ТЕМА

Правозахисник дає "добро" на диспансеризацію населення

14 сентября 2010 | 09:21

Дмитро Гройсман" Наказ МОЗ України №728 від 28/08/2010 року «ПРО ДИСПАНСЕРИЗАЦІЮ НАСЕЛЕННЯ» жодним чином не порушує права людини".


 

       
       Вінницькою правозахисною групою уважно проаналізовано опублікований нещодавно Наказ МОЗ України №728 від 28 серпня 2010 року «Про диспансеризацію населення», яким затверджено Порядок диспансеризації населення. Підставою для аналізу стали багато чисельні публікації в ЗМІ та заяви деяких громадських організації про, нібито, існуючу небезпеку протиправних обмежень чи порушень прав людини внаслідок нового порядку диспансеризації населення, який запроваджується зазначеним наказом.

       З тексту наказу не вбачається, що диспансерний огляд дорослих буде обов‘язковим, чи тим більше – примусовим. Нажаль деякі журналісти та громадські діячі плутають добровільність диспансеризації з обов‘язковим переліком обстежень та досліджень, які включені в програму диспансерного огляду. З наказу вбачається лише єдина обов‘язковість – обов‘язок органів охорони здоров‘я створити умови для того, аби усі бажаючі могли пройти щорічну диспансеризацію. Також нічого не сказано і про те, що диспансеризація може не бути безкоштовною.

       Щодо даних про стан здоров‘я людей, які пройшли диспансеризацію, то вони становитимуть конфіденційну інформацію про особу, яка охороняється законом. В разі, якщо згодом в Україні буде запроваджено систему загальнообов‘язкового державного медичного страхування дані, отримані в ході диспансеризації можуть бути використаними для персоніфікації запланованих видатків для медичного обслуговування людини, жодного порушення права на приватність в цьому не вбачається. Також держава має право стимулювати участь людей в диспансеризації, зокрема і шляхом запровадження схем повернення коштів, витрачених людиною на лікування за наявності введеної законом системи страхової медицини.

       Вінницька правозахисна група не береться оцінювати потенційну ефективність та фінансову можливість запровадження системи диспансеризації усього дорослого населення, проте з точку зору прав людини, пропозиції МОЗ України, які містяться в Наказі №728, є бездоганними.

       Координатор ВПГ Дмитро Гройсман


комментарии [2]

27.10.2010 10:46     док Диспансеризация в том виде как ее усматривают чиновники МОЗ, умерла незадолго после смерти СССР.Труп не реанимируют!.При всей \"добровольности \" будут опять давить врачей за процент диспансеризации.Согласен в выводетолько со схемой:прошла диспансеризацию в текущем году -- получи 100% страховки, не прошла, плати за мед услуги сама. Другого пути нет.
13.10.2010 19:29     олександр Володимир Яворський, Максим Щербатюк, Українська Гельсінська спілка з прав людини... (Громадський спротив України
Часопис про свавілля влади та громадський спротив незаконним діям) А ці пани проти диспансеризації - дикість якась. Причому, я впевнений, що вони э невігласами в медицині. Хай тоді запропонують, щоб була письмова відмова від медичного огляду та згода на те, що в разі тяжкого захворюваня ця особа не буде одержувати пенсію!!!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: