ТЕМА

Кому і скільки платять хабарів

08 мая 2008 | 12:20


На Тернопільщині співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили злочинну діяльність заступника міського голови, депутата однієї з районних рад. Зловмисник, обіймаючи водночас посаду голови конкурсної комісії міськради по вирішенню питань щодо надання права оренди на майно, що перебуває в комунальній власності територіальної громади, неодноразово вимагав та отримував хабарі за сприяння у позитивному вирішенні питань, що входили до його компетенції. Зокрема встановлено, що здирник, зловживаючи службовим становищем, вимагав та отримав 3 тисячі доларів США хабара від приватного підприємця за сприяння у визнанні його переможцем у конкурсі по наданню послуг у сфері перевезення пасажирів та лобіюванні його інтересів у наданні в оренду двох приміщень, що перебувають на балансі комунального підприємства. Безпосередньо після отримання «подяки» та видачі підприємцеві рішення конкурсної комісії міськради, вимагача було затримано «на гарячому». Співробітниками Держслужби також доведено причетність посадовця до вчинення подібних фактів протиправної діяльності – ще тричі зловмисник вимагав та отримував хабарі, збагатившись ще на суму 1 200 доларів США.

Наразі за даним фактом обласною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України.

 

В Автономній Республіці Крим оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили злочинну діяльність керівників одного з державних дослідних інститутів. Директор цієї установи, вступивши із заступником у злочинну змову, неодноразово вимагали та отримували хабарі від громадян за узгодження документів на отримання земельних ділянок. Зокрема, зловмисники вимагали та отримали 1 600 гривень хабара від мешканця Керчі за видачу йому висновку інженерно-геологічного дослідження земельної ділянки для подальшого проектування та будівництва дачного будинку на території садівничого товариства. Під час проведення санкціонованого обшуку службового кабінету співробітники Держслужби боротьби з економічною злочинністю виявили у сейфі 11 тисяч гривень. На папері, у який були завернуті ці гроші, містилася інформація про адреси та осіб, від яких були отримані гроші, а також посадових осіб місцевого самоврядування, які були посередниками у цих протиправних аферах. Загалом, зловмисникам обґрунтовано інкримінується 5 фактів вимагання та отримання хабарів на загальну суму понад 50 тисяч гривень.

За даним фактом прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України. Здійснюються додаткові оперативно-слідчі заходи з метою встановлення інших актів протиправної діяльності зловмисників.

 

На Одещині співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили злочинну діяльність депутата однієї з сільських рад. Зловмисника затримано «на гарячому» під час отримання від місцевого мешканця хабара у сумі 5 тисяч гривень. Ця сума мала стати «додатковою подякою» за сприяння у вирішенні питання щодо надання в оренду земельної ділянки площею 0,02 га.

Зловмисника затримано на підставі статті 115 Кримінально-процесуального кодексу України. За даним фактом обласною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України.

 

В Одеській області оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю «на гарячому» затримали посадову особу Державної податкової інспекції в місті Іллічівськ. Зловмисник вимагав від приватного підприємця хабара у сумі 300 доларів США за непритягнення його до адміністративної відповідальності за виявлені факти порушень ведення господарської діяльності.

Зловмисника затримано на підставі статті 115 Кримінально-процесуального кодексу України. За даним фактом обласною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України. Здійснюються додаткові оперативно-слідчі заходи з метою встановлення інших актів протиправної діяльності правопорушника.

 

На Дніпропетровщині співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили злочинну діяльність виконуючого обов’язки голови однієї з районних держадміністрацій, державного службовця 4-ої категорії. Зловмисник за сприяння у виділенні приватному підприємцеві земельної ділянки площею 30 га для ведення сільськогосподарської діяльності терміном на 3 роки вимагав хабар у сумі 5 тисяч доларів США. Безпосередньо після отримання «подяки» вимагача було затримано «на гарячому».

Наразі за даним фактом обласною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України. Зловмисника затримано на підставі статті 115 Кримінально-процесуального кодексу України.

 

На Тернопільщині оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили злочинну діяльність керівників двох комерційних підприємств. Передісторія скоєння ними злочинів має тривалий період: у 2004 році ці підприємства було створено з метою здійснення оптової реалізації товарів та надання транспортних послуг. Тоді ж керівник однієї з комерційних структур оформив фіктивний договір про начебто придбання у столичного приватного підприємства металоконструкцій. Після цього було оформлено ще один фіктивний документ із товариством з обмеженою відповідальністю (цього разу – із Запоріжжя) про експорт зазначеної продукції на адресу голландської фірми. Схожою схемою скористався й інший аферист: трой також оформив фіктивні фінансово-господарські операції з придбання металоконструкцій з метою подальшого їхнього експортування тій же голландській фірмі-нерезиденту. Отримавши можливість здійснити «віртуальні» операції з купівлі-продажу металоконструкцій без проведення розрахунків та безпосереднього перетину товарно-матеріальних цінностей через митний кордон України, шахраї внесли в податкові декларації з податку на додану вартість неправдиві відомості. Таким чином зловмисники створили у цих двох комерційних підприємствах податковий кредит і намагалися незаконно отримати з державного бюджету відшкодування податку на додану вартість на суму понад 1 мільйон гривень.

За зібраними співробітниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю фактами порушено кримінальні справи за ознаками складу злочинів, передбачених ч.4 ст.190 та ч.2 ст.15 Кримінального кодексу України. Здійснюються заходи щодо встановлення інших фактів протиправної діяльності цих горе-керівників.

 

На Одещині оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили злочинну діяльність депутата однієї з селищних рад, начальника районного бюро технічної інвентаризації. Зловмисника затримано «на гарячому» під час отримання від місцевого мешканця хабара у сумі 1 тис. доларів США. Ця сума мала стати «додатковою подякою» за узгодження та виготовлення технічного паспорту на об’єкт нерухомості.

Зловмисника затримано на підставі статті 115 Кримінально-процесуального кодексу України. За даним фактом обласною прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України.

 

На Луганщині співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю «на гарячому» затримали заступника начальника державної виконавчої служби одного з міських управлінь юстиції. Зловмисниця за видачу приватному підприємцеві довідки про відсутність арешту на майно (особисту квартиру) вимагала та отримала 14 тисяч гривень.

Правопорушниця утримується під вартою. Стосовно неї порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України.

 
Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Константин Черничкин 02.08.2010, Украина, Житомирская область, село Великие Кошарища\ Есть такая прекрасная народная традиция ряженые на свадьбе.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: