ТЕМА

За ініціативою Карпачової відновлено пошук винних у загибелі в"язня

28 августа 2008 | 10:39

Український омбудсмен допомагає встановити істину у справі про таємничу загибель вязня Вінницької колонії №86 Петра Сандора



Вінницька правозахисна група раніше повідомляла про трагічну загибель 03 липня 2008 року засудженого Вінницької виправної колонії №86 Петра Сандора. За інформацією, яка була задокументована Вінницькою правозахисною групою, смерть Петра Сандора наступила після його жорстокого побиття представниками адміністрації колонії №86. Протягом кількох діб адміністрація колонії перешкоджала видачі тіла загиблого родичам для поховання. Вінницька правозахисна група надавала правову допомогу сім‘ї загиблого та ромській громаді в забезпеченні можливості гідно поховати громадянина Сандора. Ми закликали українську владу до проведення справедливого та прозорого розслідування обставин смерті засудженого.
Нажаль УМВС України у Вінницькій області, яке проводило перевірку обставин загибелі засудженого не збиралося дотримувати вимог закону, і провело недобросовісну перевірку обставин загибелі засудженого, що завершилося прийняттям незаконної та передчасної постанови про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом загибелі засудженого.

Неправдиву інформацію про «відсутність ознак насильства у Сандора поспішив транслювати суспільству на негайно скликаній прес-конференції і старший помічник прокурора Вінницької області з питань кримінально-виконавчого законодавства Андрій Кобилянський. Про цю дивну прес-конференцію, на якій журналістам намагалися «наполегливо пояснити», що родичі переплутали «сліди побоїв із трупними плямами» писало багато вінницьких та всеукраїнських газет, зокрема і в газеті «Місто» .

Можливо суспільство би ніколи не дізналося про обставини загибелі Петра Сандора, якби не принципова позиція українського Омбудсмена Н.І.Карпачової, яка після звернення нашої правозахисної організації організувала перевірку щодо можливого порушення права на життя засудженого Сандора.

І ось проміжний результат – після втручання омбудсмена, було скасовано як незаконну постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом загибелі засудженого ВВК №86 Сандора, що слідчого РВ УВМС України у Вінницькій області, який виніс цю незаконну постанову відкрито дисциплінарне провадження.
Прокуратурі під тиском доказів не залишилося нічого іншого, як визнати факт застосування щодо Сандора спецзасобу «гумової палиці», щоправда наразі вітчизняні «вєртухаї» стверджують, що Сандор не помер від побиття, а помер «від серця».

Вінницька правозахисна група сьогодні оприлюднює усі документи, щодо перевірки обставин смерті засудженого Сандора. Ми вдячні українському омбудсменові за принципову позицію щодо розслідування фактів смерті засуджених в українських тюрмах. Ми продовжуємо вимагати від прокуратури проведення добросовісного розслідування усіх обставин загибелі засудженого Сандора, та інших фактів порушень прав людини щодо засуджених у Вінницькій області.

Наша правозахисна організація продовжить моніторинг ситуації в з дотриманням прав людини в українських тюрмах та допомогу жертвам.


Координатор ВПГ
Дмитро Гройсман


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

145 лет назад 31 января 1865 года химик Дмитрий Менделеев защитил докторскую диссертацию «О соединении спирта с водой» и получил звание профессора Петербургского университета на кафедре химии. Считается, что научная работа известного химика стала основой для рецепта классической русской водки крепостью 40 градусов, день рождения которой принято отмечать 31 января.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: