ТЕМА

Сядуть усі!

22 января 2006 | 15:06

Верховна Рада вирішила посилити кримінальну відповідальність за порушення авторського права. Зараз по цій статті можна буде отримати від 3 до 5 років. Що особливо приємно, кримінальну справу можна відкрити при завданні матеріальної шкоди вже у 20 неоподатковуваних мінімумів. Тобто проти більшості користувачів компютерів. Набір з неліцензійної операційної системи, текстового редактора та мультимедійних програм з легкістю перекриє цей поріг.


Якщо ви досі не засуджені,
це не ваша заслуга,
а наше недопрацювання

Міліцейська мудрість

Колись у Радянському Союзі, звідки мі всі родом, саме словосполучення інтелектуальна власність сприймалося як атрибутика ворожої буржуазної системи. Радянські винахідники отримували авторську винагороду, яка обчислювалася у відсотках від першого промислового застосування. Радянські естрадники заробляли гроші концертами. Всі ж права належали державі.

Але прийшла Демократія. На перші компютери ніхто й не думав встановлювати ліцензії. Суттєві зміни почалися лише кілька років тому, коли на догоду Великому Братові, в Україні закрили високотехнологічні заводи з виробництва компакт-дисків. Натомість ми одержали право торгувати своєю сировиною (металопрокатом).

На зміну великим заводам прийшов записуючий СD. Прості антиглобалісти стали тиражувати диски. Час від часу диски вилучали й в урочистій обстановці давили тракторами. Що не занадто досаждало нам, споживачам. Продавці суттєвої відповідальності не несли. Вирахувати, хто саме ці диски виготовив було досить важко.

Однак влада змінилася, а, як відомо, нова мітла мете проникливіше. Отож наприкінці 2005 увели відповідальність і за реалізацію цієї самої "піратської продукції". У грудні 2005 року за встановлення неліцензійного програмного забезпечення до року увязнення був засуджений перший українець. Його засудження дивним чином співпало в часі з візитом держсекретаря США в Україну.

З метою вступу до ВТО Верховна Рада на початку 2006 року взялася посилити кримінальну відповідальність за порушення авторських прав. Якщо раніше кримінальну справу можна було відкрити при завданні матеріальної шкоди у 23 тисячі гривень, то тепер злочинцями стають вже після 20 неоподатковуваних мінімумів. А це - більшість користувачів компютерів. Відповідальність замість до року стане від 3 до 5. Цікаво, чи не введуть смертну кару, коли постане питання про вступ до ЕС чи НАТО?

Тотальний перехід на ліцензійне програмне забезпечення через колосальні витрати, необхідні для цього, майже неможливий. Державні установи вже роблять це за рахунок наших податків. Як завжди не вистачить коштів на школи та ВУЗи. Змушений буде заплатити кожен український користувач компютера. Мінімум по сто баксів раз на два-три роки.

До речі, для того, щоб коректно читати законодавство з сайту Верховної Ради України, представлене виключно у закритих комерційних форматах, необхідно вкласти близько 400 баксів у відповідне ліцензійне ПЗ. Впровадження ж у державних установах некомерційного програмного забезпечення чомусь вважають за неринкове (див. http://gska2.rada.gov.ua:7777/pls/zweb_n/webproc34?id=&pf3511=12883&pf35401=28292 ).

Зараз усе важче знаходити піратську продукцію. Багато громадян, проявляючи несвідомість або просто малодушність, стали купувати ліцензійки, роблячи свій внесок у розвиток ворожих транснаціональних корпорацій. І лише деякі, стійкі антиглобалісти лишилися відданими своїм переконанням. Перебуваючи у постійному стрьомі, вони несуть нам світло прогресу зі своїх лоточків. Завдяки ним прості студенти й цілі підприємства можуть прилучитися до передових технологій. Колись саме вони дали нам перепустку у світ комп'ютерів.

Сьогодні в Україні посилюється загальна тенденція, за якої практично кожному громадянинові можна пришити справу. В майбутньому замість наркотиків і набоїв при обшуці підкидатимуть неліцензійні компакт-диски. Всіх саджати, звісно, не будуть. Достатньо просто тримати в покорі.

Товаришу! Не купуй ліцензійних програм! Підтримай вітчизняного виробника піратської продукції! Геть авторське право! Всі права належать Богові!

Джерело: сайт "Братство"



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Вот и старость нагрянула

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: