ТЕМА

Через незгоду із позицією міністра охорони оточуючого середовища його заступник пішов у відставку

18 мая 2008 | 09:46

Заступник міністра охорони природного середовища В. Ігнащенко подає у відставку через незгоду з позицією керівництва щодо угоди з «Венко Інтернешнл Лімітед»



Заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Володимир Ігнащенко подає у відставку - він не згодний з позицією уряду і Мінприроди зокрема у ситуації, що склалася навколо невиконання Кабінетом Міністрів Угоди з компанією «Венко Інтернешнл Лімітед» про розподіл вуглеводнів, які видобуваються у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

«Я хотів би проінформувати політичне керівництво. Одразу хочу сказати: я розумію, що зробивши таку заяву з критикою власного керівника я за етикою маю подати у відставку. Що я сьогодні і зроблю», - заявив В. Ігнащенко сьогодні на засіданні РНБО.

За його словами, наразі «створилася дуже неприємна і небезпечна ситуація - п'ять місяців уряд не виконує своїх зобов'язань, прямо передбачених угодою - не створено орган управління - координаційний комітет, що... мало бути зроблено ще 3 листопада 2007 року».

«Що написав міністр в листі Біллу Тейлору? Підставою для скасування ліценції є наші сумніви, чи має «Венко» досвід і відповідні фінансові технічні спроможності. Дійсно, абсолютно правий міністр, не можна пускати на шельф недосвідчену кампанію. Але самою угодою про розподіл продукції - і все-таки, повірте, не дурні над нею працювали, і не тільки корумповані чиновники з боку України - чітко виписаний механізм: уряд має протягом 30-ти днів розглянути програму і в разі її затвердження інвестор (чи це «Венко», чи буде якась можливо переуступка за згодою уряду) виставляє протягом 30-ти днів безвідкличну безумовну банківську гарантію», - зазначив заступник міністра.

На думку заступника міністра, українська сторона таким чином ризикує, що «Венко» звернеться до Стокгольмського арбітражу. «Прямі збитки мають, дуже вірогідно, бути відшкодовані інвестору, тому що є чітке невиконання зобов'язань за угодою... За офіційно наданою «Венко» Кабміну інформацією, це приблизно 100 млн. доларів. Єдине джерело їх відшкодування - бюджет або наші активи за кордоном», - нагадав В. Ігнащенко.

За його словами, існує і ще гірший варіант розвитку подій. «Якщо будь-яка сторона не виконує будь-які зобов'язання за угодою, констатується нанесення прямих збитків інвестору - тоді інша сторона має право розірвати в односторонньому порядку угоду. І от в цьому випадку підлягають відшкодуванню всі збитки - не тільки прямі», - сказав заступник міністра. - «Дуже може бути неприємно зараз серед «лідерів» такого неприємного списку найбільших інвестиційних позовів, які розглядаються в міжнародному арбітражі, думаю як мінімум в десятку може попасти випадок з «Венко».

 

«12 років розроблялися різними урядами програми - всі вони закцентовані переважно на діяльності державних компаній. В результаті на сьогодні шельф (Чорного моря) забезпечує тільки 1,5% в балансі споживання вуглеводнів в Україні. Світова альтернатива - залучення недержавних інвестицій на основі угод про розподіл продукції», - сказав В. Ігнащенко . - «Чотири роки ми готували і відпрацьовували першу угоду на Прикерченському шельфі, в результаті маємо програму, яка передбачає інвестиції 15 млрд. дол. і має дати в середньому протягом року понад 10 млн. тонн видобутку умовного палива».

«Здавалося б, в інтересах держави, і в першу чергу, керівництва Мінприроди, здійснювати заходи щодо належної реалізації цієї угоди», - сказав заступник міністра, додавши, що наразі, на жаль, цього не відбувається.



комментарии [2]

19.05.2008 10:57     редактор Дякуемо,виправлено
19.05.2008 08:42     z Редакторе! До чого тут МНС?????
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: АР

Телеинженер Адриан Cобару, по-видимому обезумевший от того, что сокращение бюджета приведет к уменьшению помощи для его аутичного сына, прынул с балкона в зал парламента Румынии в Бухаресте в четверг, 23 декабря 2010 года. Он выжил и скандировал "Свобода!" в то время, как его выносили из зала.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: