ТЕМА

Грантожери під парасолькою генпрокурора Луценка

15 июня 2016 | 08:36 , Володимир Бойко

Одним зі своїх перших розпоряджень новий генпрокурор Юрій Луценко закрив кримінальне провадження, що розслідувалось у Генпрокуратурі через зникнення понад 2 млн. доларів, виділених Урядом США Уряду України на реформування української прокуратури. Жодна копійка чи цент так і не потрапили в ГПУ, натомість «програмою реформ» було передбачено, що ці кошти надійдуть на рахунок псевдо-громадської організації «Центр протидії корупції» та Одеської обласної державної адміністрації.


Сподіваюсь, у майбутньому суд оцінить мотиви, якими керувався Юрій Віталійович, перешкоджаючи розслідувати зникнення американських коштів у бездонних кишенях «борців з корупцією». Тому я спробую розповісти, чим займаються галасливі «громадські активісти» під покровительством видатного юриста сучасності пана Луценка.

Насправді, «Центр протидії корупції» - це не громадська організація, хоча він і зареєстрований саме в такій організаційно-правовій формі. Це – конвертаційний центр, що має 20 рахунків в установах банків і який є частиною мережі з кількох юридичних осіб, також зареєстрованих у формі громадських організацій. Це, окрім «Центру протидії корупції», Благодійний Фонд «Пацієнти України», громадська організація «Трансперенсі Інтернешнл України», «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» та ще кілька дрібніших псевдо-громадських організацій, юридичний супровід яких забезпечує адвокатське об’єднання «Арцінгер». Це – лобістський корупційний анклав, який займається підкупом українських чиновників і отримує за це винагороду від посольств деяких західних країн та фармацевтичних компаній Європи й США.

Усі ці псевдо-громадські організації пов’язані з кількома людьми, прізвища яких на слуху: Шабунін, Шерембей, Устінова, Стефанишина, Курпіта, Перегінець, Касько, Сакварелідзе тощо. Ніякої вертикальної структури це угруповання немає, натомість фінанси циркулюють по «горизонтальних» схемах, коли гроші за роботу бере один, а саму роботу виконує інший. Серед головних напрямків діяльності цього угруповання можна назвати:

- розкрадання донорських коштів, що виділяються на реформування правоохоронних органів чи забезпечення діяльності державних структур на кшталт НАБУ;
- вибивання шляхом влаштовування акцій протесту додаткового бюджетного фінансування певних чиновників під певні проекти;
- лобіювання включення дорогих монопольних препаратів у номенклатуру закупівель;
- акції протесту проти державної закупівлі тих медичних препаратів, постачальники яких відмовляються платити «борцям з корупцією»

Суми, які проходять по рахунках цього угруповання, обчислюються десятками мільйонів доларів на рік.

Особливістю діяльністю угруповання «громадських активістів» є те, що вони змушені працювати лише з безготівковими коштами – і донорська допомога, і ґранти, і винагорода від фармацевтичних компаній, і кошти для сплати державним службовцями (по суті – хабарі) не можуть бути отримані готівкою в силу специфіки джерел фінансування. Тому в якості прокладки «активістами» й зареєстровані у формі громадських організацій низка юридичних осіб, на рахунки яких надходять кошти. У готівку гроші переводяться дуже просто – всі «активісти» є приватними підприємцями, що перебувають на спрощеній системі оподаткування та сплачують до бюджету лише 5% від суми доходу. Тому всі ці громадські організації з пишномовними назвами в наступному переказують гроші на рахунки приватних підприємців Шабуніна, Шерембея, Устінової, Стефанишиної й т.д., які вже знімають готівку.

Наприклад, голова правління «Центру протидії корупції», екс-голова Ради громадського контролю при НАБУ Віталій Шабунін є приватним підприємцем, який раніше займався роздрібною торгівлею з яток і на ринках. Але 21 січня 2013 року він змінив вид діяльності й був взятий на облік відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Святошинського району м.Києва, номер запису 2 072 000 0000 028320, як приватний підприємець, що здійснює консультування з питань комерційної діяльності й керування (код КВЕД 70.22). Гроші Шабуніну надходять від «Центру протидії корупції» та інших псевдо-громадських організацій, які заснував він сам або його компаньйони по бізнесу.

У якості прикладу я вже наводив декларацію про доходи члена правління «Центру протидії корупції», колишнього секретаря Ради громадського контролю при НАБУ Олександри Устінової.

Маючи дохід 5,5 тис. доларів на місяць, пані Устінова отримувала гроші як приватний підприємець від громадської організації «Центр протидії корупції» та Благодійного Фонду «Пацієнти України», керівником якого раніше був тричі засуджений за квартирні крадіжки член правління «Центру протидії корупції» Дмитро Шерембей, а засновниками, окрім Шерембея – помічники-консультанти народного депутата Ганни Гопко Інна Бойко та Ольга Стефанишина. При цьому Шерембей разом з Шабуніним і Устіновою також входив до складу Ради громадського контролю при НАБУ, але вже не від «Центру протидії корупції», а від афільованої з ним громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл України».

До складу правління «Трансперенсі Інтернешнл Україна», у свою чергу, входить керуючий партнер адвокатського об’єднання «Арцінгер» Тімур Бондарєв. При цьому партнером «Арцінгера» до призначення на посаду заступника генпрокурора був Віталій Касько, а саме адвокатське об’єднання «Арцінгер» разом з Шабуніним, Шерембеєм, Устіновою та Курпітою є постійним отримувачем коштів від грантодавців, зокрема розташованого в Женеві «Глобального фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом і малярією» («The Global Fund to Fight AIDS,Tuberculosis and Malaria»). Гроші «Глобального Фонду» спочатку надходять на рахунки псевдо-громадської організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД», яку очолюють Курпіта й Шерембей, а вже далі розкидаються по рахунках «Пацієнтів України», «Центру протидії корупції» та інших пов’язаних між собою учасників схеми. Рішення про виділення коштів у Женеві приймає менеджер «Глобального Фонду», якого звати Георгій Сакварелідзе.

І ось саме ці афери заборонив розслідувати новий генпрокурор Юрій Луценко. Оскільки слідство неминуче б вийшло на «відкати», які отримують співробітники посольства США в Україні, що опікуються сімейним бізнесом Сакварелідзе.

Окрім багатомільйонних сум «борці з корупцією» не гребують і доходами в кілька десятків тисяч доларів. Наприклад, член правління «Центру протидії корупції» Шерембей та керівник «Пацієнтів України» Стефанишина отримували гроші за лобіювання закупівель препарату «Креон» та проводили мітинги проти закупівлі його більш дешевого аналогу - препарату «Креазим», гроші кількома траншами платив безпосередньо виробник «Креону» фірма «Еббві».

У якості ілюстрації додаю інформацію про надходження коштів на рахунок члена правління «Центру протидії корупції», донедавна – члена Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України, тричі засудженого за квартирні крадіжки Дмитра Шерембея. Червоною рамочкою обведені надходження від виробника препарату «Креон», на підтримку якого «громадські активісти» проводили мітинги під стінами Кабінету Міністрів України.

ФБ

 

 

 


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Киев, 17.11.2010 Открытие новой детской площадки по мотивам "Алисы в стране чудес" на Пейзажной аллее.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: