ТЕМА

Ющенко вкотре закликає політшити життя бізнесменів

03 июля 2008 | 17:38

Президент закликає владу спростити правила роботи українського бізнесу


http://www.president.gov.ua/news/10546.html

З такою позицією Президент виступив під час форуму «Влада і бізнес - партнери».

На початку виступу Віктор Ющенко критично оцінив ступінь імплементації рішень попередніх засідань цього форуму. Зокрема достатньо низьким залишається залучення об'єднань підприємців до формування державної регуляторної політики. Нереалізованими залишаються положення Концепції вдосконалення державного регулювання господарської діяльності, затвердженої ще у вересні 2007 року. Досі не розроблено і не прийнято передбачені нею законодавчі акти.

Напрацьовані на минулому Форумі пропозиції були втілені в 6 законопроектах, внесених Президентом до парламенту. Проте Верховною Радою схвалено лише один із них - законопроект, який стосується внесення змін до дозвільного закону. Було відхилено два надзвичайно важливі для підприємців законопроекти - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стандартизації та обов'язкової сертифікації та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ліцензування певних видів господарської діяльності. Ще два проекти досі не розглянуті парламентом.

«Це говорить про те, що ті обіцянки, які ми брали, не виконані», - сказав Віктор Ющенко. За його оцінкою, незадовільними залишаються темпи реформування дозвільної системи. Досі не забезпечено практичну реалізацію декларативного принципу та запровадження принципу «мовчазної згоди». «Це є принципова філософія організації дозвільної системи», - зазначив Президент. Не завершено перегляд чинних дозвільних документів з метою скасування тих, що є економічно необґрунтованими та недоцільними. Не скасовано жодного регуляторного акта, який не відповідає вимогам дозвільного закону.

Для вирішення цієї ситуації Президент повідомив про свою готовність своїм указом доручити уряду скасувати постанови, які не відповідають чинному законодавству. «Я готовий дати доручення підготувати відповідний указ Президента, і всі постанови уряду, які були прийняті в попередні роки і не відповідають чинному закону, повинні бути скасовані», - заявив Віктор Ющенко. Він висловив сподівання, що це стане стимулом для того, щоб перегляд регуляторних актів було здійснено протягом 3-4 тижнів.

Як ілюстрацію негативних наслідків надмірної регульованості роботи бізнесу в Україні Президент навів статистичні дані про скорочення робочих місць у малому бізнесі, зменшення кількості реально працюючих малих підприємств, скорочення їх частки у загальному обсязі реалізованої продукції. «Система державного регулювання продовжує підривати конкурентоспроможність країни», - сказав Віктор Ющенко.

Глава держави зазначив, що особливу занепокоєність викликає надмірна регуляція таких сфер, як землекористування, будівництво і туризм. Президент дав завдання уряду створити робочі групи, які б забезпечили реальне зменшення адміністративних та регуляторних бар'єрів в Україні. Аналогічні групи мають створити обласні держадміністрації.

Віктор Ющенко також зазначив, що і виконавча влада, і місцеве самоврядування продовжують приймати нормативні акти, які суперечать законодавству, зокрема запроваджують додаткові дозволи. Глава держави доручив Генпрокуратурі до вересня здійснити аналіз таких рішень і поінформувати про його результати.

Президент вказав на низьку ефективність значної частини єдиних дозвільних центрів, нерозвиненість їх мережі в деяких областях. Глава держави попередив про пряму відповідальність голів державних обласних і районних адміністрацій за невтілення у повній мірі вимог закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Президент поставив вимогу, що протягом 30 днів усі дозвільні центри мають розпочати роботу. Він доручив Генпрокурору перевірити діяльність дозвільних центрів та виконання дозвільного законодавства органами місцевої влади.

Президент детально зупинився на недоліках системи державного контролю та нагляду. Зокрема залишаються нереалізованими ключові положення Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Віктор Ющенко нагадав, що Генпрокуратура мала доручення щоквартально перевіряти втілення вимог цього закону, проте ця робота практично не здійснюється. Президент доручив Генпрокурору зробити окрему доповідь з цього питання.

На думку Глави держави, значною проблемою для бізнесу є численні органи з контролю, нагляду та інспекції якості та безпеки продукції. «Великі кошти витрачаються на тотальний контроль, що створює перешкоди для розвитку бізнесу. При цьому рівень якості та безпечності товарів залишається незадовільним», - вказав він.

Президент наголосив, що влада зобов'язана створити ті правила, яких вимагає бізнес. «Потреби підприємців мають стати визначальними чинниками у діяльності влади», - зазначив Віктор Ющенко.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Matt Stuart

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: