ТЕМА

Українська пастка: надати притулок й екстрадіювати

01 августа 2008 | 09:06

Заява Вінницької правозахисної групи щодо ймовірної масової екстрадиції з України шукачів притулку.


Вінницька міська громадська організація "Вінницька правозахисна група" ввечері 31 липня отримала інформацію з джерел в МВС України про можливу екстрадицію чотирьох шукачів притулку з Російської Федерації, які перебували в Сімферопольському слідчому ізоляторі.

Якщо інформація, яка є в розпорядженні Вінницької правозахисної групи є правдивою, то сьогодні рейсом літака Сімферополь-Москва (Домодедово) о 16:05 було піддано екстрадиції наступних громадян Росії, які перебували в процедурі надання статусу біженця:

Василь Бургао // Василий Бургао,

Владислав Бутін // Владислав Бутин,

Андрій Рижиков // Андрей Рыжиков

Деніс Тасанов // Денис Тасанов

Вказані особи були затримані правоохоронними органами України рік назад в Криму, де вони переховувались від кримінального переслідування у зв"язку із висунутими щодо них звинуваченнями у відмиванні грошей, здобутих злочинним шляхом.

Усі вказані особи були акціонерами великого російського концерну "Уралінвестенерго", і звинувачуються у навмисному доведенні концерну до банкрутства та шахрайстві.

Вказані особи після затримання зверталися до Управління міграційної служби в АРК з проханням про надання статусу біженця, їхні адвокати ніколи не зверталися до Управління Верховного Комісару ООН у справах біженців в Україні з проханням забезпечити доступ до справедливої процедури надання статусу біженця в Україні. Євпаторійським судом АРК в серпні 2007 року було прийнято рішення про тримання під вартою усіх цих осіб з метою видачі Російській Федерації.

Це рішення кілька разів без успіху оскаржувалося до Апеляційного суду АРК.

За інформацією, яка є в розпорядженні Вінницької правозахисної групи, усі вони отримали від Управління міграційної служби в АРК т.зв "рожеві довідки" - "Довідка про особу, стосовно якої прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання про надання статусу біженця". Таким чином росіяни перебували в процедурі надання статусу біженця і були захищені приписами українського та міжнародного права від будь-яких форм недобровільного повернення до Росії.

Вінницька правозахисна група наразі не має можливості перевірити факт екстрадиції шукачів притулку, проте з урахуванням екстрадиції визнаного біженцем Олега Кузнєцова чергова аналогічна екстрадиція виглядає цілком реальною.

Ми закликаємо УВКБ ООН негайно перевірити цю інформацію, вимагаємо від Держкомнацрелігій України та Генеральної прокуратури України надати інформацію щодо місця перебування згаданих осіб.

Україна неодноразово порушувала свої міжнародні зобов"язання щодо захисту біженців. Так в ході спецоперації СБУ та МВС України в 2006 році було піддано de facto екстрадиції 11 шукачів притулку з Узбекистану, в грудні 2007 року за вказівкою Міністра внутрішніх справ Луценко Україна намагалася незаконно екстрадувати до Росії шукача притулку Михайла Гангана, в лютому 2008 року МВС провело ганебну депортацію до Шрі-Ланки 11 шукачів притулку тамільського походження.

Ніхто з винуватців цих злочинів проти прав людини не покараний.

Екстрадиція визнаного біженця з Росії Олега Кузнєцова, проведена Генеральною прокуратурою, є останнім з відомих злочинів проти міжнародного права, скоєних чиновниками Генеральної прокуратури України.

 
Координатор ВПГ

Дмитро Гройсман



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: