ТЕМА

РНБО знов "нагнув" Луценка. Аби не патякав

27 апреля 2009 | 17:47

після спростування МВС фактів, оприлюднених на останньому засіданні РНБО щодо погіршення криіногенної обстановки, РНБО знов повернулося до цієї теми.


Заява щодо розгляду на засіданні РНБО питання стану злочинності у державі та координації діяльності органів влади
Як вже повідомлялося, 24 квітня 2009 року під головуванням Президента України відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, де головним питанням розглядався стан злочинності у державі та координація діяльності органів державної влади у протидії злочинним проявам.
Усі виступаючі на засіданні РНБО України: Генеральний прокурор, Голова Верховного Суду, Міністр внутрішніх справ, Голова СБУ, Голова Державної податкової адміністрації визнали, що низка об’єктивних та суб’єктивних чинників, посилених фінансово-економічною кризою, спричиняють суттєве зростання криміногенного рівня у суспільстві. Це у свою чергу безпосередньо впливає на захищеність громадян – життя, здоров’я та інші захищені права і свободи. Власне, навіть зниження самого відчуття захищеності кожного окремого громадянина, суттєве падіння довіри суспільства до правоохоронних органів та державної влади в цілому є тривожними сигналами, які свідчать про формування серйозної небезпеки у сфері захисту прав і свобод громадян та відсутності достатніх гарантій в їх реалізації.
Так, наприклад, вже в першому кварталі 2009 р. порівняно з аналогічним періодом 2008 р. вдвічі зросла кількість убивств на замовлення, проявів бандитизму (більше в 2,6 рази), випадків незаконного позбавлення волі та викрадення людей (на 60 %), розбійних нападів (на 13,7 %), грабежів (на 5,8 %), шахрайств (на 18,5 %), злочинів, вчинених з використанням вогнепальної зброї (на 34,6 %) і т.д.
Позиція державної влади, і найперше правоохоронних інститутів, має полягати у прозорому і професійно компетентному процесі профілактики та боротьби зі злочинністю. Недопустимим є приховування реального стану речей та будь-які маніпуляції в цій сфері як із кримінальною статистикою, так і політикою в боротьбі зі злочинністю. Це принципово важливо для забезпечення законності та правопорядку в Україні. Саме на цьому наголошував і Президент України, відкриваючи засідання РНБО України 24 квітня. На засіданні основна дискусія розгорнулася навколо невтішних висновків Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO), згідно з якими із 25 рекомендацій Україною повністю виконано лише 5, ще 5 виконано у спосіб, що задовольняє, а 15 рекомендацій виконано частково. Цей факт посилюється ще й тим, що в Україні за часи незалежності із заявами про вчинення злочинів звернулося більше ніж 31 млн. громадян України. Якщо в 1992 році заяв про вчинені злочинів було 1 125 789, за якими було порушено 469 072 кримінальних справ, то в 2008 році надійшло 2 874 355 заяв, а справ чомусь порушено тільки 335 441. Разом з тим, наприклад в Росії, за офіційною статистикою, на кожні три повідомлення про злочини порушується 2 кримінальні справи. Якщо взяти до уваги, що за даними міжнародного опитування жертв злочинів (ICVS), які спільно з вітчизняними соціологами проводили дослідження думки громадян щодо звернень до міліції, то 62% постраждалих від злочинів киян сказали, що в силу різних причин не звертались і не будуть звертатись за захистом до правоохоронних органів. Це свідчить, що злочинність реальна і злочинність статистично звітна є різними. Одночасно стан з розслідуванням злочинів вимагає не тільки серйозної реформи системи слідства і термінового прийняття КПК, але й оцінки того факту, що сьогодні на різних стадіях розслідування в слідчих перебуває біля 2 млн. кримінальних справ минулих років.
Президент України на засіданні РНБО, оцінюючи свою зустріч із Президентом Групи держав Ради Європи проти корупції Драго Косом, чітко акцентував, що процесу зупинення збільшення злочинності, активної боротьби з її найбільш небезпечними формами і, найперше, професійною злочинністю заважає корупція. В тому числі в правоохоронних органах. Так наприклад, за даними GREСO найбільш корумпованими органами є міліція, прокуратура, податкові органи, суди.
Найнебезпечнішою формою організованої злочинності в Україні вже зараз експерти називають зрощення державного бюрократичного апарату зі злочинністю. Це й формує високий рівень корупції та робить майже неможливим реальну боротьбу з цим явищем. Як наслідок, Україна визнана однією з найбільш корумпованих держав, а також є однією з найменш привабливих країн світу (134 місце зі 180 країн за даними Transparency International).
Саме на цих фактах, які були встановлені міжвідомчою робочою групою за участю всіх високопосадових представників правоохоронних органів, і був проведений брифінг Першого заступника Секретаря РНБО С.Гавриша. При цьому особливо акцентувалася увага на зростанні рівня бандитизму в 2,6 разу, про що і свідчить статистика МВС. Жодних оцінок якості діяльності будь-якого правоохоронного органу не давалося. Також прес-служба Апарату РНБО України ще раз заявляє, що питання «Про стан злочинності у державі та координацію діяльності органів державної влади у протидії злочинним проявам» та відповідний проект рішення був підтриманий всіма керівниками правоохоронних органів і головою Верховного Суду України. Згідно із дорученням Президента України він буде доопрацьований і ще раз розглянутий на засіданні Ради національної безпеки і оборони після завершення роботи місії GRECO в Україні та заслуховування звіту України в Страсбурзі щодо питань боротьби з корупцією.


комментарии [1]

28.04.2009 11:42     комар Яке РНБО,коли Луц сам кришуе бандюків,а вони йому носять бабло за це,не робіть цирку,бо вже з цього не смішно.Сміеться з вас Луц.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

photos by Patricio Suarez

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: