ТЕМА

Українців охопила золота лихоманка

15 октября 2008 | 10:36

За інформацією фінустанов, об`єми продажів жовтого металу буквально злетіли у декілька разів. Підвищений інтерес до золота, пояснюють банкіри, спровокований зниженням довіри до депозитів, а також небажанням громадян інвестувати в акції. Вони останнім часом знецінюються.


Інформація з Держкомстату підтверджує: імпорт золота в нашу країну помітно збільшився. З початку цього року митниця пропустила 18 тонн дорогоцінного металу загальною вартістю більше півмільярда доларів. Минулого року об`єми офіційного імпорту були в 4 рази менше.

Головна причина збільшення об`ємів продажів — паніка через нестабільність на валютно-фінансовому ринку. «Зростання інтересу до золота з`являється на противагу валютній нестабільності. Тому в даній ситуації банківські метали — це об`єкт, у який люди вкладають гроші», — говорить заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.

Дорогоцінні метали — це надійний спосіб вкладення коштів і непогана альтернатива звичайним депозитам. «Золото, в деякому розумінні, є інтернаціональною валютою — воно не залежить від проблем окремої держави, від цінової політики. Фактично, купуючи золото, ви зменшуєте свої валютні ризики», — говорить начальник відділу операцій з банківськими металами VAB Банку Володимир Піщаний.

В той же час банківське золото може стати дефіцитом. «У деяких банках за кордоном були заморожені кошти, які йшли як плата за метал. Тому багато банків просто відмовилися завозити золото», — говорить провідний консультант Української біржі дорогоцінних металів Сергій Ніколаєнко.

У зв`язку з цим, за словами Ніколаєнка, запаси золота, що залишилися, розпродаються за завищеними цінами. Крім того, свій тиск на вартість золота мало зростання курсу долар/гривня. «У доларовому еквіваленті ціна залишилася майже на тому ж рівні. Але в гривневому вона виросла з 120 до 152 тисяч гривень за тонну за рахунок того, що долар піднявся в ціні», — говорить Ніколаєнко.

FORPOST



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Відвідувачі розглядають скульптуру, представлену на виставці «Великий скульптурний салон - 2007», в рамках проекту «Арт-Київ» в Українському домі в Києві у четвер, 1 березня 2007 р. На виставці експонуються близько 300 скульптур українських майстрів різних поколінь, які працюють в різних творчих манерах, стилях та напрямах. Фото Сергія Светлицького

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: