ТЕМА

Медіа-профспілка: на кожен проігнорований запит - сто нових!

08 августа 2011 | 07:26

Члени профспілки можуть розраховувати на підтримку колег у доступі до публічної інформації в тому випадку, якщо чиновники безпідставно спробують їм відмовити. З серпня НМПУ відновлює свій сервіс, який має неофіційну назву «Атака клонів».


Ми мали цей сервіс ще на початку діяльності профспілки, і він був дуже ефективний, - пояснює Сергій Гузь, виконавчий секретар НМПУ. Коли ми розповіли про таку тактику нашим колегам в Великобританії, то їм ця ідея теж сподобалась і вони її використовували досить ефективно. Але вони пішли навіть далі і в особливих випадках вдавались до акцій прямої дії. Бо якщо хтось не поважає права інших громадян, то він сам повинен відчути що це таке зневага з боку громадськості.

 Сервіс працює за принципом снігової кулі. Якщо чиновник безпідставно відмовляє одному журналістові, то завтра він матиме справу з десятком, а потім із сотнями та тисячами журналістів. «Якось ми підтримували британських журналістів у такій кампанії і тамтешній чиновник, з їхніх слів, був здивований тим, що питання набуло міжнародного розголосу. Така солідарність допомогла швидше вирішити проблему», розповідає Сергій Гузь.

 Рада НМПУ схвалила певний алгоритм, за яким журналіст може отримати допомогу колег. Для цього потрібно надіслати до профспілки заявку, складену у довільній формі.

Обов’язково в заявці потрібно зазначити наступні відомості:

 1. П.І.Б. журналіста, в якій профспілковій організації перебуває на обліку.

2. Місце роботи (або для якого ЗМІ збирається матеріал).

3. Тема матеріалу (коротко, не більше 600 знаків).

4. Наскільки інформація важлива, чи містить вона відомості, що можуть убезпечити людей від стихійного лиха, шкоди здоров’ю тощо (коротко, не більше 600 знаків)?

5. Якій посадовій особі або до якої установи (підприємства) надсилався запит?

6. В якій формі робився запит: телефонний дзвінок, інтерв’ю на порозі, письмовий запит, запит електронною поштою, інше (вказати що саме)?

7. Яким був зміст запиту (потрібно точно відтворити його або надати копію з оригіналу)?

8. Якою була мотивація відмови у наданні публічної інформації? Вкажіть вихідні або інші реєстраційні дані листа, отриманого у відповідь, посадову особу або інші відомості, за якими можна встановити особу, відповідальну за надання відповіді. Якщо відповідь містила неповну інформацію, потрібно надати копію оригіналу.

9. Наведіть повні контактні дані особи або організації, до якої робився запит.

10. Який кінцевий термін отримання потрібної інформації?

 

Усі листи можуть надаватись у сканованому вигляді.

 Заявку разом із додатками потрібно надіслати на електронну адресу виконавчого секретаря НМПУ sekretar@profspilka.org.ua

 

Після отримання заявки виконавчий секретар НМПУ повинен за три доби перевірити інформацію та провести переговори щодо можливості задоволення запиту журналіста.

 Якщо запит не може бути задоволений протягом трьох днів або в інший прийнятний термін (за погодженням із заявником), виконавчий секретар складає Типовий запит і розсилає його членам Ради НМПУ, керівникам структурних підрозділів, розміщує на веб-сторінці профспілки та інших медіа-ресурсах для організації колективної кампанії з отримання інформації, зазначеної заявником.

 Подальші дії можуть бути такими. Члени профспілки, яким надіслано Типовий запит, повинні за максимально стислий термін (один-два дні) заповнити його власними даними та переслати до установи або особи, яка зобов’язана надати потрібну інформацію (адреса буде вказана у Типовому запиті).

 У разі відсутності належного реагування посадових осіб на колективну інформаційну кампанію НМПУ виконавчий секретар медіа-профспілки виносить на розгляд її Комітету або Ради  подання про організацію колективного пікетування установи, в якій працює той чи інший конкретний посадовець. Додатково виконавчий секретар звертається до юридичного бюро з метою оформлення судового позову.

 Профспілка може організовувати інші кампанії та акції прямої дії, звертатись по допомогу до Міжнародної федерації журналістів. У разі, якщо акції прямої дії матимуть наслідком адміністративні штрафи чи призведуть до інших матеріальних втрат окремих учасників акцій, їхні кошти компенсовуватимуться за рахунок солідарного профспілкового фонду.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Джэк Николсон photos by Joan Colom

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: