ТЕМА

Більше половини громадян вважають Україну не здатною захистити себе

01 сентября 2008 | 17:21

57 відсотків респондентів заявили, що Україна сьогодні не здатна захистити себе власними силами.


Такі дані сьогодні на прес-конференції в УНІАН привів директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан, посилаючись на результати опитування, яке проводилося НІСД 21 – 26 серпня ц.р. на тему «Безпека України на тлі конфлікту в Грузії».
Опитування було проведене з квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років і старше. Опитано 2011 респондентів у всіх областях, АР Крим та Києві. Похибка вибірки становить 2,3%.
За словами Ю.Рубана, до водночас 28,9 % висловили впевненість у тому, що Україна здатна захистити себе самостійно. 45,4% опитаних вважають, що Україні не слід відмовлятися від вступу в НАТО заради збереження добросусідських відносин із Росією.
47,4% респондентів відчули зростання небезпеки у зв’язку з конфліктом у Грузії (не відчули 37%, не визначилися 13,9%).
48,5% повністю або частково погодилися з тим, що подібний конфлікт може виникнути в Україні (не погодилися 40,4%, не визначилися 11,1%).
Суспільство у цілому схвалило рішення Президента України видати Укази, що зобов'язують Росію повідомляти мету переміщення військовослужбовців і кораблів Чорноморського флоту, які базуються в Україні:
28.5 % респондентів повністю підтримали рішення:
12,9% підтримали, але зазначили, що рішення мали б бути
жорсткішими,
22,9 % підтримали, але зауважили при цьому, що рішення мали б
бути поміркованішими.
Лише 12,3 % респондентів висловилися категорично проти
рішення, ще 12,8 % опитаних про такі рішення було невідомо, а
10,6 % не визначилися з відповіддю.
Лідерство у сфері національної безпеки утверджує громадян в їх симпатії до того чи іншого політика, а невиразність позиції - призводить до сумніву у спроможності приймати рішення у сфері національної безпеки і оборони. Цей факт демонструє розподіл відповідей на питання "Кому з політиків Ви довірили б посаду Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України?" Відповіді розподілилися наступним чином: В.Ющенку - 11,8%, В.Януковичу - 10,1%, Ю. Тимошенко - 8,9%, В. Литвину - 8,3%, А. Яценюку - 4,2%, П.Симоненку - 3,1%, О. Морозу - 1,9 %, жодному з них - 32,6 %, важко відповісти -19,1 %. Дані опитування свідчать, що дії Президента в ході конфлікту були в цілому схвалені значною кількістю прихильників різних політичних сил.
Зокрема, 38,2 % погодились та частково погодилися із тим, що Президент під час конфлікту захищав інтереси України, 36,7 % - висловили повну або ж часткову згоду з тим, що Президент під час війни у Грузії прагнув запобігти небезпеці війни для України.
Суспільна підтримка дій Президента України Віктора Ющенка під час конфлікту в кілька разів перевищує кількість респондентів, готових сьогодні проголосувати за нього на президентських виборах. Відповіді на питання "Якби у найближчу неділю відбувалися президентські вибори, за кого б Ви проголосували?" розподілилися наступним чином: за Ю. Тимошенко готові віддати голос 18,9 % респондентів, за В.Януковича - 18,7 %, за В.Ющенка - 10,4 %, В. Литвина - 7,6 %, П. Симоненка - 4,6 %, А. Яценюка - 2,6 %, О. Мороза - 1,5 %, за іншого кандидата - 6,5 %, проти всіх - 13,5 %, важко відповісти - 15,7 %.


комментарии [1]

02.09.2008 22:28     бАРОМЕТР Самая большая опасность для Украины - это ее президент и окружение, которые на ровном месте пытаются зделать из России монстра. Грузины благодаря Саакашвили к этому шли года 3, хотя до этого лет 15 жили в относительном мире с Россией. Чтобы стать опять президентом Ющенко придется проводить выборы только в селе бабы Параски.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Раздеваться любят не только украинские девушки

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: