ТЕМА

Забутий митрополит Шептицький

04 мая 2006 | 13:12 , Славко Волинський, спеціально для «ТЕМИ»

Прізвища Грушевський, Винниченко, Петлюра, Коновалець, Чупринка, Бульба, Бандера, Мельник... вже повернулись до України з доброю славою. Принаймні на заході України. В українських містах і селах їм вставновлені памятники, створено музеї. Проте, чомусь геніальна постать іншої особи, котра відіграла надзвичайну роль в історії України нині згадується навіть рідше ніж у «добрі Совєтські часи».


... Тільки для Вас маю жити, - для Вас цілим серцем і душею працювати, для Вас усе посвятити, ба, навіть за Вас, як цього треба буде, й життя своє віддати.

Андрей Шептицький

 

За часів СРСР імя Андрея Шептицького  цькувалося  насадниками   українського комсомолізму безпощадно від часів створення СРСР і до його розпаду. Сторінки брошур «Пост імені Ярослава Галана» рясніли памфлетами на людину, котра була першим проєвропейським дипломатом України, котра невтомно сіяла українську славу за її межами.    Тепер вже багатьом зрозуміло, що роль цієї людини не можна зводити лише до рамок історії Української греко-католицької Церкви.  Нині прізвище Шептицького добре знане серед істориків, теологів, політологів у Західній Європі.

 

 Хіба-що в Україні не всім відомо, що Андрей Шептицький заснував у Римі  так звані «Велику» і «Малу» духовні семінарії,  де навчалися релігійним наукам спудеї з України. Ба більше: У Бельгії Андрей Шептицький заснував чернечий чин Редемптористів та відкрив монасир цього чину. У старовинному університеті Лювен за допомоги Шептицького була відкрита кафедра Українознавства. Андрей Шептицький фінансово підтримав у кінці тридцятих років українських студентів, які приїзджали до Лювена здобувати освіту.

 

Українські домівки осередки української культури,  придбані Шептицьким на  Заході існуюють і до нині. Ними опікується українська діаспора. Проте, якщо у Канаді та США це вдається робити без особливих труднощів, то в Західній Європі постає криза. Причому, не така-собі.

 

 добрі діяння Андрея Шептицького опинились під загрозою після того, як Конґрегація східних церков Ватикану ухвалила рішення про припинення фінансування   україських  священників греко-католиків. Парижський Владика УГКЦ під час нещодавніх зборів священників і цивільних лідерів парафій заявив відкритим текстом: «Якщо українські вірні у Бельгії і Франції хочуть мати  своїх священників, най потурбуються про  їх зарплату».

 

Не скажу напевно, що українська діаспора у Бельгії  досить заможна, аби утримувати пятьох священників.

 

Можливо цю проблему могли б розвязати віруючі в Господа Бога українські  можновладці? Та мабуть що - ні! Церква ж відокремлена від Держави. Проте, чи справа Шептицького лишень справа Церкви? Гей, дипломатии!..

 

 Доречі, щодо останніх: нині один із колишніх українських дипломатів безкоштовно винаймає кімнату в одному з будинків, в старі часи куплених Андреєм Шептицьким для українців у містечку Рокур неподалік міста Льєж.  У Льєжському університеті колишній дипломат нині студіює курс політології

  

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Photo Courtesy Todd Hido

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: