ТЕМА

Вінницького суддю хотіли зняти "по-бєспрєдєлу". Колеги не згодні

12 августа 2008 | 14:54

Заява щодо намагання впровадити нові засоби впливу на правосуддя України та застосування механізмів незаконного звільнення суддів


01 серпня 2008 року до ВГО «Судова Асоціація України «Фундація сприяння правосуддю» надійшла заява від члена організації, судді Ленінського районного суду м. Вінниця Токар Лідії Володимирівни про незаконне її звільнення з посади.
Згідно отриманої інформації 04 червня 2008 року Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя, розглянувши подання Вищої ради юстиції про звільнення судді Токар Л. В. з посади судді місцевого Ленінського районного суду міста Вінниці у зв’язку з порушенням присяги судді, рекомендував Верховній Раді України звільнити її з займаної посади відповідно до подання Вищої ради юстиції. 05 червня 2008 року, без відповідного вивчення ситуації та з брутальним порушенням передбачених законодавством процедур Постановою Верховної Ради України її було звільнено з посади.
Підґрунтям для цих рішень стали досить «туманні» та незрозумілі події.
Так, 22 листопада 2006 року громадянин Єрмаков Ю. В. подав скаргу до Вищої Ради юстиції України на дії судді Токар Л. В. з питання незаконного, як на його думку, розгляду цивільної справи. Через деякий час, розібравшись в ситуації, зазначений громадянин відкликав свою скаргу, визнав, що помилився і не вірно оцінив процесуальні дії судді.
14 березня 2007 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя розглядалось питання правомірності прийнятих суддею Токар Л. В. рішень, вказаних в скарзі, а також питання про відкликання скаржником своєї заяви. Під час розгляду питань в.о. голови Вищої ради юстиції Ізовітова Л.П. та голова Комітету Верховної Ради України Ківалов С.В. підтримали рішення комітету про закриття дисциплінарного провадження по вищевказаній справі з причини відсутності підстав до притягнення до відповідальності.
Проте, розгляд дисциплінарної справи відносно судді не зупинився, хоч жодних підстав для подальшого розгляду питання щодо звільнення у Вищій Раді Юстиції не було!
Згідно із чинним законодавством дисциплінарне провадження по одному і тому же факту двічі предметом розгляду бути не може.
Не дивлячись на цей факт 4 червня 2008 року Комітетом Верховної Ради України з питань правосуддя та 5 червня 2008 року Верховною Радою України несподівано знову було розглянута скарга громадянина Єрмакова Ю. В., відкликана ним рік до цього, та прийняті рішення про звільнення Токар Л. В. з посади судді за порушення присяги!
Судова Асоціація України «Фундація сприяння правосуддю», детально вивчивши питання щодо звільнення Токар Л.В., наголошує, що всі державні органи, установи та організації, органи місцевого самоврядування, громадяни та їх об'єднання зобов'язані поважати незалежність судових органів і не посягати на неї. Судді повинні працювати в умовах, при яких на їх рішення не може вплинути жодний фактор крім норм Закону. Можливість дисциплінарного покарання не може бути інструментом «тиску» політиків на суддів, якщо вони здійснюють правосуддя відповідно законодавства.
Виходячи з вищенаведеного, Судова Асоціація України «Фундація сприяння правосуддю»
· починає кампанію щодо захисту незаконно звільненої судді Токар Л.В. з метою поновлення її на посаді;
· вимагає від Верховної Ради України повернутися до питання звільнення судді Токар Л.В. та відновити порушені норми законодавства та Конституції України;
· оголошує про свій намір звернутися до адміністративного суду з позовом про скасування незаконних рішень Верховної Ради України та Вищої Ради Юстиції;
· звертається до громадськості з прохання приєднатися до наших дій щодо захисту незалежності правосуддя в Україні.


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Al Pacino and Robert De Niro photos by Joan Colom

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: