ТЕМА

Правозахисники вітають рішення Луценка піти геть й вимогають дієвого контролю над міліцією

18 мая 2009 | 10:28

Відновлення довіри та поваги суспільства до міліції неможливе без запровадження дієвого цивільного демократичного контролю та очищення міліції від порушників прав людини. Вінницька правозахисна група вітає заяву Юрія Луценка про відставку з посади Міністра внутрішніх справ України та закликає Верховну Раду України невідкладно ухвалити відповідну постанову.


Проголошений Юрієм Луценко ще в 2005 році курс на очищення міліції від порушників прав людини та на покращення взаємодії міліції із громадськістю, нажаль виявився лише дешевим піар-прикриттям непрофесійного та бездарного керування найбільшим правоохоронним органом держави.

Правозахисні організації продовжують регулярно отримувати звернення людей про катування, незаконні затримання, відмови в реєстрації повідомлень про злочини та правопорушення, про вимагання та інші зловживання владою з боку співробітників міліції по всій Україні. Створене в 2008 році в системі Апарату МВС України Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ виявилося мертвонародженою структурою, яка не забезпечила покарання жодного міліціонера-перевертня, а займається здебільшого піар-прикриттям діяльності МВС всередині держави та за її межами.
Зруйновані і невеликі здобутки МВС України в частині гарантування права громадян України на свободу мирних зібрань, відсутня ефективна взаємодія МВС з Уповноваженим ВР України з прав людини та профільним комітетом Верховної Ради. Офіційні повідомлення прес-служб МВС та регіональних управлінь рясніють «мовою ненависті» щодо ромів та мігрантів, Департамент внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС України не виконує функції ефективного відомчого контролю за дотримання законності в діяльності МВС, не припиняються повідомлення про причетність міліції до організованого наркобізнесу, торгівлі людьми тощо. Формування керівного складу МВС особливо на регіональному рівні відбувається без публічних консультації із громадськістю, відсутня система оцінки громадськістю ефективності роботи міліції.

Вказані проблеми вимагають негайного реагування як з боку нового керівництва МВС України, так і на рівні ухвалення відповідних законодавчих актів.

Ми закликаємо нове керівництво МВС України:
Невідкладно розпочати консультації з громадянським суспільством щодо реформування та активізації роботи Громадських рад з дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ.
Провести незалежний моніторинг ефективності діяльності Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ та доцільності існування інституту т.зв. «помічників міністра внутрішніх справ з прав людини» при регіональних управліннях МВС.
Ініціювати негайне вироблення механізму спільного з Уповноваженим ВР України з прав людини цивільного контролю за дотриманням прав людини в місцях попереднього ув‘язнення та тимчасового тримання громадян, які перебувають у віданні МВС України, невідкладно ухвалити зміни у відповідні нормативні акти МВС України.
Рішуче відмежуватися від усіх ксенофобських та расистських заяв попереднього керівництва МВС України та уважно стежити за недопущенням застосування «мови ворожнечі» в офіційних документах та повідомленнях МВС України.
Ініціювати проведення спільного із громадськістю розслідування повідомлення про побиття та пограбування на расистському грунті групи сомалійських шукачів притулку співробітниками міліції в м.Вінниці в лютому 2009 року.
Відновити публічну перевірку законності дій співробітників МВС України в ситуації із депортацією шести шукачів притулку до Узбекистану в 2006 році та 11 тамільських шукачів притулку до Шрі-Ланки в 2008 році.
Негайно розробити у співпраці із громадськістю та подати на розгляд ВР України законопроект щодо внесення змін до ЗУ «Про міліцію», в якому передбачити існування ефективних механізмів цивільного демократичного контролю за діяльністю органів міліції.


Вінницька правозахисна група заявляє про свою готовність співпрацювати із МВС України в царині захисту прав людини та закликає інші організації громадянського суспільства до надання допомоги МВС в реформуванні міліції в професійний правоохоронний орган, який буде ефективно захищати, а не лякати людей.

Координатор ВПГ
Дмитро Гройсман


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Папа китайского мальчика Лао приехал в Пекин с семьей из провинции, потерял здесь дочь и после этого стал сажать сына на цепь прямо на улице, чтобы его не украли, пока отец катает клиентов по китайской столице. Фотографии Лао были опубликованы в Daily Mail и мгновенно разошлись по Интернету, попала в газеты и блоги. 5 февраля стало известно, что проблема разрешилась: двухлетнего Лао Лу по решению пекинских властей определили в детский сад на три года.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: