ТЕМА

Луценко мріє про комп*ютери й офіцерську честь

07 апреля 2006 | 13:19

Гість Української служби Бі-Бі-Сі, міністр МВС Юрій Луценко під час вечірньої програми у п'ятницю відповів на питання слухачів та ведучого Фіделя Павленка.


Бі-Бі-Сі: Доброго вечора, у студії Бі-Бі-Сі - Фідель Павленко. Гість нашої студії - міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. Добрий вечір, пане Юрію, дякую, що знайшли час завітати до нас у такій пізній порі.

Ю. Луценко: Вітаю вас, вітаю всіх радіослухачів.

Бі-Бі-Сі: Як знають наші постійні слухачі, у нас проходить конкурс на найкраще запитання, переможець якого отримає приз, із якого дуже зручно пити чай чи каву. До речі, оскільки мова зайшла про чай, - пане міністре, я знаю, що ви на чай дуже багатьох запрошували. Це у вас була така форма запрошення підозрюваних, чи...

Ю. Луценко: Насправді не дуже багатьох і не підозрюваних. Справа в тому, щоб зрозуміти цей процес, треба повернутися на 15 місяців назад. Ми прийшли до влади в Україні, якою управляли чотири олігархічних клани: донецький, дніпропетровський, київський і президентсько-сімейний. Кожна із цих груп мала на озброєнні майже легальні групи кілерів. Якщо не вистачало їх, то викликали на допомогу організовану групу в погонах. Це була абсолютна реальність, і саме ці групи вершили й економічну політику в Україні. Прийшла нова влада, яка поставила нові вимоги. Як ви розумієте, безпосередньо керівники цих кланів не бігали по вулицях із автоматами і ножами і не вбивали людей. Але треба було відучити їх від звички користуватися послугами криміналу. Крім того, треба було позбавити їх манії величі, бо вони були певні, що у міністра внутрішніх справ чи генерального прокурора немає можливості їх викликати. Як це робили? Думаю, що чашка чаю у МВС, а при потребі і бронетранспортер у Донецьку є дуже гарним засобом для зняття манії величі, якою страждали представники цих кланів. Тим не менше всі вони прийшли, всі вони почули від мене прості умови діяльності в Україні, як і в будь-якій цивілізованій країні. Це відсторонення бізнесу від криміналу; друге, це невтручання в політику, в першу чергу - в зовнішню політику нашої держави, і третє - припинення різних ігор для несплати податків чи ігор з бюджетними коштами. Я би сказав, що перше і третє завдання успішно виконане. Друге завдання, на жаль, не вдалося виконати; підтвердженням цьому є нинішні вибори до Верховної Ради. Тим не менше мушу сказати, що радикальна зачистка, зняття всіх політичних, кланових або регіональних "дахів" з організованої злочинності призвели до радикального зменшення таких груп в Україні. Із 121 найбільш небезпечного організованого угрупування сьогодні в Україні ліквідовано або витіснено за територію України 98. Саме результатом цього стало 12% падіння вбивств в Україні, близько 10% тяжких тілесних наслідків, пограбувань квартир, злочинів на вулиці і багато інших показників, які сьогодні загальновідомі. Також результатом цього стало збільшення на - вдумайтеся - 62% надходжень державного бюджету. У жодній нормальній країні ні перше - показники боротьби зі злочинністю, - ні друге - наповнення бюджету - були би неможливими. Але ми жили в країні постреволюційній, тому це стало можливим. Тому на цей момент я вважаю, що олігархи втратили колишню велич, і хоча ще модно ними лякати, вони не мають такого всеосяжного впливу, яким, на жаль, користувалися при попередній владі.

Бі-Бі-Сі: Дуже дякую, пане міністре; про позитиви ви говорите дуже переконливо, але якщо ви згадали попередні президентські вибори, саме них стосується запитання, яке ми вже маємо від слухача.

Запитання від слухача: Я громадянин Канади, живу в Оттаві. Моє питання: чим пояснити факт, що обставини отруєння президента Віктора Ющенка в 2004 році дотепер залишаються містерією? У світі чекають на вірогідне пояснення.

Ю. Луценко: Дякую за дуже важливе запитання. На жаль, я, як міністр внутрішніх справ, не маю компетенції розслідування цієї справи. Згідно з нашими законами, розслідування будь-яких замахів на життя державних діячів, до яких, безумовно, відноситься спроба отруєння кандидата в президенти Віктора Андрійовича Ющенка, належить виключно до прерогативи СБУ і підслідна Генпрокуратурі. Я не маю жодної інформації про те, як просувається слідство, хоча дуже хотів би, як і ви, аби винні були притягнуті до відповідальності, а світова громадськість знала повну історію цього злочину.

Бі-Бі-Сі: Хочу процитувати виступ Рината Ахметова /у четвер/, який згадував і запрошення на чай, і шлюби за коханням, і шлюби за розрахунком, а потім згадав і ваше прізвище - ви, мабуть, бачили і знаєте, в якому контексті: "якщо завтра з'ясується, що Юрій Луценко - головний український наркобарон, а мені потім скажуть, що ти ходив до нього в МВС чай пити, про що ви там говорили, - то можна дійти до абсурду". Ви можете прокоментувати?

Ю. Луценко: Мені дуже шкода, що такий поважний бізнесмен, як Ринат Ахметов, не встиг відірватися від домашніх териконів і сім'ї, як уже почав думати про наркотики і проституцію. Мені здається, йому не варто цим займатися, бо інакше йому доведеться вивчити не тільки прізвища Луценка, Москаля, Коніча, але і прізвища керівників департаменту по боротьбі з наркотиками Андрєєва та департаменту по боротьбі з торгівлею людьми Андрієнка. Я думаю, що цій людині є чим зайнятися в сесійній залі, раз він обрався депутатом; а щодо Луценка і його репутації, то він може не перейматися, бо я ніколи не мав жодного стосунку до злочинного світу, чого дуже бажаю і всім іншим панам депутатам.

Бі-Бі-Сі: Навздогін у нас було запитання від слухача щодо гіпотетичної поки що ситуації: Юрій Луценко залишається у новому уряді міністром внутрішніх справ. Депутат Ринат Ахметов, як представник найбільшої фракції у Верховній Раді, обирається головою комітету з боротьби з організованою злочинністю. Як буде відбуватися їхня співпраця?

Ю. Луценко: Якщо так станеться, для мене це не буде якоюсь обтяжливою новиною, адже будь-яка співпраця між урядом і парламентом будується на конституційних засадах. Парламент буде надсилати депутатські запити, проводити депутатські слухання, буде мати право парламентського контролю, а міністр буде виконувати ту державну та урядову політику, на яку покликаний. Я у будь-якому разі запевняю, що моя політика, поки я міністр, не зміниться ні на йоту від політики, яку я собі обрав у перший день призначення на посаду міністра внутрішніх справ. Звичайно, я став дещо досвідченішим; звичайно, я навчився дуже багатьом рисам нашої професії, але тим не менше я залишився в політичному сенсі тим самим термінатором, який поставив перед собою завдання: зламати всі політичні "дахи", не зважаючи на приналежність до політичних партій, регіональних еліт, будь-яких етнічних тощо угруповань, боротися зі злочинністю, під якою б маскою вона не ховалася. І будь-які контролери чи бажаючі натиснути на мене ще ні разу не добилися успіху. Я виявився людиною, яка не піддається на тиск, отже, на мене не особливо пробували й тиснути. Якщо мені вдасться отримати довіру від президента і парламенту і далі продовжувати роботу в МВС, то міліція продовжить свій курс на об'єктивну, незаангажовану, незалежну діяльність у боротьбі із злочинністю в Україні, хто б не представляв її інтереси в будь-яких органах.

Бі-Бі-Сі: Оскільки ви вже сказали слово "термінатор", і згадали ламання "дахів"... однією з обіцянок після президентських виборів було покарання винних у фальсифікаціях на виборах. Уже минули парламентські вибори, уже лунають звинувачення від різних сил, і не лише від тих, хто зазнав поразки, про те, що були масові фальсифікації якщо не під час проведення цих виборів, то принаймні під час підрахунку голосів. Чи можуть люди, пересічні виборці, бути впевнені в тому, що справді винні будуть покарані зараз, якщо досі не покарані винні в фальсифікаціях півтора року тому?

Ю. Луценко: Мені дуже дивно чути від такої обізнаної компанії, як Бі-Бі-Сі, що ніхто не був покараний за фальсифікацію минулого року. Хочу нагадати, що нами, міліцією, було виявлено більше 5 з половиною тисяч випадків фальсифікації. Їхні виконавці були притягнуті органами прокуратури - адже виключно вони мають право на це згідно українського закону - до відповідальності. Більшість із них отримала умовні терміни покарання - але це судимості.

Бі-Бі-Сі: Покарані солдати, але не генерали?

Ю. Луценко: Крім того, знову ж таки, для Бі-Бі-Сі доповідаю, що більше 320 покараних є організаторами фальсифікацій. Від рівня віце-губернаторів, мерів міст, начальників обласних департаментів міністерств тощо. Так що сказати лише про "шісток" не можна. Хоча дійсно у багатьох випадках люди не хотіли здавати тих, хто їх примушував робити злочини. Така українська ментальність: за 20 гривень люди ладні терпіти і нести покарання за те, що клюнули на таку наживку.

Бі-Бі-Сі: А без свідчень від пересічних виконавців вам "дах" не вдається зламати, навіть будучи "термінатором"?

Ю. Луценко: Як ви розумієте, я Луценко, а не Дзержинський. Я міністр внутрішніх справ, а не керівник ЧК. "Знати" і "довести" - різні речі, а ми живемо у правовій державі. Я дуже часто відповідаю на такі закиди, що у нас була Помаранчева революція, а не велика жовтнева соціалістична революція - власне жовтневий переворот. Я не маю жодного права по списках ворогів народу виводити їх у двір і "пускати в розхід", як то казали, на розстріл. Тому все відбувається згідно закону. На жаль, виконавці злочинів не завжди йдуть на співпрацю зі слідством, вигороджують тих високопоставлених діячів режиму Кучми, які давали злочинні накази. Тим не менше, виявилося, що цих 5,5 тисяч справ по фальсифікації були дуже гарною прививкою на випадок фальсифікації на нинішніх виборах. В один голос усі спостерігачі, громадські організації та політичні лідери говорять про те, що передвиборча агітація та день голосування були організовані владою на високому законному рівні. Власне, були допущені деякі ексцеси, які в основному зводилися до хуліганських проявів між протилежними політичними партіями. Було побиття одне одного кандидатів від протилежних політичних сил у Харківській області, було закидування пляшками із горючою сумішшю секретаря райкому Компартії в Донецьку, була, на жаль, випадкова стрільба по агітаторах "Пори" в Києві... (17-літнього активіста "Пори" серйозно поранив вистрілом міліціонер за кілька днів до виборів; позиція київської міліції - вистріл стався випадково - Бі-Бі-Сі). Це дуже серйозні ЧП, але жодних системних порушень прав людини під час передвиборчої агітації і в день виборів не було. Влада зорганізувала все так, як належить. Фальсифікацій не було допущено. Але далі наступила смуга відповідальності партій за те, кого вони призначили і подали членами виборчих комісій, спостерігачами, чи готові вони опрацювати бюлетені. На жаль, виявилося, що українські партії не справилися зі своїми обов'язками. За даними аналітиків, близько мільярда доларів було викинуто українськими партіями на агітацію виборців, на рекламування себе любимих. На жаль, вони не залишили жодних серйозних ресурсів на те, аби підготувати і навчити членів дільничних комісій. У кінці-кінців нагодувати, напоїти, підготувати до затяжних триденних підрахунків голосів, які були очевидні із самого початку. Тут проявилася слабина українських політичних партій і виявилися поодинокі, але фальсифікації при підрахунку голосів. Президент України зустрічався із силовиками і заявив, що підтримує ідею перерахувати голоси на будь-якій дільниці, по якій є докази фальсифікацій. Сьогодні будь-які партії можуть подати свою заяву безпосередньо в прокуратуру або до міліції, яка все рівно передасть її в прокуратуру, і згідно рішення суду буде організовано перерахунок. Я не бачу в цьому нічого поганого, тим більше не сумніваюся, що загальні результати будуть такі ж.

Бі-Бі-Сі: До речі, як вам взагалі було спостерігати за цими останніми виборами? Зрештою ви значну частину своєї кар'єри були політиком, до того як стали держуправлінцем найвищого рангу. Доволі часто вам доводилося бути і на барикадах, а зараз одним із ваших пріоритетних напрямків було забезпечити, щоб барикад, принаймні жорстоких, насильницьких, не було.

Ю. Луценко: Знаєте, з першого дня мені закидали сумніви в тому, як я буду діяти в разі заворушень на вулицях. Як ви бачите, все було нормально. Були масові пікети під час Євробачення, і була дуже спокійна реакція міліції. Були дуже масові акції в ході передвиборчої кампанії; тим не менше жодного разу міліція не виступила в якості зброї будь-якої політичної сили. Я обіцяв людям, що не буду балотуватися до Верховної Ради України. Я ризикую тим, що можу випасти з великої політики у разі зміни міністра внутрішніх справ, але тим не менше я зроблю все, аби міліція хоча би раз пройшла через виборчий процес, не будучи використаною в брудних політичних іграх. Я свою обіцянку дотримав; про це свідчить увесь хід виборів. Окрім того, я давав обіцянку про те, що фальсифікатори передвиборчих перегонів чи в ході виборів не будуть допущені до такого процесу. І дійсно, майстри фальсифікацій на всі руки відпочивали в цей день. На цей день ми можемо говорити, що в Україні відбулися чи не вперше в її новітній історії вибори, а не маніпуляції. Це велике свято і для мене особисто. Звичайно, при цьому я вболівав за ті чи інші політичні сили, і скажу відверто, мене в першу чергу цікавив не результат, а процес виборів. Він був гарний, демократичний і прозорий. Але крім того, мене дуже радує і результат виборів. Пам'ятаєте, в річницю Помаранчевої революції я заявляв на Майдані, попри певний скепсис багатьох, в тому числі і лідерів помаранчевих сил, що все у нас буде добре, що спільні результати трьох складових помаранчевої команди будуть вищі, ніж результати їхніх політичних опонентів. Я тоді казав, що більше 50% отримають Наша Україна, БЮТ і Соцпартія, а ті сили, які їм протистоять, - я їх тоді називав "я і ми", - то ми ці "ями" перескочили з гарним результатом. Сьогодні все залежить від поміркованості, державності і відповідальності перед нацією трьох лідерів помаранчевої коаліції. І тут я також висловлюю абсолютну впевненість, що вони знайдуть спільну мову. Можу навіть спрогнозувати, що прем'єр-міністром буде призначена Юлія Тимошенко; що в результаті у неї буде певний час для того, аби довести свою ефективність тим виборцям помаранчевої команди, які в більшій мірі повірили її здібностям, і якщо все буде нормально, то наша країна буде і далі розквітати. Але в будь-якому разі вона буде просуватися тим шляхом, який обрав у свій час Майдан.

Бі-Бі-Сі: Чи буде розквітати за таких обставин кар'єра міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, оскільки Юлія Тимошенко уже заявила, що у разі призначення прем'єром вона хотіла би зміни керівників силових відомств - міністра внутрішніх справ, СБУ, Генпрокуратури? Ви бачите перспективи особистої співпраці вас, як міністра, з прем'єром Юлією Тимошенко?

Ю. Луценко: Перш за все я не хотів би перебільшувати роль своєї особистості в українській історії. Я виконував те завдання, яке мені поставив Майдан і президент. Мені здається, сьогодні вже можна підвести певні підсумки, і не мені про це говорити - це можуть сказати люди, які можуть дати оцінку: чи змінилася міліція, чи перестала вона бути організованою групою в погонах, чи ні? Стосовно ж заяв Юлії Володимирівни, при всій повазі до її 20% результату, вона не має права на диктат. Вона не Жуков, а Єхануров не Кейтель, аби підписувати акт про безумовну капітуляцію. Це ж саме стосуються всіх міністрів, які віддавали всі свої знання, енергію та любов до України під час виконання покладених на них міністерських завдань.

Бі-Бі-Сі: Запитання було щодо вас особисто: чи будете ви нормально співпрацювати з Юлією Тимошенко? Якщо ви залишитеся на посаді?

Ю. Луценко: Я співпрацював із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і пишаюся тим часом. Я дуже добрі мав і маю відносини з прем'єр-міністром Єхануровим і пишаюся також цим часом. Для мене не є принциповим, хто керівник. Для мене є принциповим, аби він не дав мені команду "фас" і "стоп". Такі спроби були. Тим не менше, у мене є достатньо...

Бі-Бі-Сі: ... від Тимошенко чи від Єханурова?

Ю. Луценко: Ну, скажемо чесно, і від Тимошенко, і від її політичних опонентів, скажімо, Петра Порошенка. Але ці розмови були не дуже жорсткими; вони відчули мою позицію, і більше ніхто на мене не намагався тиснути. Тим не менше, я готовий співпрацювати з будь-яким прем'єром, який буде виконувати лінію Майдану, лінію президента. З іншого боку, не роблю трагедії, якщо буде зроблена зміна. Я казав Віктору Андрійовичу Ющенку, коли було прийняте рішення не балотуватися до Верховної Ради, а залишитися міністром, для проведення прозорих і чесних виборів, що в разі, якщо моя посада буде потребувати змін задля створення демократичної коаліції, то для мене це не буде трагедією. Я не побіжу в опозицію із криками "мене зрадили, я ще повернусь"... я не буду істерично переживати цей момент. Всі, хто займає державні посади, є людьми, тимчасово найнятими на них. З іншого боку, я вже неодноразово радив своїм колегам по Майдану не штурмувати з натхненням висоту, яку давно й надійно охороняє їхній однополчанин.

Бі-Бі-Сі: Ми маємо на лінії слухача. Ви в ефірі.

Слухач: Мене цікавить, чи повністю міністр задоволений своєю посадою, чи вважає себе на своєму місці, чи це була його якась мрія - реалізувати себе в житті, і чи не шкодує він, що не став депутатом. Дякую.

Ю. Луценко: Дякую за запитання - воно цікаве... я не рвався на цю посаду, я прийшов у кабінет міністрів президента Ющенка кандидатом на посаду міністра зв'язку. Тим не менше я навчений батьками не відмовлятися від найважчих завдань. Це завдання - завдання очистити і демократизувати міліцію - було надважким. Я взявся за нього. Судити, як я з цим справився, можна тим, хто мене чує чи хто мене знає. 600 кримінальних справ проти працівників міліції, які займалися корупцією, говорять на користь рішучої зачистки. Зменшення всіх видів злочинності і корупції в Україні свідчить на користь ефективності моїх дій. Проте я не хочу тільки вихвалятися, бо знаю що були і проблеми, як для новачка, у цій серйозній галузі. Тим не менше на будь-якій посаді - а я перед цим був і віце-губернатором, і заступником міністра науки і технологій, і помічником прем'єр-міністра з промислової політики, - я завжди мав позицію, але нікому не вдалося мене поставити в позу. Не вдасться це зробити і будь-кому, хто міг би розраховувати на зміну Луценка. Я ним залишуся, а чи буду я міністром, чи депутатом, - це абсолютно несуттєво.

Бі-Бі-Сі: У нас запитання від чергового слухача - будь ласка.

Слухач: Це говорить добродій Юрій із Харкова. Я хотів би задать таке запитання: хотів би знати ваше відношення до закону про депутатську недоторканість і чи є такий закон іще десь у світі.

Ю. Луценко: Дякую, пане Юрію. Моє ставлення до цього закону є дуже простим: я категоричний противник закону про недоторканність депутатів місцевих рад, бо 250 тисяч народних обранців сьогодні можуть бути зіпсованими декількома сотнями паршивих овець, які мають темні наміри, але не можуть бути притягненими до кримінальної відповідальності завдяки цьому статусу. Також вважав би за необхідне підтримати президента Ющенка в пропозиції скасувати положення чинної української Конституції про недоторканність депутатів Верховної Ради. Очевидно, запропонувавши їм недоторканність лише в рамках їхніх висловів на трибуні або в сесійній залі ВР, що є в дуже багатьох країнах світу. Дійсно, і в Європі, і в світі є недоторканність депутатів, але рідко де можна знайти таку абсолютну недоторканність, якою користуються наші обранці. Як тільки буде створено Конституційний суд України, який, на жаль, був саботований особисто спікером - уже колишнім - паном Литвином, він (президент) однозначно повернеться до цього питання, і я впевнений, що депутатська недоторканність місцевих рад буде скасована. Якщо ні - я одразу пишу заяву, бо не хочу бути керівником безправної міліції. Якщо і надалі залишиться такий стан речей, як сьогодні. то варто з міліції залишити лише управління по боротьбі зі злочинами неповнолітніх. Адже вони не можуть стати депутатами. Всі решта, включаючи запорізького маніяка, який має 50 зґвалтованих і вбитих жертв, точно подадуться в депутати відповідної сільради. Це неприродно і неправильно для країни, яка має швидко очиститися від криміналу. Цьому заважає багато що: і саботаж, і невміння, але в першу чергу - депутатська недоторканність.

Бі-Бі-Сі: Ви казали під час цього ефіру, що на час виборчої кампанії ви і ваше відомство намагалися бути над виборчим процесом, лише забезпечувати спокій...

Ю. Луценко: Ми були над кампанією, але в виборчому процесі, бо ми є тим механізмом влади, який мав забезпечити цей процес. Бо коли на одному майдані стояли різнополярні політичні сили, то міліція стояла між ними. Така наша функція - розмежувати, але дати можливість провести агітацію так, як вони хочуть. Я завжди підкреслював для своїх працівників: окрім каральної правої руки, у міліції ще має бути ліва рука, яка має забезпечити права і свободи громадян. В першу чергу - право на вибори і на агітацію.

Бі-Бі-Сі: Я саме мав на увазі - "над політичним процесом". Як стверджували деякі учасники перегонів, вам не зовсім це вдалося - з одним з цих учасників у вас узагалі сталися особливі стосунки. Я маю на увазі Блок Наталі Вітренко, який вас звинувачував у тому, що ви оприлюднювали оті чорні списки, про те, що в її виборчих списках були люди з кримінальним минулим; вона вигравала у вас якісь суди, були якісь звинувачення з її боку, з вашого боку... ця історія триває?

Ю. Луценко: Думаю, що Наталя Михайлівна зараз докладе зусиль по продовженню судових процесів. Одним із них мені заборонили вживати назву її блоку. Можу сказати лише одне: не я ж винен, що вона раптом на фініші своєї політичної кар'єри раптом очолила організоване політичне угруповання Макса Бєшеного. Я не винен у тому, що вона набрала таких кандидатів у депутати. Сьогодні я дуже переживаю за Наталю Михайлівну, бо Макс Бєшений не прощає прольотів і таких шалених затрат у ніщо. Я офіційно пропоную їй охорону від МВС, бо організоване політичне угруповання, яке вона мала провести до парламенту, пролетіло, і це дуже небезпечно для її життя. Мало того, я пропоную цю державну охорону безкоштовно, а в обмін прошу її сказати все-таки, де переховуються від міжнародного розшуку два кандидати її списку пан Сало і пан Варцаба. Якщо вона це скаже - буде безкоштовна охорона. Ні - то я готовий дати її в будь-якому разі на законній підставі за певні кошти, аби вберегти нас від будь-яких політичних ексцесів з боку Макса Бєшеного.

Бі-Бі-Сі: Ви свідомо не називаєте його прізвища, щоб уникнути можливих нових судових переслідувань?

Ю. Луценко: Ну чому, варто подивитися на кандидатів у депутати і на їхнє життя. Там є охоронець Курочкіна, там є люди, які для нього захоплювали дніпропетровський ринок Озерка, інші об'єкти. Всім зрозуміло, про кого йдеться, і я особливо не приховую, що ці люди стоять на особливому обліку МВС. Знала це прекрасно і лідер блоку, але не хотіла, щоб про це знали виборці. Але згідно закону про міліцію я зобов'язаний інформувати виборців про криміногенну ситуацію - і я інформував, аби обирали по суті. Очевидно, така інформація була корисною.

Юрій Луценко та Фідель Павленко
Юрій луценко та Фідель Павленко

Бі-Бі-Сі: Запитання від слухача: чи володіє МВС і міністр особисто інформацією, що політичні сили, які програли, зокрема Наталя Вітренко, готують масштабні акції протесту в Києві? Чи готова міліція до провокацій?

Ю. Луценко: Наразі ми не володіємо такою інформацією, хоча Наталя Михайлівна вже кілька разів офіційно подавала заявку на мітинги в 100 тисяч осіб. Поки що цих осіб ми не бачили; дивилися навіть на небо, чи ніхто не прилітає на мітлі, - нікого не було. Але якщо без іронії, то в неї є повне конституційне право збирати мітинги. І я попри свою несимпатію до цієї особи зроблю все, аби вона провела всі акції, які їй захочеться. Якщо вона не зайде за рамки, визначені законом.

Бі-Бі-Сі: У нас на лінії слухачка. Ви в ефірі.

Слухачка: Юрію Віталійовичу, я багато разів зверталася до колишнього міністра внутрішніх справ Білоконя, зверталася до вас. За допомогою вашої перевірки були встановлені деякі факти порушень міліцейських. Хочу запитати як член СПУ: коли вже у вас закінчаться цукерки для нашої обласної та міської запорізької міліції? Бо це можна тільки назвати "беспрєдєл".

Ю. Луценко: Наскільки я зрозумів з вашого запитання, міліція встановила можливих причетних до скоєння злочину. Далі, згідно закону, може діяти тільки прокуратура. Якщо там є недопрацьовки міліції, я готовий вийти на контакт і допомогти вам, як і будь-кому з громадян України.

Бі-Бі-Сі: Перейдемо у бліц-режим. Декілька запитань до слухачів. Віктор з Макіївки пише: "Чи правда, що в Бориса Колесникова під час його перебування в СІЗО було викрадено дуже дорогий годинник? Про це писали газети".

Ю. Луценко: Ні, цей годинник залишений в якості речового доказу. Про це я дізнався з газет.

Бі-Бі-Сі: В якій стадії розслідування справи Еліта-центр? Які банки були задіяні в афері?

Ю. Луценко: Керівники так званої Еліти-центр зібрали близько чотирьохсот мільйонів гривень громадян України, із них 100 млн. у безготівковій формі, решту готівкою. Безготівкові мільйони були прогнані через рахунки 4 банків, близько 50 з них - через рахунок Правекса. Були задіяні і дрібніші банки. Слідство встановлює багато елементів, про них довго говорити, але найголовніше - ведуться пошуки двох підозрюваних у скоєнні цього важкого злочину.

Бі-Бі-Сі: Запитання про ваше житло: "Яка у вас квартира? Подейкують, що у вас у Києві квартира близько 200 кв.м., отримана за часів перебування у глухій опозиції, за часів "Україна без Кучми". Чи насправді ви отримали цю квартиру вже на посаді міністра?"

Ю. Луценко: За час своєї діяльності, в своєму житті взагалі, я ніколи від держави не отримував житла. Я мав 60 з чимось метрів житла на Лесі Українки, а будучи народним депутатом, отримав доплату за ту частину площі, яка мені належала, вважаючи кількість сім'ї. Також я продав дачу під Києвом і в сумі купив квартиру близько 150 кв.м. близько площі Лесі Українки. Я неодноразово свідчив про це журналістам, не маю проблем із цим, але підкреслюю: зробив це до призначення на посаду міністра внутрішніх справ України і до Помаранчевої революції.

Бі-Бі-Сі: Слухач Сергій з Фастова: "Чи знята судимість із Януковича, і якщо ні, чому він не був знятий із виборчих перегонів?"

Ю. Луценко: Згідно українського законодавства, людина, яка вчинила злочин і була засуджена, через 3, 5 чи 8 років ця судимість гаситься, і людина стає формально несудимою. До такого випадку відноситься пан Янукович, який востаннє відбув тюремне покарання дуже давно. Де-юре судимих балотувалося до ВР близько десяти чоловік; наскільки мені відомо, всі вони були зняті ЦВК зі списків.

Бі-Бі-Сі: "Чи пан Луценко вважає, що міг би стати прем'єром?" Запитує Григорій із Житомира.

Ю. Луценко: Я ще не готовий стати прем'єром, хочу доробити в міліції те, що почав рік тому. Я хотів би провести через цю пустелю міліцію ще принаймні рік, а потім поговорити про подальшу кар'єру. Більшої амбіції, ніж навести лад в українській міліції, у мене на даний момент немає.

Бі-Бі-Сі: А тепер - неполітичні запитання. Перше: "Пане Луценко, ви щаслива людина? Що таке щастя у вашому розумінні?"

Ю. Луценко: Я щаслива людина, бо щастя складається, як мені здається, для працюючих чоловіків із двох частин: у мене дуже добра сім'я, яка завжди мене підтримувала, і я ніколи не забуду, що моя дружина лише одного разу заплакала за всі часи глухої, безнадійної та ризикованої опозиції. А в день першого походу до Верховної Ради з Майдану мій менший 5-річний син із вікна на Лесі Українки махав мені помаранчевою стрічечкою, а старший був поруч. Для мене це - дуже велика складова щастя. Друга складова - те, що я роблю, і те, що люди підтримують мене. Я вважаю, що я щасливий.

Бі-Бі-Сі: Ви справді щаслива людина, бо навіть моя дружина плакала більше, ніж раз, а в мене професія менш ризикова, ніж ваша...

Ю. Луценко: Просто, Фіделю, вона плаче тоді, коли я її не бачу, я так підозрюю...

Бі-Бі-Сі: Я промовчу... Інше питання: який ваш улюблений жарт?

Ю. Луценко: Жартів у мене дуже багато. Із останнього: штани на переправах не міняють.

Бі-Бі-Сі: У нас слухач на лінії.

Слухач: Пане міністре, я представник залізничного транспорту. У мене запитання такого плану: відомо, що в часи Кучми і Кирпи залізничний транспорт - це була держава в державі і в позитивному, і в негативному значенні цього слова. Скажіть, причини мільярдних крадіжок на залізничному транспорті за часів Кучми і покійного Кірпи - вони розслідувались чи ні? Знайшли хоч одного винуватця цих мільярдних відмивань?

Ю. Луценко: Це запитання дуже серйозне - мабуть, воно і стане найкращим запитанням, Фіделю. Тут видно і проблеми, і досягнення української міліції того року. Дійсно, в перші ж місяці мого керування міліцією наші працівники з департаментів боротьби з організованою та економічною злочинністю виявили мільярдні розкрадання в системі Укрзалізниці. До них був причетний нині покійний Кірпа, а також обґрунтовано підозрювалися всі начальники регіональних управлінь залізниці. Ці матеріали були передані в прокуратуру, бо такий український закон. Всі вони ходили на допити. Тим не менше жоден із них не сів у тюрму. Двоє з них прикрилися депутатською недоторканністю обласних рад, ще троє - мені взагалі невідомо, чому не відповідають згідно закону. Це якраз той приклад, коли питають: чому Луценко не посадив бандитів у тюрми? Відповідь: міліція щодо посадових осіб має повноваження тільки збирати матеріали, але тільки прокуратура має право передати в суд. Якщо по-простому, то міліція збирає буряки, прокуратура переробляє їх на цукор, і тільки суд має право пакувати рафінад. Міліція зробила свою частину справи. 1200 посадових осіб були передані до прокуратури для порушення кримінальних справ. Загальні збитки від їхньої діяльності сягнули 22 млрд. гривень, і з них мільярд - у системі Укрзалізниці. Але вони не сидять, бо прокурор Піскун балотувався у списку Партії Регіонів, де балотувалися більшість із цих фігурантів кримінальних справ. Друга причина - прокуратура на цей момент завалена справами і нездатна їх переробити достатньо швидко. Я мав про це розмову з президентом, і він візьме під особистий патронат реформи у системі прокуратури України.

Бі-Бі-Сі: Запитання слухача.

Слухач: я хотів би запитати про ДАІ. Їздив місяць на особистій машині по Україні, і мене зупинили десять разів. Із цих десяти разів 8 я заплатив по 10 гривень, щоб мене не чіпали, бо в мене не було часу на ці всі розборки. Хотів би запитати, коли зміниться ця ситуація? Я живу в селі Чубинському, там через день крадуть в людей майно. У мене особисто крали 2 роки тому, і досі ніхто не розслідує. Коли міліція буде вже щось робити?

Ю. Луценко: Дякую за запитання. Ситуація зміниться тоді, коли змінитеся ви. Бо не треба тицяти десятку; треба не порушувати правила, а якщо ви їх не порушували, то в жодному разі не давати хабарів міліції. Краще витратити 10 хвилин на заповнення протоколу, якщо необхідно; якщо треба - заплатити державі штраф, а не розбещувати міліцію, а від'їхавши на сто метрів, клясти Луценка за те, що в нього працюють хабарники. Я з Києва не можу зупинити ваших дій, коли ви привчаєте даїшників брати мілкі подачки. Я не знімаю вини із невеликої зарплатні працівників ДАІ, але подумайте про свої дії і ви. Щодо крадіжок, я поцікавлюся, але повідомлю вам сумну звістку: Верховна Рада України настільки відірвалася від людей, що проголосувала закон, яким передбачається, що крадіжка на суму менше 525 гривень не вважається кримінальним злочином, а отже, не підлягає для розслідування міліції. Таким чином, можна кожен день красти велосипед, 10 гусей, 20 курей, і людині за це нічого не буде. На жаль, наші депутати трошки забули про доходи і реальності українських громадян. Необхідно, щоб цю норму закону змінили.

Бі-Бі-Сі: Останнє запитання: перспективи реформування міліції в професійну поліцію. Саме слово "міліція" має забарвлення старого, радянського зразка. Англійською "міліція" - це напіввійськове угруповання, і має часто негативних контекст. Міліція залишається лише в Росії, Білорусі та Україні.

Ю. Луценко: І в Китаї.

Бі-Бі-Сі: Чи для вас це виключно лінгвістична штучка, чи...

Ю. Луценко: Можна було б перевести на жарти, але не до жартів. Ідеться про професіоналізацію міліції, підняття її рівня. Тим не менше це визначається законом України, і тільки депутати можуть прийняти чи не прийняти таке рішення. Для дуже багатьох наших співвітчизників слово "поліція" несе відтінок Другої світової війни. Але нам варто створити національну поліцію, яка нестиме певні каральні функції; також я би зробив підрозділ міліції громадської безпеки - це дільничний, постовий інспектор, який забезпечить порядок на вулицях; а також внутрішні війська, які варто перейменувати, бо не може бути військ проти своїх громадян. І багато іншого. Я би хотів, щоб наша міліція, чи поліція, мала більшу зарплату, щоб вони мали на столі комп'ютер, а не олівець, щоб у них була офіцерська честь і розуміння, що вони працюють для людей. Їхня назва не буде принциповою.

Бі-Бі-Сі: У нас у гостях був міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Дуже дякую вам, пане Юрію.

Джерело: сайт ВВС



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Народный зайка Украины: Филипп Киркоров в Киеве на улице Банковой с наградой Народного артиста в кармане.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: