ТЕМА

Важких точок я назвав би декілька: Донецьк, Харків, Одеса, Львів

07 июля 2005 | 10:04

Юрій Луценко потроху відвикає від ролі мітингового трибуна і вживається в іншу керівника Міністерства внутрішніх справ. Інтервю міністра агенції Інтерфакс-Україна добрий приклад такої трансформації. Його заяви стають усе обережнішими, що, зрештою, є нормальним для людини, яка очолює найпотужніше силове відомство держави.


Як просувається розслідування справ, повязаних із фальсифікацією президентських виборів, який масштаб, скільки таких справ?

Нині таких справ 536. Це резонансні справи, за якими проходять або керівники великих підприємств, або службові особи від голів райадміністрацій і вище.

За пять місяців ми порушили 9360 справ у сфері службової злочинності. 1700 із гаком хабарі. Відомо близько 5,5 тисячі осіб, які використали відкріпні талони два й більше разів. Це, виявляється, доволі легко. Є списки тих, хто голосував за відкріпними талонами, їх було близько
150 тисяч. Зясовують прізвища людей, які голосували декілька разів...

Я не відкидаю, що, зрештою, ми вийдемо на сім-вісім тисяч осіб, які голосували два й більше рази, а декотрі чемпіони двадцять разів. Порушено 726 кримінальних справ, здебільшого це Східна та Центральна Україна. На Західній їх мінімум, зважаючи на те, що там відкріпними талонами бавилися менше.

Разом відкрито 826 кримінальних справ. 70 це перешкоджання виборчому праву. Найбільша кількість 540 справи щодо неправомірного використання бюлетенів, у тому числі відкріпних. Чому 540? Тому що в одній справі можуть проходити 10, 20 осіб. Автобус їхав проголосували 20 разів. Відповідно, 20 осіб у цій справі.

30 справ за фактом привласнення майна на виборах, хуліганство дві справи, підробка документів 30 справ, зловживання владою 11. Але це винятково голосувальна тема. До неї я зарахував би і декілька резонансних справ, які стосувалися масових порушень громадського порядку під час виборів.

Я говорю про подвійні погроми на мітингах у Луганську. Троє в бігах. Вісім осіб заарештовано, віддано під суд... Була просто різанина, бійки з дрюками, бітами...

Другою резонансною річчю я назвав би події під ЦВК, які теж складаються з двох частин. За командою з цього крісла (показує на крісло міністра) під Київ звезли кримінальних елементів, яких оселили в будинку відпочинку.

Співробітники УБОЗу затримали їх за бешкети, але після дзвінка, знову-таки, з міністерського крісла, відпустили. Потім, через декілька днів, вони розійшлися серед юрби прихильників Ющенка, переодяглися в помаранчеву символіку, закидали шашками й каменями будинок ЦВК. Їх затримали самі ж мітингувальники, відвели до Печерського райвідділу. Туди приїхало столичне керівництво правоохоронних органів, й за наказом злочинців відпустили, а документи знищили. Але міліція славна тим, що завжди має копії, ми всі виявили.

Уже коли їх відпустили після дзвінка начальника київської міліції, вони ще вчинили вбивство...

Друге, це, власне, напад на народних депутатів і кандидата в президенти В. Ющенка (в будинку Центрвиборчкому). Це справа рук 50 спортсменів східних єдиноборств. Установлено й їх, і тих, хто їм роздавав гроші, і тих, хто віддавав команди.

Є справи в Закарпатті щодо колишнього радника колишнього губернатора Різака пана Паульо, який організував банду з обрізами та дрюками. Уночі напав на готель, де відпочивали діти, студенти, агітатори за Ющенка. Вивів їх, вишикував, погрожував насильством тощо. Діти після цього потрапили до лікарень, їм була потрібна психологічна допомога. Його теж арештовано й він відповідатиме.

Я некровожерлива людина... Із самого початку хотів, аби законодавці звільнили від відповідальності рядових виконавців фальсифікацій. Адже людей довели до жебракування, а потім запропонували за двадцятку голосувати вони й голосували.

От конкретний приклад Миколаївська область, керівники молодіжної організації Партії регіонів та есдеки
зібрали студентів, посадили в автобуси, дали відкріпні, гроші на дорогу й змусили голосувати по всій області.

Звичайно, студенти порушили закон, але от учора набув чинності закон про амністію. Усіх їх звільнять від відповідальності. У них залишиться судимість, про яку памятатимуть усе життя. Безперечно, це дуже неприємно. Проте й організатори не уникнуть відповідальності.

У Верховній Раді місяці три тому під час дискусії з депутатами ви сказали, що є свідчення того, представники якої партії роздавали фальшиві відкріпні...

Так, секретар райкому Львівського обкому СДПУ(о) дає свідчення про те, хто саме йому наказував. І це не рідкісне явище. В Закарпатті дає показання перший секретар Мукачівського райкому СДПaУ(о) про те, як саме організовували вибори в Мукачевому. Там дуже негарна роль затриманих пана Дьяченка та пана Різака. Те ж саме у Львові.

Як проходить слідство? Викликають людину й кажуть, сидітимеш або ти, або той, хто дав тобі такий наказ. І він по ланцюжку вказує на сам верх. Якщо людям не вистачає сміливості сказати, хто дав вказівки, то самі відповідають.

Ми не маємо наміру пересадити всіх, хто брав у цьому участь. Потрібно показати 10-20 організаторів. Для чого, знову-таки, я навіть не відкидаю, що й вони одержать якусь амністію, але порушники повинні запамятати, що це неприпустимо. Не тільки вони, а й ті, хто, можливо, намагається знову використати адмінресурс.

Як справи з реалізацією основних пріоритетів у вашій роботі?

Міністерство внутрішніх справ визначило завдання такого характеру: перше навести порядок у галузі обороту спирту. Порядок надрокористування. Це і газ, і нафта, і карєри, і мінеральна вода, і пісок, і що завгодно. Третє це, скажімо, виборчі злочини. Далі реформування міліції суспільної безпеки.

Але є ще й інша рука, яка повинна охороняти права та свободи громадян. Надто важливо, щоб працювала ця міліція. Вона складається із трьох частин: патрульно-постова, ДАІ та дільничні. Інспектори це профілактика, патрульні це профілактика й вулична злочинність, ДАІ тут зрозуміло.

Після розповідей про хабарництво на дорогах я, як інженер, два дні томився, але вирішив установити на кожен радар технічний засіб, який фіксуватиме всі виміри швидкості.

Тобто якщо є 20 перевищень швидкості, то має бути 20 протоколів, і ніякої десятки гривень. От таке лихо очікує наших даїшників найближчі два місяці.

Яка ситуація з вуличною злочинністю?

Загалом по державі я, напевно, можу пишатися тим, що ми маємо зниження рівня злочинності 6-7% зменшення загальнокримінальних злочинів, важких 7%, загальних 6%.

22-відсоткове зменшення кількості вбивств це дуже серйозний показник. Я щасливий з того, що ми врятували кожну пяту людину.

Ситуація в Донецькій області відрізняється від загальної у державі?

У Донецькій області, мені здається, ситуація поліпшилася. Багато хто критикував мене за введення внутрішніх військ у Донецьку та Закарпатську області. Але, мабуть, назва дісталася сталінська внутрішні війська... Насправді це міліція громадського порядку.

З іншого боку, в Донецьку важка спадщина прихованих злочинів і вбивств минулого. Тому тамтешній міліції дуже складно, ми постійно скеровуємо їй допомогу.

Уже сформовано бригаду з 80 осіб із різних служб, котрі працюватимуть у 12 регіонах країни, в тому числі й у Донецькій області, відповідно до вказівки Президента щодо боротьби з корупцією. Тобто ми не виділяємо Донецьку область в окреме місце. Але там важко, тому що міліції вкрай складно.

Однак таких важких точок я назвав би декілька: Донецьк, Харків, Одеса, Львів. От саме в цих містах, у принципі, найбільш скорегована і найкраще озброєна злочинність. Тому нині максимальну увагу приділяють цим точкам.

Наскільки відомо, розслідують резонансну справу стосовно Укрзалізниці...

Спершу нам стала зрозумілою система розкрадання державного майна і власності, що відбувалося в системі Української залізниці. Я, чесно кажучи, думав, це якісь хитрі схеми, але мені сказали, що просто нахабно розкрадали десятки і сотні мільйонів.

От уявіть собі, надходить команда шістьом начальникам обласних управлінь перерахувати по 50 мільйонів на проведення аерофотозйомок на автодорозі Київ-Одеса. Жоден літак не злітав. Надходить команда зібрати
50 мільйонів на перевірку пожежної безпеки цієї дороги. Саму роботу профільний інститут зробив за 170 тисяч гривень, а все інше розійшлося, і таких речей...

Наприклад, є чудовий Фонд реконструкції і розвитку Артека, куди надійшло 216 мільйонів від залізниці і понад
600 мільйонів від інших спільних підприємств за участю інших субєктів господарювання. А Артеку дісталося два мільйони, з яких один ще й украли.

Тобто ми зясували картину розкрадання на системі залізниць, а Кірпи на той момент уже не було. Прокуратура затримала, а в суді отримано дозвіл на арешт його заступника. Потім заарештували начальника управління фінансів, бухгалтера (вона була хвора, проте видужала, тепер уже в місцях, не надто віддалених).

Ми справді вийшли на середній рівень. Ну, скажімо, виконавців злочину. Я не відкидаю, що не все буде повязано з виборами, але розкрадання держави відбувалося їхніми руками, хоча не з їхньої волі. Нині, тільки-но цих людей затримують завдяки спільним діям міліції, прокуратури та суду, вони чесно говорять, хто давав такі вказівки. Прізвища відомі, і я впевнений, що найближчим часом саме цим шляхом піде слідство.

Я б дуже не хотів, щоб мої слова розглядали як якесь попередження або залякування. Якщо людина приходить з явкою з повинною, вона дає показання, і ми можемо оформити підписку про невиїзд.

У вязниці нам ніхто зайвий не потрібен, у нас, слово честі, проблеми з матеріально-технічним забезпеченням СІЗО. Тому нехай приходять, розповідають, чесно дають свідчення і кажуть, хто їх змусив усе це робити.

Я знаю нашого Президента і глибоко впевнений, що з його моральністю він рано чи пізно ухвалить рішення про амністування тих, хто тісно співпрацюватиме зі слідством. Памятаєте, мене дуже багато критикували, коли я отут, у цьому кабінеті, заявив про можливість амністії для тих, хто допомагатиме у справі Гонґадзе. Так воно і сталося.

У цей кабінет входили, давали свідчення колишні, а також на той момент ще чинні працівники МВС. Нині вже затримали реальних виконавців убивства. Люди, які співпрацювали зі слідством, перебувають на волі. Очевидно, їм стало легше жити... Морально...

Те ж саме і тут. Я вважаю, що шість начальників управління залізниць не повинні чекати, коли по них прийдуть, не треба їм хворіти на різні вигадані хвороби. Чого хворіти, виходьте, розповідайте, я глибоко впевнений, що сам начальник залізниці не крав 150 мільйонів, він не божевільний, щоб це робити. Це робили суто за наказом вищого керівництва. Нехай розповідає, і далі все витікатиме на поверхню.

Чотири дні тому нас викликав Президент, мене і генпрокурора, запитав, чому ми пробуксовуємо, чому не виходимо на організаторів розкрадання держави. Саме тоді прийняли конкретне рішення щодо дій найближчим часом.

Ми вийдемо на тих людей, яких знає вся країна і про причетність яких до масових зловживань здогадуються фактично всі. Знаєте, коли Кучму запитали, як йому живеться, він сказав: Як і всі, чекаю.

Проблема Динамо (Київ). Чи є якісь новини щодо цього питання?

У мене є на столі папір установчий договір ЗАТ Динамо (Київ), згідно із яким СК МВС Динамо (Київ) вніс у статутний фонд цього ЗАТ стадіон, базу відпочинку, басейн. Наші партнери дали вісім автомобілів Судзукі та Мерседес. У цьому товаристві наша частка 1%. Я, природно, вважаю неприпустимим таке партнерство.

Я мав розмову з братами Суркісами, в якій узяв участь Валентин Симоненко (голова Рахункової палати України), котрий, за його словами, вже був одного разу, за попередньої зміни, посередником між державою та Динамо (Київ). Була нормальна чоловіча бесіда, і було запропоновано таку схему ЗАТ Динамо (Київ) дарує СК Динамо, за моїми припущеннями, близько 20% акцій. З огляду на неприбутковість цього підприємства, мене не хвилює обсяг акцій, мене хвилює поважність, партнерство. З іншого боку, вони готові виділяти з грошей свого навколофутбольного бізнесу серйозні суми для реконструкції динамівських обєктів.

Інтерфакс-Україна, подано зі скороченням



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Евгений Лауэр

Страж

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: