ТЕМА

Даєш 578 громадських рад за 3 місяці!

05 ноября 2010 | 08:57

3 листопада 2010 р. Кабінет Міністрів Україниухвалив своєю постановою №996 новий порядок створення громадських рад та проведення консультацій з громадськістю. Тепер склад громадських рад буде формуватися не за наказом міністра, а самими інститутами громадянського суспільства. Саме на установчих зборах всі зацікавлені інститути громадського суспільства зможуть обрати шляхом відкритого рейтингового голосування склад громадської ради, який буде діяти 2 роки. Про це заявив керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень, член офіційної робочої групи Мінюсту по розробці даного документу Максим Лациба.


Постанова значно розширює список можливих членів громадської ради,  ними можуть бути громадські, релігійні і благодійні організації, професійні і творчі спілки, асоціації, організації роботодавців, недержавні засоби масової інформації тощо. Головою громадської ради може бути тільки представник громадськості, якого обрано на першому засіданні громадської  ради.

 

«Положення про конкретну громадську раду при конкретному міністерстві затверджується на першому засіданні громадської ради за результатами консультацій з міністерством. Це також дає можливість формування більш демократичних процедур роботи громадської ради», - зауважив М. Лациба.

 

Крім того, на веб-сайтах органів виконавчої влади має з’явитись окрема рубрика «Робота громадської ради», де буде висвітлено діяльність громадської ради: її протоколи, рішення, а також відповідні рішення органів влади, врахування їх пропозицій.

 

Постанова №996 також затверджує оновлений Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, який  повторює ключові позиції попереднього порядку ухваленої постанови №1378 від 2004 року. Втім, тепер не тільки громадські організації, а й інститути громадянського суспільства можуть ініціювати проведення громадських слухань.

 

М. Лациба підкреслив, що з 3 листопада  почався відлік 3-місячного терміну, протягом якого органи виконавчої влади мають створити громадські ради та забезпечити їх функціонування.

 

«Отже, протягом трьох місяців необхідно створити 578 громадських рад при кожному центральному органі виконавчої влади, районних та обласних адміністраціях. Це означає, що і громадськість, і влада мають дуже інтенсивно і наполегливо попрацювати для ефективної реалізації цього завдання», - сказав експерт.

 

На його думку, загалом можна позитивно оцінити проект постанови і нові процедури, адженад проектом, розробленим Міністерством юстиції, працювали також громадські організації.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Photo Courtesy Todd Hido

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: