ТЕМА

На «Львівському автобусному" передстрайковий стан: люди вимагають грошей і «прогнати москалів»

07 июля 2008 | 11:50

На холдингу «Львівський автобусний завод» зараз передстрайковий стан. Про це 3 липня повідомили працівники ЛАЗу, які побажали залишитися невідомими. Їм уже три місяці не виплачують зарплати, загальний борг понад 3 млн грн. Якщо протягом двох днів робітники не отримають свого заробітку, вони обіцяють вдатися до радикальніших заходів, зокрема, до блокування вулиць у Львові. Вони також вважають, що у критичній ситуації винні насамперед «москалі» російські власники заводу.


Працівники «ЛАЗу» шкодують про те, що повірили порожнім обіцянкам адміністрації і не почали протестувати ще у квітні. Адже уже три місяці їм щодня обіцяють виплатити кошти.

Водночас учора, 2 липня, працівники ЛАЗу пікетували Львівську ОДА. Відтак, як повідомила прес-служба ОДА, т.в.о. голови Львівської ОДА Микола Кміть провів зустріч із представниками трудового колективу. Під час зустрічі було ухвалено рішення звернутися до керівництва заводу щодо термінового погашення заборгованості та покращення роботи підприємства в цілому. Також Микола Кміть мав телефонну розмову із Надзвичайним та Повноважним послом Російської Федерації в Україні Віктором Черномирдіним, під час якої наголосив на потребі терміново вжити заходів щодо врегулювання ситуації на підприємстві, котре належить російським інвесторам.

ЗІК спробував з’ясувати суму боргу і причини його виникнення, та з’ясувалося, що ця інформація є, без перебільшення, секретною. Зокрема, за коментарем ЗІК звернувся до начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Львівської ОДА Ростислава Сороки. Він підтвердив існування заборгованості, проте зазначив, що не володіє інформацією про її суму і порадив звернутися до головного управління праці та соціального захисту населення. Однак про суму боргу не вдалося довідатися і там. В управлінні лише розповіли, що станом на 2 липня борг за квітень і травень уже погашений(?), мовляв, залишилася тільки поточна заборгованість за червень. Назвали також причину несвоєчасної виплати зарплат запізніле надходження коштів із Києва.

Натомість керівник прес-служби «Львівського автомобільного заводу» Олена Муляк розповіла, що кошти на погашення боргу повинні надійти з кількох джерел, назвати які відмовилася. Вона повідомила, що сума заборгованості становить 3 695 230 гривень.

При цьому серед причин виникнення заборгованості Олена Муляк виокремила нестабільну ситуацію в країні, брак дотацій від держави.

Додамо також, що останнім часом знову була порушена тема реприватизації холдингу «Львівський автобусний завод». Проте на заводі зазначили, що це не вихід із ситуації, наголосивши, що в такому випадку, найімовірніше, завод закриють взагалі, а на його місці спорудять розважальний центр.

Довідка ЗІКу

Брати Ігор і Олег Чуркіни – російські бізнесмени, які в лавах великих українських промисловців опинилися у 2003 році. Вихідці з Росії раптово вийшли переможцями у приватизаційній боротьбі за Чорноморський суднобудівний завод.

В Україні Ігор уперше з’явився в середині 90-х — налагоджував у нашій країні продаж запчастин до КамАЗів.

Компанії, контрольовані Ігорем Чуркіним, приватизували «Львівський автобусний завод» у 2001 році. Купівлі заводу сприяв його тодішній директор Степан Давидяк. Йому вдалося зберегти за собою посаду президента ЛАЗу. Купивши завод, Ігор Чуркін привіз до Львова свою команду – ключові посади на ЛАЗі обійняли менеджери, запрошені з Росії.

Півтора року тому Ігор Чуркін заявив, що Україна не є пріоритетним ринком збуту продукції ЛАЗу — завод робить ставку на східноєвропейський і російський ринки. Однак у 2004-му і 2005-му експорт займав не більш ніж 10% продажу ЛАЗу, – за «Контрактами» (№ 21, від 22.05.2006).

http://www.zik.com.ua/ua/print/2008/07/03/142062




Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

© REUTERS/KCNA Билл Клинтон неожиданно приехал в КНДР, чтобы попытаться вызволить двух американских журналисток, приговоренных в начале июня к 12 годам каторжных работ за незаконный переход границы. Ему удалось уговорить Великого Вождя и Учителя Ким Чен Ира и 5 августа шпионки-журналистки были отпущены. Клинтон лично встретил их у входа в самолет.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: