ТЕМА

Експерти підрахували рівень захисту прав людини в Україні

23 апреля 2010 | 13:49

Громадська думка і експертний аналіз про дотримання в Україні прав і свобод громадян.


                        На думку населення, у громадян  України реально існують такі права: об’єднуватися у будь-які політичні партії,  утворювати громадські об’єднання, брати участь у мітингах та демонстраціях, право на свободу слова і на свободу віросповідання, рівноправність національних меншин та  рівноправність жінок і чоловіків.
·         Не існують реально, на думку населення право на гідний людини рівень життя, право обирати собі владу та чинити вплив на рішення, які приймає влада, право на справедливе судочинство, право бути захищеним від злочинності і були захищеним від сваволі влади.
·         Більшість громадян (75%) вважає, що в Україні не існує рівність усіх громадян перед законом, протилежної точки зору дотримується лише 10%. «Перевагами» перед законом користуються ті, хто має гроші (так вважають 79% населення) та ті, хто має владу (73%). Водночас у грудні 2009 року, порівнянні із травнем 2004 року істотно зменшилася кількість тих, хто вбачає можливі «переваги» перед законом у тих, хто має особисті знайомства – з 46% до 31%.
·         Серед механізмів, які дозволяють пересічним громадянам чинити вплив на владу, більш-менш дієвими населення визнає лише вибори різного рівня - вибори Президента (37%), вибори Верховної ради (29%), вибори місцевої влади (25%). Менш дієвими, на думку населення,  є звернення до засобів масової інформації (16%), участь у мітингах і демонстраціях (17%), участь у страйках (11%). І зовсім не видаються населенню дієвими ті методи, які зазвичай у розвинених демократіях громадяни використовують для захисту своїх прав – участь у громадських обговореннях (7%), участь у діяльності політичних партій (8%), судові позови до органів влади (9%). Водночас у порівнянні із 2004 роком у 2009 році значно зменшилася кількість тих, хто вважає, що громадяни ніяк не можуть впливати на ухвалення рішень владою – з 40% до 26%.
·         Експерти дуже низько оцінюють ситуацію із дотриманням прав людей в Україні: середня експертна оцінка за 2009 рік – 2.20 бали (за 5-бальною шкалою).
·         Вкрай недостатнім, на думку експертів, є загалом дотримання у суспільстві законів, що стосуються захисту прав і свобод – середня експертна оцінка 1.90 бали за 5.бальною шкалою
·         Найгірше, на думку експертів, в Україні склалася ситуація із дотриманням економічних та культурних прав (середня експерта оцінка – 1.77 за 5-бальною шкалою) та з дотриманням особистих прав (на життя, на захист від катувань, від безпідставного арешту, право на рівність перед законом тощо) – 1.77 бали.  Низько оцінюють експерти й стан захисту прав особливо уразливих соціальних груп (інвалідів, психічно хворих, наркозалежних та таких, що мають ВІД/СНІД, хворих на туберкульоз, позбавлених волі тощо) – 2.0 бали.
·         .Дещо краще, на думку експертів,  виглядає ситуація із дотриманням у суспільстві політичних прав і свобод   (свобода мирних зібрань і свобода асоціацій, право на участь в управлінні, право обирати і бути обраним), середня експертна оцінка – 2.80 бали. Щоправда, експерти зазначають, що  у першій половині року стан дотримання політичних прав був кращим, проте ситуація змінилася на гірше у звязку із виборчою кампанією.
 


комментарии [2]

23.04.2010 18:39     Микола PS.Про це свавілля знають особисто (пан Онопенко В.В. пан С. Ківалов пан Міщенко пані Тимошенко Ю.В. пані Т.Бахтеєва пан Юельдман пан Грицак пан Карамазін Ю. пан СавченкоІ.В. пан Сушкевич В. пані Изовітова ) пані Карпачова Н.І. Пять звернень до бившого Презедента України В.А.Ющенка ніякого ризультата не дали. Про це свавілья зна прокурор Харковскої області пан Сінчук Зам прокурора пан Хачатрян Колегія УВ МВД м. Харкова про це свавілля знали в адмвнвстрації м. Харкова .Закон про звернення громадян України не працює. Захисту прав людини в Україні немае. Я Гладкий Микола Якович не бажаю жодній людині в Україні пережити те що, я пережив.Прошу громадян України патріотів нашої РІДНОЇ України допомогти мені. З поагою М. Гладкий м. Харків 23.04.2010 р. [email protected]
23.04.2010 18:30     Микола Шановні громадяни України! Такого свавілля в Україні я за свое життя не бачив. На инваліда другї групи душевно хвору людину в 1995 р. в. м.Харкові шахраї підробил документи і отримали 350 000.000 міліонів кар.в сбірбанку. м.Харкова.Який банк дасть инваліду таку сумму грошей Суд Червонозаводского ра-на суддя Журавель В.А.поставила неправосудне рішиння яким зобовязала инваліда сплатити 20 тисяч гр.Ощадбанку Апеляційний суд неправосудне рішення залишив в силі а касаційний суд України зовсім не прийняв касаційну скаргу пославшись на ст. 328 п.5.ч.3.суддя ВСУ Барсукова.Квитанцію про сплату ІТЗ викрали на120 гр. Шановні громадяни України допоможіть захистити инваліда душевнохвору людину над яким 14 років издіваються ГПУ МВС ВСУ.Буду вдячний Всім громадянам України за допомогу.([email protected]
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: