ТЕМА

У українських хабарників розгулявся апетит

29 мая 2008 | 12:14

Суми хабарів, задокументованих цього року, значно зросли. Найбільш ураженими хабарництвом є сфера земельних відносин, система надання послуг, насамперед, заклади освіти та охорони здоров'я, приватизації, відчуження майна та надання його в оренду, фінансові послуги, регуляторна та дозвільна системи.


Органами внутрішніх справ та прокуратури викрито 1380 злочинів про хабарництво, з них 84,5%, або 1166 безпосередньо викрито працівниками  Департаментом Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України. Зокрема, 1335 злочинів обліковано як економічні, у тому числі 1090 (81,6%) - одержання хабара, 245 (18,4%) -давання хабара.

Слід відзначити, що цього року значно зросли задокументовані суми, котрі отримували викриті у хабарництві посадовці. Так, злочинів із сумою хабара понад 10 тисяч гривень задокументовано вдвічі більше (243 проти 129), а із сумою понад 30 тисяч  гривень - майже втричі (85 проти 34 за аналогічний період минулого року). За 35 такими кримінальними справами сума задокументованих хабарів перевищила 50 тисяч гривень.

Пріоритетом у роботі оперативників ДСБЕЗ було документування хабарництва в державних владних структурах та контролюючих органах. Тож з початку року в хабарництві викрито  679 осіб, у тому числі 128 службових осіб органів влади і управління та 149 - контролюючих органів, серед яких - 27 службовців ДПА, 28 - МНС та державної виконавчої служби.

До 7,3% зросла питома вага викритих злочинів про хабарництво у загальній структурі зареєстрованих у сфері економіки злочинів.

Загальна сума отриманих посадовцями хабарів становить понад 17,8 мільйонів гривень (торік така сума склала 5,1 млн. грн.), а середня по державі сума хабара -26,3 тисяч гривень (торік - 9,2 тис. грн.).

Проведений аналіз викритих злочинів цієї категорії свідчить, що найбільш ураженими хабарництвом є сфера земельних відносин, система надання послуг, насамперед, заклади освіти та охорони здоров'я,  приватизації, відчуження майна та надання його в оренду,  фінансові послуги, регуляторна та дозвільна системи.

За отримання хабарів у особливо великих розмірах цього року було затримано посадовців Дніпропетровщини, Львівщини,  Тернопільщини, Миколаївщини,  Черкащини, Волині, Донеччини, Одещини Харківщини, Вінниччини.

Зокрема, працівники ДДСБЕЗ МВС України затримали директора дирекції з комерційних питань та матеріального забезпечення одного з державних підприємств вугільної промисловості, який вимагав та отримував хабарі від представників комерційних структур за надання переваг у проведенні тендерів із закупівлі робіт та послуг за державні кошти. Загалом задокументовано 6 фактів отримання ним хабарів на загальну суму понад 90 тисяч гривень. У зловмисника вилучено 420 тисяч євро та 90 тисяч доларів США. На Донеччині затримано на «гарячому» директора одного товариства з обмеженою відповідальністю, а також адвоката  під час отримання хабара в сумі 163 тисячі доларів США за підписання угоди щодо відчуження об'єкту нерухомості та земельної ділянки загальною площею 0,485 га.

До суду направлено кримінальні справи по 885  злочинах про хабарництво.

Так, на Дніпропетровщині направлено до суду кримінальну справу,  порушену за ч.3 ст.368 „Одержання хабара” Кримінального кодексу України стосовно голови однієї з  райдержадміністрацій та директора приватного підприємства, яких затримано на гарячому під час отримання хабара в сумі 400 тисяч доларів США за виділення земельної ділянки площею 52 га в рекреаційній зоні.

За матеріалами служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу стосовно голови однієї з міських рад Дніпропетровської області, який вимагав та отримав хабарі на загальну суму 600 тисяч доларів США від директора одного з приватних підприємств за виділення земельної ділянки.

До апеляційного суду Дніпропетровської області направлено кримінальну справу, порушену стосовно начальника  міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель Держземінспекції України, який отримав 15 тисяч гривень хабара.

У Вінницькій області до суду направлено кримінальну справу, порушену стосовно одного з  сільських голів Вінницького району, якого затримано "на гарячому" під час отримання хабара в сумі 110 тисяч гривень за виділення земельної ділянки.

В Одеській області направлено до суду кримінальну справу стосовно учасників організованої групи хабарників із числа посадовців одного з державних  підприємств, які вимагали та отримували від суб'єктів господарювання та громадян хабарі за проведення сертифікації транспортних засобів іноземного виробництва для їх митного оформлення. Задокументовано понад 14 фактів отримання хабарів на загальну суму 8,4 тисяч доларів США та 17 тисяч гривень.

Уже засуджено до реальних термінів позбавлення волі депутатів органів місцевого самоврядування Волинської області за систематичне отримання хабарів на загальну суму 200 тисяч гривень за сприяння у виділенні земель.

Заходи МВС України щодо попередження та викриття злочинів економічної спрямованості тривають.

 

ДЗГтаМД МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Евгений Лауэр

Танзания, 20 км от г. Аруша Выездная торговля башмаками

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: