ТЕМА

Ющенку дуже кортить арештувати Лозинського

02 июля 2009 | 14:23

Верховна Рада України має негайно розглянути подання Генеральної прокуратури про надання згоди на притягнення народного депутата В.Лозинського до кримінальної відповідальності, затримання і взяття під варту.


«Звертаюся до Верховної Ради щодо негайного розгляду подання Генеральної прокуратури України з метою зняття з народного депутата України В. Лозинського депутатської недоторканності. Наголошую на невідкладності прийняття парламентом рішення щодо вказаного подання», – йдеться у листі Президента України до Голови Верховної Ради Володимира Литвина.
Глава держави нагадав, що 1 липня Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу відносно В. Лозинського за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу – з урахуванням зібраних оперативно-слідчою групою доказів у кримінальній справі, порушеній за фактом умисного нанесення тяжких тілесних ушкоджень групою осіб, що спричинило смерть громадянина Валерія Олійника.
Того ж дня, з метою забезпечення виконання процесуальних рішень у зазначеній кримінальній справі та враховуючи вимоги ч. 3 ст. 80 Конституції, ч. 1 ст. 27 Закону про статус народного депутата України, Генеральний прокурор Олександр Медведько вніс до ВР подання про надання згоди на притягнення В.Лозинського до кримінальної відповідальності, затримання і взяття під варту. Цей крок був здійснений зважаючи на те, що підозрюваний у вчиненні тяжкого злочину (передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на 7–10 років) народний депутат В.Лозинський, перебуваючи на волі та використовуючи свій депутатський статус, може ухилитися від слідства та здійснювати тиск на свідків – що негативно вплине на всебічність, повноту та об'єктивність досудового слідства.
«Усі учасники, причетні до вбивства громадянина В.Олійника, повинні понести передбачену законом відповідальність, не зважаючи на їх ранги чи політичний статус», - відзначив Президент. Він наголосив, що провадження у даній кримінальній справі має бути проведено без затримок – у строки, визначені національним законодавством.
Крім того, Президент звертається до парламенту України з вимогою скасувати необмежену депутатську недоторканність, «яка створює сприятливий ґрунт для відчуття окремими парламентаріями своєї повної безкарності».
«Останні події найбільш рельєфно висвітлили проблему необхідності негайного обмеження недоторканності народних депутатів України», - переконаний Глава держави. Звичайно, додав він, прийняття такого рішення вимагає від парламентаріїв мужності, законослухняності та усвідомлення відповідальності перед виборцями, які надали представникам політсил у парламенті мандат народного депутата - зокрема, орієнтуючись на їхні передвиборчі зобов'язання позбутися депутатського імунітету.
Президент вкотре звернув увагу ВР на необхідність якнайшвидшого розгляду та прийняття законопроекту «Про внесення змін до Конституції України» (щодо обмеження депутатської недоторканності), висновок про відповідність якого вимогам статей 157, 158 Конституції Конституційний Суд надав ще 10 вересня 2008 року.
«Переконаний, що у порушених питаннях голос кожного народного депутата України, незалежно від його належності до парламентської коаліції чи опозиції, є дуже важливим для того, щоб в Україні запанував закон», – наголосив Глава держави.




Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: