ТЕМА

Звільнили головного вертухая

14 августа 2009 | 08:55

Правозахисники вітають звільнення Голови Державного департаменту України з питань виконання покарань Василя Кощинця. Й стверджують, що Кримінально-виконавчій системі України потрібні справжні реформи, а не «пересування ліжок».


Вінницька правозахисна група вітає ухвалене Кабінетом Міністрів України рішення про звільнення Василя Кощинця з посади Голови Державного департаменту України з питань виконання покарань. Правозахисні організації України з сумною регулярністю змушені були закликати українську владу до негайного звільнення цього «керівника», і нас тішить той факт, що уряду після надання повноважень відповідним законом не знадобилося багато часу, аби очиститися від службовця, при якому пенітенціарна система України набула слави суцільної катівні і полігону з використання рабської праці засуджених. Шкідливе та небезпечне для суспільства головування Василя Кощинця увійде в історію державної служби України яскравим та водночас ганебним типовим прикладом т.зв. кадрової політики Президента України Віктора Ющенка, який дарував найвищі державні посади своїм «любим друзям», керуючись лише проявами особистої відданості та запопадливості.

Мужній крок Кабінету міністрів України відкриває шлях до невідкладного реформування української пенітенціарної системи, запровадження реального, а не удаваного цивільного демократичного контролю над цією важливою сферою державної діяльності, яка відзначається високим ризиком систематичних та важких порушень прав людини.

Оскільки наразі не відомі підстави для звільнення Кощинця, ми закликаємо Кабінет міністрів України оприлюднити ці підстави, маючи надію, що Кощинцеві не вдалося зістрибнути «на пенсію», чи у почесне заслання, а його звільнення пов‘язане не з його бажанням, а з наслідками його «діяльності».

Посада керівника кримінально-виконавчої служби України, через жорна якої щороку проходять сотні тисяч українських громадян, надзвичайно важлива. І ми звертаємося до Прем‘єр-Міністра України Юлії Тимошенко з пропозицією уперше організувати публічний відбір кандидатів на цю посаду, з обов‘язковим громадським обговоренням пропозицій кандидатів щодо забезпечення виконання кримінально-виконавчою службою покладених на неї законом функцій, до переліку яких не входять катування, знущання, нелюдські умови перебування, рабська праця засуджених, поєднані із фінансовими зловживаннями керівництва.

Сподіваємося, що ліквідуючи бардак та зловживання в пенітенціарній системі, Уряд не використовуватиме осміяну в анекдотах тактику «пересування ліжок». Віримо, що Уряду вистачить політичної волі аби нарешті позбутися таких професіоналів з команди Кощинця, як Микола Ільтяй та Наталія Калашник.

Вінницька правозахисна група заявляє про свою готовність всіляко допомагати Уряду України в реформуванні системи виконання кримінальних покарань. При цьому ми ніколи не відмовимося від постійного моніторингу за дотриманням прав засуджених з використанням усіх доступних нам методів отримання інформації та її поширення суспільству.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: