ТЕМА

Зекам на зоні стає веселіше

25 июня 2009 | 18:22

Мобільні групи Управління з моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС постійно перевіряють умови утримання осіб у спец -установах міліції.


Сьогодні в Міністерстві внутрішніх справ України відбулася прес-конференція з нагоди Міжнародного дня підтримки жертв катувань. У цьому заході взяли участь заступник керівника Апарату Міністра - радник Міністра Катерина Левченко, начальник Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Олег Мартиненко, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, начальник управління Департаменту громадської безпеки МВС України Юрій Мазур, представники Управління моніторингу дотримання прав людини та Державного науково-дослідного інституту МВС України.

За словами Катерини Левченко, питання протидії катуванням є дуже важливою темою як для представників Міністерства внутрішніх справ, так і для правозахисних організацій. У цьому контексті Катерина Левченко  акцентувала увагу на роботі мобільних груп з питань моніторингу дотримання прав  людини в спецустановах міліції. До їх діяльності залучені представники громадських організацій.

- Саме залучення громадськості, яка має неупереджені погляд та думку, допомогло  змінити ситуацію на краще, - зазначила радник Міністра. - Тепер ті, хто відвідували приймальники тимчасового тримання, ізолятори для адмінарештованих осіб, або  інші спецустанови, можуть констатувати, що за останні п’ять років ситуація змінилася на краще.

- Нещодавно ми внесли зміни до наказу про діяльність мобільних груп, і тепер є можливість проведення раптових перевірок у спецустановах МВС України, зокрема, й у нічні години, - зазначила радник Міністра.

У свою чергу, Євген Захаров зазначив, що  міжнародні організації відзначають поліпшення умов тримання ув'язнених. Водночас ще мають місце порушення працівниками міліції чинного законодавства. Найчастіше це трапляється  під час проведення дізнання.

Лише за п'ять місяців цього року на розгляд до інспекції з особового складу Департаменту кадрового забезпечення МВС України надійшло 246 скарг від громадян на неправомірні дії працівників міліції, з них десять скарг про катування, 80 -  побиття громадян, дев'ять -  зловживання владою, 39 - незаконного затримання. Зазначимо, факти щодо чотирьох відсотків випадків знайшли своє підтвердження, частково підтвердились 12 відсотків випадків неправомірних дій працівників міліції.  Для порівняння – у Сполучених Штатах Америки та Великій Британії надходять скарги на кожного четвертого поліцейського, а підтверджуються, в середньому, 6 відсотків скарг громадян на дії поліції США, у Великій Британії – 2,2 відсотка скарг.

Міністерство внутрішніх справ адекватно реагує на незаконні дії працівників міліції. Лише протягом п'яти місяців цього року  за зловживання владою було засуджено 17 осіб, за перевищення владних повноважень – 40, за навмисне вбивство – двоє, за спричинення тілесних ушкоджень – одну особу. Всього притягнуто до відповідальності за правопорушення некримінального характеру 674 осіб, з них одного працівника - за незаконні методи проведення слідства, дізнання, трьох - за порушення строків перебування під вартою, одного - за незаконне застосування спеціальних засобів, двох - за незаконні дії стосовно затриманих.

Лише цього року було здійснено 41 виїзд мобільних груп до органів та підрозділів внутрішніх справ з метою перевірки стану утримання затриманих. Катерина Левченко назвала найбільш поширені порушення, виявлені мобільними групами. Серед них - відсутність реєстрації затриманих у відповідних журналах, нероз’яснення їх прав, недостатність природного освітлення в камерах, невідповідність розміру камер встановленим стандартам тощо.

Торік під час особистого прийому до помічників Міністра зі скаргами на жорстоке поводження з боку працівників міліції звернулися 65 осіб. Загальна  кількість звернень з питань жорстокого поводження, які були розглянуті помічниками Міністра, склала 90 одиниць. За фактами можливого порушення працівниками міліції абсолютної заборони на застосування катувань та інших форм жорстокого поводження помічники Міністра ініціювали 119 службових перевірок, з яких 25 провели  працівники  служби внутрішньої безпеки, 50 – інспекції з особового складу й 44 - інших служб.

Окрему увагу учасники прес-конференції звернули на заходи, які планується реалізувати у співпраці правозахисних організацій та Міністерства внутрішніх справ України, з метою протидії катуванням та жорстокому поводженню в діяльності української міліції.

Крім того, на прес-конференції Олег Мартиненко та Євген Захаров представили інформацію щодо напрямків реалізації двох проектів за фінансової підтримки Європейської Комісії та Координатору проектів ОБСЄ в Україні, які спрямовані на створення національної системи попередження тортур. Зазначені проекти передбачають запровадження системи незалежного моніторингу стану дотримання прав людини в місцях несвободи шляхом проведення наукових досліджень, більш широкого залучення громадськості до участі в роботі мобільних груп з моніторингу дотримання конституційних прав та свобод людини, а також поширення досвіду МВС України та громадських організацій, які беруть участь в роботі мобільних груп, на закриті установи, що функціонують в системі Державного департаменту з питань виконання покарань, а також установи, що працюють в системі Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту (пілотний проект в Харківський області).

Окрема складова перспективної діяльності в цьому напрямку - проведення широкої інформаційної кампанії, спрямованої на формування нетерпимого ставлення широких верств населення до будь-яких проявів незаконного насильства в діяльності правоохоронних органів, а також організація  тренінгових занять для представників громадських організацій та правоохоронців, присвячених міжнародним зобов’язанням України в царині прав людини та сучасним стандартам правоохоронної діяльності. 

 

ДЗГтаМД МВС України

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Если бы Библия была комиксом...

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: