ТЕМА

Портніков – наш президент!

13 марта 2023 | 16:23 , Олег Єльцов, ТЕМА

Не є великим симпатиком Віталія Портникова. Його діяльність, зізнаюся, не відслідковую. Хоча, так сталося, що ми тривалий час йшли паралельними курсами. Спочатку – в декількох газетах, потім – на радіостанції. Але не слухати-не чути Портнікова сьогодні практично неможливо. Його в ефірі багато, я б сказав – дуже багато. Можливо це заслужено й корелюється з його рейтингом. До того ж вчтора він став лауреатом Шевченківської премії.


Портніков гіпнотизує аудиторію нестримним потоком слів, іміджем людини, яка знає відповіді на всі запитання. Для закріплення ефекту він за будь-якого приводу не забуває повторювати мантру: я ж це неодноразово передбачав! Відверто кажучи, коли людина дуже багато говорить й коментує все й завжди, неодмінно знайдуться слова, які співпадають з нинішньою ситуацію. Це відомий трюк. Його так само вміло використовує Дмитро Гордон. Він теж вміє закохати в себе аудиторію. Щоправда, амплуа у двох медіагуру дещо різні, отже – й характер шанувальників.  

Коли слухаю Портнікова, уява малює образ сучасного Троцького – енергійний, багатослівний, начитаний. Його пам’ять буквально набита різноманітними фактами. Людина схоже непогано знається на історії, відстежує новинну стрічку й події міжнародної політики.  Всім цим він невпинно бомбардує слухача. Аудиторія надзвичайно широка, зароблена багаторічною працею фрілансера у співробітництві із масою медіа: багаторічна роль першої скрипки на «Еспрессо ТВ», участь у нескінченних ефірах різних каналів. Професійні здібності колеги оцінювати не стану – не моя тема. Його виступи мені нагадують проповіді: жодного сумніву у своїй правоті, відсутність потреби у співрозмовнику, навіть у запитаннях. Слід просто слухати й благоговіти.

Вчора Портніков здолав черговий щабель популярності, ставши лауреатом «Шевченківської премії». Ця новина вчергове посилила моє припущення: Портніков – потенційний кандидат в президенти України. Щоправда, вікіпедія мовчить про його громадянство й останні 10 років проживання в Україні, але підозрюю, що із цим все гаразд.

Я не впевнений, що на Портнікова зроблено остаточну ставку – тут багато залежить від політичного моменту, ситуації на момент завершення війни й настроїв у суспільстві. Але ж учасників кастингу готують заздалегідь.

Чи це гідна кандидатура? Хто зна… Троцький теж був майстром слова. Але коли справа дійшла до вирішальної боротьби за демократію з неуком й бандитом Джугашвілі, Троцький в кампанії апаратників Зінов’єва й Камєнєва розгромно програв цю битву. Організатор й тактик з Троцького виявився ніякий. Чи має Портніков ці здібності, необхідні для керівника-державника – невідомо. В нього не було шансу їх продемонструвати. Втім, в нас були президенти з повністю атрофованими здібностями бійців-апаратників…

Як на мене, в період післявоєнного відновлення країни потрібний президент-господарник, який знається на економіці. Отут у Портнікова за моїм рейтингом - нуль, що не дивно для гуманітарія. Напевно він це знає, тому не часто згадує за економіку, а коли згадує – то краще б цього не робив. Але кого це хвилює? Є популярний публіцист, який не лізе за словом в кишеню, а  економістів йому знайдуть. Уявімо на хвилинку: Портніков – президент, прем’єр – Наєм, Шабунін – генпрокурор, Лєщенко - міністр інфраструктури. Чому б ні: розкручені, балакучі, мають досвід перебування в міністерствах й наглядових радах, непримиренні борці з корупцією, не люблять олігархів. Прогресивна команда, народу подобаються несистемні керманичі. В решті-решт партнерам потрібні контрольовані чиновники в країні, в яку вгачена сила-силенна мільярдів, й після війни слід захищати інтереси західних компаній, які візьмуться вливати інвестиції у відновлення України…



комментарии [2]

16.03.2023 17:04     Пенсіонер І Микола Княжицький - голова Офісу Президента. Бо Портніков без нього - «ні ногою»…
14.03.2023 20:12     Vasils Несколько лет назад один знакомый авторитетный международник назвал портникова обычным балаболом.
Таких балаболов и в МОН хватало, например, младореформаторская банда квита.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

COMM Модель демонструє одяг з колекції дизайнера Віктора Кобилінського під час Міжнародного фестивалю моди "Київський подіум" в Києві в понеділок, 17 жовтня 2005 р. В рамках Фестивалю проходитиме вже традиційний дизайнерський конкурс круїзних колекцій "10х10". Його правила залишаються незмінними: десять українських модельєрів представляють колекції, кожна з яких складається з 10 одиниць - наряди, призначені для фешенебельної морської подорожі. Журі конкурсу очолює, як і минулого року, відомий модельєр Пако Рабанн. Фото Олександра Синиці / УНІАН

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: