ТЕМА

Кабмін заліз у мовне питання

12 октября 2009 | 11:30

Правозахисники: Кабінет Міністрів України грубо порушує конституційні права людини в мовній сфері.


Вінницька правозахисна група глибоко стурбована незаконною та політично безвідповідальною постановою Кабінету Міністрів України №1033 від 30 вересня 2009 року і закликає Кабмін не допустити її офіційної публікації і переглянути вказану постанову до набрання нею чинності.
Вказаною постановою Кабмін України зобов‘язав педагогічних працівників усіх державних та комунальних загальноосвітніх закладів в робочий час «постійно застосовувати українську мову». Невиконання вимог постанови уряду загрожує освітянам настанням дисциплінарної відповідальності аж до звільнення з роботи. Встановлення урядом особливого мовного режиму для педагогічних працівників державних та комунальних загальноосвітніх закладів є перевищенням владної компетенції уряду України, визначеної Конституцією та законам України. Так приписами Ст.92 Конституції України встановлено, що порядок застосування мов визначається виключно законами України. Тому в своїх постановах Кабінет Міністрів України зобов‘язаний керуватися виключно приписами чинної Конституції та законів.

Стаття 10 Конституції України, якою встановлено державний статус української мови, одночасно визначено, що «в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування». Чинним законом «Про мови в Українській РСР» прямо встановлено, що вибір мови міжособового спілкування є невід'ємним правом самих громадян. Відповідно до Ст.4 вказаного закону мовами міжнаціонального спілкування в Україні є українська, російська ті інші мови. Статтею 5 вказаного Закону визначено, що громадянами «гарантується право користуватися своєю національною мовою або будь-якою іншою мовою». Постанова Кабміну №1033 ігнорує резолютивну частину Рішення Конституційного суду України від 14 грудня 1999 року у справі про офіційне тлумачення положень статті 10 Конституції України щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її у навчальному процесі в навчальних закладах України (справа про застосування української мови). Вказаним рішенням підтверджено, що у державних і комунальних навчальних закладах поряд з державною мовою відповідно до положень Конституції України,
зокрема частини п'ятої статті 53, та законів України, в навчальному процесі можуть застосовуватися та вивчатися мови національних меншин.

На превеликий жаль автори ганебної постанови КМУ №1033 забули і про Європейські стандарти щодо функціонування мов, зокрема і заклики Ради Європи до мовного різноманіття та стимулювання опанування європейцями двом та більше мовами, які містяться в Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи «Про сучасні мови» від 17 березня 1998 року.

Зрештою зазначена постанова уряду може призвести лише до мовної дискримінації, прямо забороненої Конституцією України.

Враховуючи можливі масові порушення прав людини та законів України в разі набуття чинності Постановою КМУ №1033, з урахуванням того, що вказана постанова є очевидно незаконною та такою, що суперечить Конституції України, Вінницька правозахисна група:

1. Звертається до Прем‘єр-Міністра України Юлії Тимошенко з вимогою невідкладно призупинити оприлюднення вказаної постанови та внести на найближче засідання Кабміну пропозицію щодо її скасування.

2. Звертається до Президента України Віктора Ющенка з вимогою в разі офіційного оприлюднення указаної постанови зупинити її дію з одночасним направленням до Конституційного Суду України подання про визнання вказаної постанови неконституційною.


3. Звертається до Уповноваженого АР України з прав людини Ніни Карпачової з проханням відкрити провадження за фактом прийняття постанови уряду, що суттєво обмежує права людини в мовній сфері. Ми закликаємо омбудсмана скористатися правом невідкладного прийому Прем‘єр-Міністром України і особисто звернутися до керівника уряду із закликом скасувати Постанову №1033.

4. Закликає усіх українських педагогічних працівників скористатися наявними механізмами адміністративної юстиції для оскарження як незаконної Постанови КМУ №1033 в разі набуття нею чинності, ми заявляємо про свою готовність надати безкоштовну правову допомогу кожному бажаючому оскаржити указану незаконну постанову Уряду.

5. Закликає небайдужі організації громадянського суспільства приєднатися до цієї заяви.

Вінницька правозахисна група



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: