ТЕМА

При Ющенко створять новий орган з координації правоохоронців

24 августа 2009 | 17:59

Підсумки роботи органів внутрішніх справ та результати координації роботи правоохоронців були сьогодні основною темою наради за участю Президента України Віктора Ющенка з керівниками правоохоронних органів держави, начальниками Головних управлінь та управлінь МВС України в областях, АР Крим та містах Києві і Севастополі, яка відбулася в МВС України. Заслухавши виступи Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, Генерального прокурора України Олександра Медведька та Голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, глава держави дав свою оцінку роботі цих відомств. Зокрема, Президент України відзначив значне поліпшення взаємодії органів внутрішніх справ, прокуратури та Служби безпеки. Однак, незважаючи на позитивні напрацювання, таку роботу не можна назвати достатньою, вона потребує продовження та вдосконалення.


Віктор Ющенко як позитив в роботі правоохоронців констатував зниження рівня злочинності. Попри песимістичні прогнози на початку року деяких політиків та посадовців щодо розгулу криміналітету, ситуацію не лише вдалося втримати  під контролем, а й досягти деякого поліпшення.   Водночас глава держави, звертаючись в першу чергу до присутніх на нараді керівників регіональних управлінь органів внутрішніх справ, наголосив на неприпустимості маніпулювання статистикою.

-      Головна статистика, яка береться до уваги, це - довіра до вас, - зазначив Президент, закликавши дивитися чесно в очі проблемі, а не намагатися «забавлятися з цифрами». Найбільшим докором владі Президент України назвав велику кількість хабарників та корупціонерів серед високопосадовців. Віктор Ющенко висловив стурбованість тим, що реальне покарання у вигляді позбавлення волі отримують лише півсотні з трьох тисяч хабарників, яких у середньому викривають щорічно. І така тенденція зберігається кілька років поспіль. А в деяких регіонах цей показник ще нижчий, тобто навіть затримані на гарячому хабарники залишаються практично безкарними.

- Яка ж тоді логіка всієї роботи, коли з трьох тисяч за грати потрапляє лише 50. Якщо назвали хабарником, то доведіть справу до логічного завершення, -  закликав Президент, висловивши нерозуміння з приводу того, що на практиці в судах злочинець перемагає прокурора, слідчих та інших правоохоронців, які, зібравши беззаперечні докази, привели його на лаву підсудних, та виграє суд.

 Віктор Ющенко підтримав ініціативу створення  при Президентові України відповідного органу, який би координував роботу всіх  правоохоронних структур та до складу якого б увійшли  також і представники правозахисних організацій. На нараді глава держави визначив першочергові питання, що мають бути розглянуті на засіданні координаційного органу найближчим часом. Одне з таких питань – розібратися, чому  чимало  кримінальних справ не доводяться до логічного завершення, тобто до призначення реального покарання винним. Для цього до першого засідання буде проведено моніторинг регіонів, аби зясувати, де конкретно найспокійніше живеться хабарникам, та хто ймовірно їх покриває. Також відповідати мають і ті посадовці які, не впевнившись у чесності підлеглих, рекомендували чиновників-хабарників на посади, давши їм «зелене світло» до зловживань.

Президент також висловив занепокоєння тим, що зібрані в результаті спільних скоординованих дій працівників органів внутрішніх справ, прокуратури, Служби безпеки України докази вини певних осіб не знаходять свого підтвердження в суді – реальне покарання призначається лише у кожній сьомій кримінальній справі,  скерованій до суду. Тож другим дорученням, яке Президент дав новостворюваному координуючому органу, було з‘ясувати, чому складається така тенденція. Також Віктор Ющенко наголосив, що лояльне ставлення до порушників законності спостерігається не лише в правоохоронних органах, а  й в інших міністерствах та відомствах. Зокрема, з майже двох з половиною приписів, направлених до Міністерства охорони здоров‘я щодо позбавлення ліцензії аптек, які ігнорували правила реалізації наркотичних засобів,  було задоволено лише кілька десятків.

Аналізуючи роботу органів внутрішніх справ, Президент відзначив і позитивні зміни в організації роботи ДАІ, завдяки яким  лише цього року вдалося зберегти 1800 людських життів – саме на стільки громадян менше загинуло цьогоріч внаслідок дорожньо-транспортних пригод, порівняно з минулим роком. Віктор Ющенко позитивно оцінив і роботу щодо боротьби з наркозлочинністю, зокрема, збільшення рівня викриття організованих угруповань наркоділків, однак достатньою її назвати не можна, адже загроза наркозлочинності потребує подальших активних, скоординованих і наступальних дій правоохоронців.

- Розумію, що у нас є ті кадри, які є,  - зазначив Президент, торкнувшись питання очищення міліції від недобросовісних працівників. – Я хочу бачити вас кращими, більш досконалими, більш ефективними. Нам потрібні професійні люди, які можуть чесно робити свою справу.

 

ДЗГтаМД МВС України

 



комментарии [1]

25.08.2009 18:35     КИЕВЛЯНИН Был уже подобный орган координации,но при руководстве страны самой погрязшей в коррупции и поддерживающий питательную среду для ее размножения это будет очередным фарсом
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Facebook

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: