ТЕМА

Пане Гетманцев, за що ви любите гопників, БЕБівців, податківців й бізнес свого заступника?

28 марта 2023 | 17:42 , Олег Ельцов. ТЕМА

Я не долучався до жодної кампанії цькування голови фінансового комітету ВР Данила Гетманцева, бо не розуміюся на фінансах. Я не брав участі у критиці нового міністра освіти, чиї наукові доробки колеги поставили під сумнів, бо на цьому не знаюся. Аж раптом Гетманцев у своєму ТГК рішучо встав на одну зі сторін суперечки: «Маштабний медійний антипіар, запущений відносно щойнопризначеного міністра освіти Оксена Лісового, викликає захоплення. Такий відвертий страх з боку старої ректорської гвардії, що відчуває неминучість змін та втрати харчової бази викликає повагу.»


Звідки ця жвава реакція? Наукова спільнота не має права задатися питанням, що її хвилює? У Гетманцева достатньо підстав аби записати всіх незгодних в  наймити корумпованих ректорів? Я знайомий принаймні з кількома невдоволеними науковцями, які точно не входять до складу жодної мафії. Ви позбавляєте їх права протесту, пане Гетманцев?  Ви не припускаєте, що за персоною Лісового може стояти інше мафіозне угруповання? Я особисто припускаю, особливо після того, як одному з противників цього призначення надходять геть не парламентсько-наукові погрози рафінованої гопоти. Отакого штибу:

А коли люди починають розбиратися що ж це за мурло погрожує науковцю та їйого мамі, вилазять прокурорські вуха. А гопота разом із народним обранцем вважають, що усі хто проти – «ректорська гвардія»... Пане професоре й «головний по фінансам у країні», що вас поєднує із гопниками? Й нащо ви взагалі у це лізете –у своїй зоні відповідальності всі проблеми вирішили?

Нічого Гетманцев не вирішив, й це власне є темою мого посту. Пригадую, як в лютому ДБР та СБУ влаштували черговий «шухєр» на митниці. Данило Гетманцев тоді оцінив роботу митної служби негативно, а от податкова в нього гострих зауважень не викликала. Як таке може бути: обидві служби збирають гроші за товар, існують в одній країні, а чомусь одна хороша-інша погана… Може сенс в тому, що однією службою керують «свої хлопці й дівчата», а іншою – «чужі»? Гетманцев не пояснив, але, як всі борці за кадрові призначення наполягав на зміні керівників. Я ж переконаний, що пан Гетманцев або не знається на тій сфері, за яку відповідає як голова профільного комітету, або ж «кришує» крадіїв з податкової, виставляючи їм схвальні оцінки за роботу. Доведення не вимагає великих зусиль.

За день до того, як голова фінансового комітету ВР несіло-невпало  «підписався» за новопризначеного міністра освіти, Данило Гетманцев відзначив знаменну перемогу служби з боротьби з економічними злочинами (БЕБ):

«Вчора в Одеській області за інформацією наданою Державною податковою службою проведено 11 обшуків оптових нелегальних складів зберігання підакцизної продукції.

Вилучено 24 тони спирту, зрізана лінія з виробництва горілки расфасовкою по 5 л. Це та, яку все ще можна придбати через інтернет.

Вилучено 24 тис.пачок контрафактних сигарет.

І щось підказує, що це не всі гарні новини.

Переконаний, що остаточне переведення ринку спирту в білу і відповідно отримання додаткового фінансування на нашу армію лежить в площині саме таких дій.

Радий, що невелика частина БЕБ-івців це розуміє попри кричущу бездіяльність керівника відомства.»

Це пише ключовий чиновник у царині фінансів, податків й зборів! Пане Гетманцев, ви дійсно не розумієте де держава втрачає мільярди на подакцизі? Якщо вважаєте, що головна проблема – самогонники й «гаражні» цехи алкоголю, то вам час відпочити. Ви захоплюєтеся героїчними БЕБ-івцями, які виявили пару складів «лівого алкоголю» й сигарет? Тоді ви не знаєтеся на тому, чим займаєтеся. Але, мені здається, все ви все чудового розумієте.

Розкрию страшні таємниці, які Гетманцев приховує від народу. Нацполіція була й залишається високоприбутковою комерційною структурою. В ній «наїзди», подібні описаним Гетманцевим, відбуваються з однією метою: «покарати порушники доларом». Чому доларом? Тому що в поліції всі справи продають за долари – через це й немає в нас гучних «посадок», але дуже багато повідомлень про те, як БЕБ та інші служби щось там виявили, але ніхто при цьому не сів.

Левова частка підакцизного товару виробляється в Україні на цілком легальних підприємствах: лікеро-горілчаних й тютюнових. Просто частина виробляється легально, а частина – з необлікованої сировини, з «відходів» тютюну на виробництві, а самі об’єми технологічних втрат не так давно волею законодавців були значно збільшені.

Ідем далі  – в найближчий магазинчик чи тютюновий кіоск. Якщо це не мережевий супермаркет, то зазвичай вам продадуть сигарети виключно за готівку. Щодо горілчаних виробів – як пощастить. Майже вільний продаж відвертого фальсифікату в торгових точках примушує замислитись: звідки ж він береться, й чому доблесний БЕБ й шанована Гетманцевим Податкова цим не цікавляться? Якби за необлікований продаж підакцизу й фальсифікату продавців карали астрономічними штрафами, цей бізнес швидко б зник.

Все, що може відповісти пан Гетманцев й податковики, робота яких його задовольняє: де ж набрати стільки інспекторів, аби контролювати усі ці кіоски, ринки, тощо. Любі державники, почніть з тих, в кого найбільші обсяги продажів. Це дасть миттєвий ефект, наповнить казну мільярдами.

Напевно пан Гетманцев з іншого всесвіту. А от у моєму всесвіті, поруч з хатою, понад десять років стоїть тютюновий кіоск, що належить розгалуженій мережі. Раніше вона називалась «Т-Кіоск». Тепер інакше: «А8 Сіті кава». Ніякої кави ви там не знайдете. Й термінала для розрахунку карткою також ніколи не було. Щоправда, раніше були кіоски тютюнових конкурентів, але з часом вони зникли. Залишився монополіст, в якого немає проблем з клієнтами. Що заважає податковій та БЕБ оштрафувати й прикрити це неподобство? Нічого окрім відсутності совісті й бажання щомісяця отримувати «відкат».

Тут є нюанс: іця мережа кіосків належить нардепу Андрію Холодову, який є заступником Гетманцева.

В листопаді минулого року пан Гетманцев радісно повідомив про величезну перемогу: закриття тютюнової фабрики, яка гнала неоподаткований підакциз на ринок. Я перепрошую: чому ж після тої славетної перемоги майже всюди мені пропонують сигарети за готівку? Звідки беруться на тротуарах «коробєйники» з повними розкладками сигарет без акцизних марок – вони їх вдома на колінках крутять? Й чому на них не полюють поліцейські патрулі, податкова й БЕБ, яких так любить Гетманцев?..

Фактично в мене єдине запитання до пана Гетманцева: за кого ви тримаєте народ, який по копійкам збирає мільярди на дрони, бронетранспортери й сигарети захисникам, бо в бюджеті грошей не вистачає? Нащо ви несете в ефір всю цю «дічь» про славетні перемоги на фронті боротьби з неоподаткованим підакцизом?..



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Фестиваль "Сигет", Будапешт

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: