ТЕМА

Луценко радить Ківалову...

14 ноября 2005 | 11:40

Прес конференція Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який 12 листопада перебував з робочою поїздкою в Одесі, викликала неабияке зацікавлення у працівників регіональних ЗМІ. Зокрема, вони дізналися, що завдяки діям міліції порушені 1120 кримінальних справ, відповідачами у яких є посадові особи. З них 98 є представниками влади призначеної вже після виборів Президента 2004 року.


 Міліція зібрала матеріали і передала їх, згідно Закону, до прокуратури. Щоправда, за словами Луценка, ефективність розгляну цих справ далека від ідеалу.

Як людина, яка має політичні забовязання у цій сфері, я звертався до вже екс Генерального прокурора України Святослава Піскуна і звернувся до нового керівника прокуратури з пропозицією передати ведення найбільш резонансних справ органам міліції. Прокуратура має такі можливості передбачені Законодавством. Я і мої підлеглі готові взяти на себе політичну і особисту відповідальність за доведення цих справ до суду. Вважаю неможливим надалі існування атмосфери, коли тисяча посадових осіб, прізвища багатьох з яких знає ціла країна, є у невизначеному стані. Необхідно визначитися вони злочинці, чи законослухняні громадяни? Це необхідно особливо напередодні виборів. Ми готові взяти на себе в Одесі справу Сергія Гриневецького, в Сумах пана Щербаня, у Харкові інших відомих прізвищ, сказав міністр внутрішніх справ.

Юрій Луценко також повідомив, що протягом найближчих двох місяців українська міліція проведе радикальні заходи для перевірки стану громадянства, законності перебування мігрантів з різних країн на території України. У разі виявлення недоліків ми будемо рішуче видворяти порушників. Все це відбуватиметься в рамках чинного Законодавства, із дотриманням прав людини.

Міністр внутрішніх справ України висловив занепокоєння з приводу поведінки своїх російських колег у справі пошуків колишнього Одеського міського голови, члена Партії регіонів Руслана Боделана. Він запропонував журналістам провести журналістське розслідування і зясувати, хто саме впливає на російських правоохоронців, які роблять вигляд, що не помічають осіб, які легально мешкають (а іноді навіть керують на території Росії. Цього року Україна видала Росії 140 осіб, які були у розшуку на території сусідньої країни, а Росія Україні лише сорок На думку Луценка, російська міліція не виконує своїх міждержавних і міжнародних забовязань, передбачених угодами між країнами СНД і в Інтерполі. Це прикро, але факт.

На прес конференції йшлося й про колишнього голову Центральної виборчої комісії, нинішнього ректора Одеської Національної Юридичної Академії Сергія Ківалова.

Юрій Луценко:

Я вважаю, що рішення Верховного Суду України, який визнає фальсифікації виборів Президента, є автоматичною підставою для порушення кримінальної справи проти колишнього голови ЦВК Сергія Ківалова. З моєї точки зору, прокуратура, яка вповноважена на такі дії, мала це зробити на другий день після рішення Верховного Суду.

Міністр освіти пан Ніколаєнко не має юридичної можливості зняти пана Ківалова без відповідного порушення кримінальної справи проти нього і подання про це прокуратури до Міносвіти.

Крім цього, міліція цікавилася господарською діяльністю академії, але, як ви знаєте, пан Ківалов був лише Почесним ректором і не підписував жодного господарського документу за який його можна було б притягнути до відповідальності у разі порушення. Порушення були виявлені лише незначні, але пан Ківалов не був виконавчою особою і тому у нас немає до нього претензій згідно кримінального кодексу.

Але, я вважаю, що крім юридичних речей має ще бути мораль. Я розумію, що для такого визнаного юриста як пан Ківалов це явище досить химерне, але тим не менше, мені здається, що він мав би самостійно подати у відставку не лише з ЦВК, але і з інших посад.

Можливо я вимагаю від пана Ківалова щось неможливе. Я думаю, що на виборах 2006 року йому слід було б замислитися і не балотуватися не лише через Морську партію, але і через будь яку іншу, особливо перебувати на посаді керівника вузу, який  готує майбутніх правників. Наші суди мають і без цього невисокий рівень довіри населення, щоби його  підривали за допомогою такого радикального способу.

Міністр внутрішніх справ України висловив припущення, що до виборів 2006 року голова партії Громада Павло Лазаренко не повернеться зі Сполучених Штатів Америки в Україну, але буде дуже активно домагатися створення фракції власної політичної сили у Дніпропетровській обласній Раді.

Юрій Луценко спростував звинувачення деяких регіональних ЗМІ і лідерів політичних партій щодо залучення правоохоронних органів у справу тиску на місцеву телерадіокомпанію ГЛАС. За його словами міліція діяла в рамках відведених Законом повноважень виконуючи функції супроводження судових виконавців. Подобається мені це, чи ні, але міліція є інструментом в руках Міністерства юстиції, який забовязаний добитися виконання рішення судовиконавця. Все інше перебуває у площині судової системи. Сторони, які конфліктують навколо ГЛАСУ, мають зясовувати стосунки саме у суді.

Ігор Столяров, Одеса

фото автора



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Будапешт. Фестиваль "Сигет"-2003. Павильйон Сони "Люминарий"

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: