичних районах міста.      Вимагаємо позбавити власників згаданих комерційних об’єктів права розміщувати їх на території скверу та інших прилеглих до Контрактової площі територіях.

 

Просимо Вас належним чином відреагувати на категоричний протест щодо розпорядження КМДА та поінформувати нас про вжиті чи заплановані заходи, спрямовані на задоволення вимог, перерахованих у листі. Сподіваємося на порозуміння та конструктивну співпрацю.

 

 

15 жовтня 2009 року                                                          З повагою,

громада Національного університету

«Києво-Могилянська академія»


Подані нижче підписи засвідчують підтримку Відкритого листа
представників громади НаУКМА до Київського міського голови Л. Черновецького
та до голови Подільської районної адміністрації міста Києва Є. Романенка від 12.Х.2009

 

Прізвище, ім’я, по батькові           Місце роботи       Телефон                   Електронна адреса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Лина Ганэвэн

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: